fbpx Koronasmittet sykepleier var på vakt på Ahus – 16 i karantene Hopp til hovedinnhold

Koronasmittet sykepleier var på vakt på Ahus – 16 i karantene

Ahus

En sykepleier som jobber på nyfødt intensiv på Ahus, kom hjem fra ferie i Østerrike lørdag kveld, med tørrhoste. Da vedkommende ringte jobben med spørsmål om å stille på dagvakt søndag, var svaret ja.

Nå er de 16 som var på samme vakt, pluss pårørende, i karantene i 14 dager – frem til 22. mars.

Det var Romerikes Blad [for abonnenter] som først omtalte saken.

Ønsket test, fikk nei

Sykepleien får bekreftet at den ansatte er sykepleier. Vedkommende kontaktet smittevernkontakt på arbeidsplassen lørdag etter hjemkomst fra ferien i Østerrike. Sykepleieren hadde litt tørrhoste, men følte seg ellers i god form og jobbet dermed dagvakt søndag. Sykepleieren ønsket å teste seg, men fikk ikke det. Mandag kontaktet vedkommende lege, da symptomene var blitt flere og sterkere. Da ble det test, og den viste seg altså å være positiv.

Dermed måtte kollegene, pasienter og de pårørende som var til stede på avdelingen søndag, i karantene.

Dette forteller avdelingsleder på nyfødt intensiv, Kathrine Solem, til Sykepleien.

– Vi måtte velge å forholde oss til den informasjonen som ble gitt fra Folkehelseinstituttet på det tidspunktet, sier hun.

– Dette er svært uheldig og en krevende situasjon å stå i, legger hun til.

Ahus-direktør Øystein Mæland sa dette til Romerikes Blad:

– Den ansatte har opptrådt svært ansvarlig, spurt om råd og fått det. Likevel kom vi altså dessverre ut med en positiv prøve blant en av våre ansatte. Det er vi selvfølgelig veldig lei oss for.

14 er sykepleiere og spesialsykepleiere

14 av de 16 som er i karantene, er sykepleiere og spesialsykepleiere, ifølge foretakstillitsvalgt for sykepleierne, Berit Langset.

– Avdelingen jobber med å dekke opp for de 16 som må være i karantene, sier hun til Sykepleien.

– Etter hva jeg vet, bemannes det opp med overtid, sier Langset.

Har meldt seg til å gå 12-timersvakter

Avdelingsleder Kathrine Solem opplyser i tillegg at sykepleiere som går i deltidsstillinger, har fått tilbud om å øke til 100 prosent for en periode. 

I løpet av uker har avdelingen lyktes i å bemanne opp, ifølge Solem.

– Mandag begynte vi å skrive ut de barna som var utskrivningsklare, men natt til tirsdag fikk vi like mange inn igjen, forteller hun.

– Men utover i uken har vi kalt inn personell. Vi har også innkalt assistenter fra bemanningssenteret, som kan servere mat og liknende til dem som fremdeles er i karantene på avdelingen. Da kan pleiepersonalet brukes til det de skal. Det blir jo litt andre typer oppgaver i en slik situasjon, sier hun, og roser innsatsviljen til sykepleierne hun leder.

– Vi er nå godt i mål, også med å ivareta de ansatte og overholde reglene i arbeidsmiljøloven, sier hun.

Men situasjonen kan fort endre seg. 

– Vi har sett for oss scenarioer der vi må øke bemanningen ytterligere, for eksempel ved å la noen gå 12-timersvakter. Jeg har en liste med sykepleiere som har tilbudt seg dette hvis det blir nødvendig. Dette er selvsagt frivillig og må avklares sammen med de tillitsvalgte, sier Solem.

Stengte avdelingen

Situasjonen torsdag 12. mars er at avdelingen er stengt.

– Slik jeg er informert, gis det nødvendig livreddende behandling. De barna som er friske nok, er overført til barsel og tas hånd om av personale med kunnskap og erfaring om denne pasientgruppen. Dette er etter ordinært samarbeid, sier Berit Langset.

Videre forteller hun at der det har blitt vurdert forsvarlig, er barna skrevet hjem og er i karantene der. De blir fulgt opp av sykehusets tilbud Nyfødt Ambulerende Team (NAT) i hjemmesykehus.

Ahus skrev på sine nettsider 9. mars at det er 20 barn innlagt, som tilsvarer fullt belegg. Nå er det ifølge avdelingsleder Solem 12 barn innlagt på avdelingen.

Fulgte rådene

Om beslutningen fra ledelsen søndag sa Ahus-direktør Øystein Mæland dette til Romerikes Blad 11. mars:

–­ Både den ansatte og ledelsen handlet i tråd med gjeldende retningslinjer.

– Vi gjør det som er nødvendig for å håndtere situasjonen, som på mange måter er krevende, men uten at det for øyeblikket går ut over tilbudet til denne pasientgruppen. Vi er også i dialog med andre sykehus i området med tanke på avlastning, dersom det skulle bli nødvendig, sa Øystein Mæland til Romerikes Blad mandag 9. mars.

Først søndag kveld kom Østerrike på listen over land der det var regnet som risikabelt å feriere. Dette var altså grunnen til at sykepleieren ikke ble bedt om å holde seg hjemme.

50 ansatte i karantene, to pasienter

Til sammen er 50 av de ansatte på Ahus i karantene per 12. mars. Alle andre avdelinger er operative, ifølge sykehuset.

Ahus har i dag to pasienter innlagt på grunn av koronaviruset.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse