fbpx Korona: Oslo får påfyll av smittevernutstyr fra nasjonalt lager Hopp til hovedinnhold

Korona: Oslo får påfyll av smittevernutstyr fra nasjonalt lager

Lagrene for smittevernutstyr går tomme i flere bydeler i Oslo. Nå kommer det midlertidig hjelp fra nasjonale lagre.

– Oslo kommune mottok ekstra utstyr fra nasjonalt lager onsdag, opplyser Svein Lyngroth, kommunaldirektør i byrådsavdeling for eldre, helse og arbeid i Oslo kommune i en e-post til Sykepleien.

– Det fordeles til tjenestene våre, særlig der behovet er størst. Dette avhjelper situasjonen midlertidig i Oslo, men vi er avhengig av nye leveranser, påpeker han.

– Vi opplever at smittevernutstyr er en knapphetsressurs i hele landet. Situasjonen er svært krevende for kommunene, ifølge Lyngroth, som opplyser at kommunen jobber mot nasjonale helsemyndigheter for å sikre nok utstyr.

I ferd med å tømmes

I en spørreundersøkelse NSF Oslo sendte ut til sine hovedtillitsvalgte i Oslos bydeler mandag, var tilbakemeldingene at flere av lagrene for smittevernutstyr var i ferd med å tømmes. 

Dette er noen av situasjonsrapportene som kom fra de tillitsvalgte 16. mars:

Lite smitteutstyr

Ingen munnbind (1 eske igjen) mulig det kommer i morgen.

Hansker mangler, kommer noe i morgen.

Ok

Har en del, men alt er låst inn.

«Går mot krise!»

Tomt i løpet av dager/1 uke hvis en bruker blir smittet.
Har nesten ikke munnbind, hansker, Antibac
Går mot krise!

Rasjonering, skal bruke der det er strengt nødvendig

Begrenset med utstyr. Begynte å gå tom allerede før helgen. Gjelder smittefrakker og Antibac

Mangler utstyr

– Virkelig prøvd

– Dette er informasjon som er innhentet fra tillitsvalgte. Tallene er ikke kvalitetssikret av bydelene, men er en beskrivelse av hvordan tillitsvalgte oppfatter situasjonen, presiserte NSFs Oslo-leder Line Orlund om tilbakemeldingene da.

Orlund mener både kommunen og sykehusene i Oslo har vært flinke til å informere om det arbeidet de har nedlagt i å få tak i utstyr.

– De har virkelig prøvd, sier hun.

Hun sier at selv om de nå har fått noe mer utstyr, og at hun har fått beskjed om at det nå fylles på der det har holdt på å gå tomt, er det fremdeles generelt lite utstyr.

– Alle må spare der de kan. Det er virkelig bekymringsfullt, og jeg håper myndighetene fortsatt har stort fokus på dette, sier Orlund.

Vil kjøpe munnbind, smittefrakker, engangshansker

Onsdag kveld sendte Oslo kommune ut en pressemelding om at kommunen ønsker å kjøpe munnbind, smittefrakker, engangshansker, beskyttelsesbriller og åndedrettsvern.

– Et koronautbrudd krever langt mer smittevernutstyr enn en normalsituasjon. Vi jobber intenst med å skaffe smittevernutstyr. Vi gjør det vi kan, og har tett dialog med nasjonale myndigheter. Nå er det helt avgjørende at nasjonale myndigheter sikrer stabil og tilstrekkelig leveranse av smittevernutstyr, sier byrådsleder Raymond Johansen i pressemeldingen.

Midlertidig åpning

Helseministeren sa dette til NTB onsdag:

– Vi jobber med å få tak i utstyr fra andre steder i verden, men ikke minst med å få i gang produksjonen i Norge. Og i dag kom den gode nyheten om at norsk næringsliv stiller opp, og nå har vi på gang både produksjon av smittevernsfrakker og desinfeksjonsvæske i Norge, sier helseminister Bent Høie (H).

EU har innført restriksjoner på eksport av ansiktsmasker og annet beskyttelsesutstyr for å sikre at egne behov kan dekkes under koronapandemien, skriver NTB. Tirsdag ble en forsendelse med smittevernsutstyr stanset på grensen.

– Heldigvis så skjedde det en endring i Sverige i dag som gjør at lastebilene som har stått eller vært på vei til Norge, nå får komme over grensen. Dette gjelder frem til 19. mars i første omgang, sier Høie.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse