fbpx Sykepleiere får 1000 euro i koronabonus i Nederland Hopp til hovedinnhold

Sykepleiere får 1000 euro i koronabonus i Nederland

1000 euro

Helsearbeidere i Nederland får 1000 euro i bonus etter innsatsen under koronakrisen. Det bestemte den nederlandske regjeringen torsdag.

Torsdag kunngjorde Nederlands folkehelseminister Hugo de Jonge (CDA) at sykepleiere, helsefagarbeidere, ambulansepersonell og støttepersonell som direkte eller indirekte har måttet trå til ekstra under koronaepidemien, får en engangsutbetaling på 1000 euro. Det tilsvarer for tiden omtrent 10 000 norske kroner.

Bonusen kommer på toppen av andre tillegg og støtteordninger som er gitt i forbindelse med epidemien.

Helsearbeiderne har stått på dag og natt og i lange skift, påpeker De Jonge.

– Det har vært en helt spesiell tid, sier han til den nederlandske statlige TV-kanalen NOS, som først omtalte saken.

Ikke til legene

Nå skal Nederlands regjering jobbe med hvordan ordningene skal fungere i praksis. Utbetalingene skal etter planen komme til høsten. Det er arbeidsgiverne som skal definere hvem som fortjener påskjønnelsen.

Legene får ikke bonus, da de har annen kompensasjon.

Forslaget er beregnet til å koste rundt 800 millioner euro, tilsvarende cirka 8 milliarder norske kroner.

Ville ha permanent lønnsløft

Opprinnelig foreslo venstresiden, ved arbeiderpartiet PvdA og det sosialistiske SP, et permanent lønnsløft og bedrede arbeidsvilkår til helsepersonell som takk for innsatsen under pandemien. Forslaget ble mye diskutert og gikk gjennom flere runder i det nederlandske parlamentet, men ble til slutt nedstemt med en margin på bare tre stemmer.

– Vi sørger hvert år for at helsevesenet følger markedets lønnsutvikling, sier De Jonge, som selv ikke støttet et permanent lønnsløft.

Fagforeningene ønsker ifølge NOS bonusen velkommen, men fortsetter å jobbe for lønnsløft i helsesektoren. De minner om at epidemien ikke er over.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse