fbpx Sykepleiere er redde for å gjøre feil under koronapandemien Hopp til hovedinnhold

Sykepleiere er redde for å gjøre feil under koronapandemien

Direktør i Helsetilsynet

Risikerer sykepleiere å miste sin autorisasjon om de gjør alvorlige feil på grunn av koronapandemien?
– Det korte svaret på dette er nei, sier direktør i Helsetilsynet, Jan Fredrik Andresen.

Helsetilsynet har fått spørsmål om helsepersonell risikerer reaksjoner dersom det skjer alvorlige hendelser i sammenheng med koronapandemien.

I tillegg har mange sykepleiere som ikke jobber pasientnært til vanlig, nå meldt seg til tjeneste. Enkelte er imidlertid engstelige for hva som skjer med dem om de blir involvert i en alvorlig hendelse – kan de for eksempel miste sin autorisasjon?

– Det korte svaret på dette er nei, sier direktør i Helsetilsynet, Jan Fredrik Andresen.

Ekstraordinær situasjon

Andresen lover at sykepleiere som gjør feil på jobb, ikke skal frykte sanksjoner fra tilsynsmyndighetene. Men det er ikke bare helsepersonell som ikke jobber klinisk til vanlig, som er engstelige for å gjøre feil.

– Vi har fått meldinger om at også erfarent personell frykter at situasjonen skal bli så presset at faren for feil øker, sier han.

Andresen kan imidlertid berolige både erfarent og uerfarent helsepersonell.

– Vi er i en ekstraordinær situasjon. Dersom alvorlige hendelser oppstår som følge av den, vil det selvfølgelig ikke gå ut over det enkelte helsepersonell. Vi vil vurdere hendelsen ut fra at vi nå er i en helt spesiell situasjon.

Så langt har Helsetilsynet ikke fått meldinger om alvorlige hendelser på grunn av koronapandemien.

Gi beskjed om du er usikker

Det er ledere ute i helsetjenesten som har ansvaret for at helsepersonell ikke settes til oppgaver de ikke mestrer.

– Men det er også viktig at det enkelte helsepersonell gir beskjed til sine ledere dersom de blir satt til å utføre oppgaver de ikke føler seg trygge på. Først da kan leder vurdere om du kan få opplæring, eller om du kan settes til andre oppgaver. Forsvarlighetskravet gjelder fremdeles, men vi kan ikke nødvendigvis håndheve gullstandarden akkurat nå.

Selv om meldeordningene skal utføres på vanlig vis, blir det begrenset med besøk fra Helsetilsynet og fylkesmennene fremover.

– Alle møter utgjør et potensiell smitterisiko. Vi kommer derfor til å la alle planlagte tilsyn bero. Når det gjelder meldinger om alvorlige hendelser, vil vi vurdere hvordan vi skal følge opp i hvert enkelt tilfelle. Skype-møter kan være en mulig løsning, sier Andresen og legger til:

– Men det aller viktigste nå er at helsetjenesten får konsentrert seg om å levere de tjenestene de skal. De skal slippe å bekymre seg for tilsynsbesøk fra oss.

Du kan lese mer om Helsetilsynet og tilsyn på deres nettside.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse