fbpx Sverige-tur kan føre til trekk i lønn for helseansatte Hopp til hovedinnhold

Sverige-tur kan føre til trekk i lønn for helseansatte

Koronatest og trekk i lønn mens de venter på svaret. Slik vil Sør-Odal reagere hvis helseansatte tar seg en tur til Sverige. NSFs fylkesleder er kritisk: – Jeg har aldri hørt om noe liknende, sier Bente Irene Aaland.

Helseansatte i Sør-Odal kommune trues med trekk i lønn for tur til Sverige, skriver NRK.

5. september ble grensen til flere svenske regioner åpnet igjen. Det innebærer at nordmenn ikke lenger trenger å gå i karantene etter handletur i Sverige.

Sør-Odal kommune kom likevel med en beskjed, sendt på SMS 3. september, til ansatte i helsetjenesten. Ifølge NRK står blant annet dette i tekstmeldingen:

«Kommunen vil følge FHI sine anbefalinger om at ansatte med pasientnært arbeid og som har vært på reiser til Sverige, må testes for covid-19, med bekreftet negativ test før dere gjenopptar arbeidet. Ev. karantene i påvente av testsvar vil være ulønnet permisjon.»

Rådmann Frank Hauge har ikke hatt tid til å svare på spørsmål fra Sykepleien. Men til NRK forteller han at de først og fremst gjør det for å unngå en liknende situasjon som den de hadde i vår.

– Ingen av oss ønsker oss tilbake til en tilsvarende situasjon, forteller Hauge til NRK.

– Sør-Odal var episenter

– Sør-Odal er en kommune som har hatt mye korona, bekrefter Bente Irene Aaland, fylkesleder for Norsk Sykepleierforbund (NSF) i Hedmark til Sykepleien.

– I enkelte perioder har kommunen vært episenter i Hedmark. Helsetjenesten har vært rammet. Mange har vært i karantene, to pasienter døde.

Meldingen fra kommunen kom altså like før Värmland, naboregionen i Sverige, ble endret fra å være rød til gul sone. Denne endringen skjedde sist helg.

– Saken ble ikke drøftet med tillitsvalgte

– NSFs tillitsvalgte var ikke involvert i denne bestemmelsen, saken ble ikke drøftet med henne. Det var ingen mulighet til å si fra om at dette er uakseptabelt for oss, sier Aaland.

Da hun ble oppringt fra NRK, hadde hun ikke hørt om saken.

– Jeg fikk spørsmål om lovligheten av dette. Jeg reagerte spontant, og var ganske overbevist om at kommunen ikke har rett til dette. Det kan ikke være mulig å gjøre det sånn, sier Bente Irene Aaland.

– Så langt har det ikke vært mulig for oss å få rådmannen i tale. Vi følger opp lokalt og sier at dersom det skjer at noen blir trukket i lønn, må vi forfølge saken, sier fylkeslederen.

– Arbeidsgiver må opprettholde lønnsplikten sin

– Jeg håper virkelig at kommunen skjønner at det ikke er hjemmel til å trekke ansatte i lønn på denne måten og at de legger planen på is. Jeg har aldri hørt om noe liknende, sier Aaland.

– Koronaepidemien er spesiell. Dette kan jo ses som et ekstraordinært tiltak for å hindre unødvendige reiser til Sverige?

– Det er ment som et slikt tiltak. Men så lenge Sverige ikke er rødt område, kan ikke kommunen gjøre noe mer enn å råde folk til ikke å dra.

– Er det ok at helseansatte som reiser, må ta test når de er tilbake i Norge?

– Ja. Men problemet er at de ikke får lønn når de er hjemme og venter på svar. Arbeidsgiver må opprettholde lønnsplikten sin.

–  Er som i andre grensekommuner

– Er det mange fra Sør-Odal som drar til Sverige og handler?

– Har ikke hørt om noen ennå. Men Sør-Odal er en grensekommune, og normalt sett er det mange. Det er ikke annerledes her i Sør-Odal enn i andre grensekommuner.

Hun legger til:

– Så er det jo sånn at de i grensekommuner har andre grunner til å dra til Sverige enn å handle. Mange har familie. Vi vet at mange har hatt fint lite kontakt med familien i koronatider. Så lenge det er gult, må de få lov til å dra til Sverige. Ingen skal spørre dem hva de har gjort der, sier Aaland.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse