fbpx Klapping er fint, men sykepleiere trenger mer enn et «takk» Hopp til hovedinnhold

Klapping er fint, men vi trenger mer enn et «takk»

Mange har de siste dagene går ut på balkongene sine i Oslo for å gi applaus til helsevesenet, som en oppmuntring i kampen mot korona-viruset. Men det har en bismak, mener artikkelforfatteren. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Foto: Scanpix

Hva får sykepleiere igjen for den innsatsen de gjør i dagens krise? spør Elise Fiske.

Helsepersonell landet rundt syns klappingen på kveldstid er en fin greie. Det er fint å bli anerkjent for innsatsen nå. Mange av oss går allerede på reservetanken hva gjelder krefter, men møter likevel på jobb med et smil og rak rygg. Det skulle bare mangle, og vi skal selvfølgelig fortsette med det.

Lagt på is

Men hva er det som egentlig skjer? Mens mannen i gata fikk klare råd om å ikke forlate landet, ble det for helsepersonell ulovlig. Sykepleiernes overtidsbestemmelser blir nå utvidet. 16-timersdager og langvakter kan bli helt nødvendige. Lønnsforhandlingene til sykepleiere er lagt på is. Bytte av vakt eller avspasering er for mange av oss helt uaktuelt. Ferie har vi allerede fått beskjed om at sannsynligvis blir uaktuelt. Og smitte, det har mange av oss fått beskjed om at er noe vi vil bli utsatt for.

Mangedoblet belastning

Så hva får vi igjen for alt dette? Lønnsnivået er det samme. Tilleggene er de samme. Belastningen er mangedoblet. De fleste av oss har ikke engang risikotillegg. Risikoen for smitte er ikke lengre en risiko, men nærmest et faktum. Ikke engang får vi smusstillegg, til tross for iherdig vasking og håndtering av utstyr som bærer smitte.

Uten kompensasjon?

Samtidig jobber mange sykepleiere ufrivillig deltid, og har en stilling på kanskje 50 prosent til tross for ekstravakter som tilsvarer 100 prosent og vel så det. Hva har det å si for våre rettigheter dersom sykdom skulle ramme oss? Hva om vi blir smittet og får et komplisert forløp? Er det riktig at det forventes at vi skal gå situasjonen i møte uten å faktisk få kompensert for det? 

Det må være samsvar

Vi skal fortsette å jobbe på, tvil ikke på det. Og klapping er fint. Men når innbyggerne klapper for helsepersonell, hva gjør myndighetene, helseforetakene, kommunene og hva gjør NSF? Vi trenger mer enn et «takk» fra talerstolen. Vi trenger lønn som står i samsvar med jobben vi gjør. 

Operasjonssykepleierne: Vi blir på jobb for deg, du blir hjemme for oss

Bildet viser operasjonssykepleiere som holder opp et ark.
OPPFORDRING I GRØNT: Operasjon 3 på Rikshospitalet, her ved operasjonssykepleiere, anestesisykepleier og anestesilege, vil stoppe SARS-CoV-2 i å smitte flere. Foto: @operasjonssykepleierne

Vil bidra til å spre budskapet.

Operasjonssykepleierne, det vil si de som jobber på operasjon 3 på Rikshospitalet i Oslo, forsikrer at de blir på jobb. Men de har en innstendig oppfordring: Andre må bli hjemme.

Derfor deler de bilde på Instagram, der de holder frem en plakat med teksten: Vi blir på jobb for deg, du blir hjemme for oss!

Italiensk inspirasjon

Anne Melaas, som er ledende spesialsykepleier, forteller at inspirasjonen kommer fra italienske helsearbeidere. De deler bilder med oppfordringen: Io resto in corsia, tu resta a casa. Også helsearbeidere fra andre land har fulgt etter. 

Les: Italienske sykepleiere: - Vi forblir på post

– Vi ville ta den til Norge, forteller Melaas.

– Del videre

På operasjon 3, som til vanlig dekker fagfeltene øre, nese og hals, plastisk kirurgi og obstetrikk, prioriteres nå kreftpasienter, barn, keisersnitt og øyeblikkelig hjelp. Samtidig forbereder de seg, som resten av helsevesenet, på å ta imot mange smittepasienter.

Til Sykepleien sier Melaas at hun oppfordrer sykepleiere til å spre budskapet.

– Del bildet vårt, eller ta deres eget, sier hun.