fbpx Korona: Begrenset testkapasitet i store byer Hopp til hovedinnhold

Korona: Begrenset testkapasitet i store byer

Covid-19-test

Oslo kan bare koronateste halvparten så mange som myndighetene ønsker. I Trondheim venter 500 på å bli testet.

Oslo kan i dag teste i underkant av 5000 innbyggere for covid-19 i uken. Målet til Helsedirektoratet er at Oslo skal kunne teste det dobbelte antallet.

– Vi ligger på en testkapasitet på i underkant av 5000. Så skal vi få det opp i tråd med det vi vil ha behov for framover, sier helsebyråd Robert Steen (Ap) til NRK.

Helsedirektoratets mål er at alle kommuner i landet i dag skal kunne teste 1,5 prosent av innbyggerne sine i uka. For Oslo er dette 10 000 tester. På sikt skal dette økes til 5 prosent, som for Oslo betyr 35 000 tester.

Det kan bety at vi vil trenge hjelp på testsiden fra nasjonale myndigheter og be dem om at sykehusene også kan brukes til testing
Robert Steen (Ap), helsebyråd i Oslo

Steen viser til at de nasjonale helsemyndighetene fra onsdag denne uken endrer kriteriene for hvordan testingen skal foregå.

– Fra i morgen kan man direkte teste dem som føler at de har symptomer på korona, uten at det må gå gjennom lege. Det vil øke vår kapasitet vesentlig, sier Steen.

Økt press

Mandag sa Steen til NTB at de nye kriteriene kan føre til at presset på teststasjonene kan gå opp.

– Det kan bety at vi vil trenge hjelp på testsiden fra nasjonale myndigheter og be dem om at sykehusene også kan brukes til testing. Vi har flere offentlige og private sykehus i Oslo som bør kunne bidra dersom det blir stor pågang. Festene i Vestre Aker har vist at det også kan bli behov for hjelp til økt sporingskapasitet, sa Steen.

Han kan ikke overfor NRK svare på hvor lang tid det vil ta før Oslo kommune har kapasitet til å teste 35 000 i uka.

– I løpet av noen uker har vi mer oversikt over dette, sier han.

Kø i Trondheim

I Trondheim venter 500 på å bli testet, og mange venter på prøvesvar.

Ytterligere én person i byen er bekreftet positiv for koronaviruset. Det dreier seg om en person i 20-årene som hadde hatt nærkontakt med en annen person som var kjent smittet. Den smittede har mildt sykdomsforløp, opplyser Trondheim kommune.

Kommunen følger nøye med etter at det er bekreftet nye smittetilfeller i byen. I løpet av helgen ble det registrert åtte positive tester.

I løpet av mandag ble det tatt 328 prøver i Trondheim, og 500 personer venter på å bli testet. Koronatelefonen i byen mottok 530 henvendelser.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse