fbpx – Jeg var Hammerfest kommunes koronatestsentral Hopp til hovedinnhold

– Jeg var Hammerfest kommunes koronatestsentral

Bildet viser Therese Wahl som gjør seg klar til en hjemmekoronatest

Inntil Hammerfest fikk et eget testsenter, var undertegnede den eneste som utførte tester i kommunen. Testingen foregikk hjemme hos pasientene. Det stilte store krav til planlegging og gjennomføring, skriver Therese Wahl.

Fremgangsmåten min for hjemmetesting er som følger:

Fastlege kontakter meg via vakttelefon. Jeg noterer ned navn, fødselsnummer, adresse og telefonnummer. Jeg kjører til oppgitt adresse og kartlegger boligen (hvilken leilighet, ser hvor konteiner/søppel er og så videre) før jeg ringer til pasienten.

Når jeg ringer pasienten, går jeg på forhånd gjennom hva som skal skje. Ytterdøren må være ulåst, og eventuelle husdyr må oppholde seg i et annet rom under testingen. Øvrig familie må også holde seg unna.

Beskyttelsesutstyr først

Jeg forklarer at når jeg kommer inn i gangen, skal jeg kle på meg beskyttelsesutstyret før pasienten kommer til meg.

Jeg gir klarsignal når jeg er klar. Jeg ber vedkommende snyte seg godt og finne ut hvilket nesebor som er mest åpent. Vedkommende må ha med seg tørkepapir ned i gangen.

Prøven i nesen kan være ubehagelig.

Hvis pasienten står på blodfortynnende eller lett blør neseblod, er det greit at vi har en klut med kaldt vann klar. Dette er bare i tilfelle uhellet skulle være ute, at vi har alt tilgjengelig.

Det er også ønskelig at pasienten sitter på en stol under testen, da prøven i nesen kan være ubehagelig.

Slik forvandles Therese Wahl til en ambulerende hjemmekoronatester (alle foto: Argus media / Alf Ove Hansen):

Prosedyren

Når jeg har tatt på meg beskyttelsesutstyret og gitt beskjed om at pasienten kan komme ned i gangen, gjennomgår jeg prosedyren for pasienten en gang til:

«Denne prøvepinnen som jeg holder i hånden, skal først i munnen. Jeg skal ha den på tungen din, og deretter legger jeg en spatel for å komme til for å stryke den ved tonsilla. Brekker du deg eller nyser, er det viktig at du vender deg bort fra meg.

Den samme prøvepinnen skal opp i det neseboret du mener er mest åpent / minst sårt. Len hodet ditt litt bak. Selv om det er litt ubehagelig, ber jeg om at du ikke trekker hodet bakover.

Brekker du deg eller nyser, er det viktig at du vender deg bort fra meg.
Therese Wahls testprosedyre

Når jeg har fått prøvepinnen dit den skal være, skal den stå i nesen i 10 sekunder. På vei ut skal jeg vri prøvepinnen, og det er helt vanlig at du har lyst til å nyse. Jeg ber om at du er forberedt og har tørkepapiret klart og nyser bort fra meg.»

Jeg gjennomgår den samme informasjonen en gang til mens jeg utfører prosedyren. På den måten er vedkommende godt forberedt på hva som skal skje.

Rutinen min fra begynnelse til slutt:

Alt unødvendig blir igjen i bilen, jeg går inn i kun arbeidstøy med bilnøklene i lomma. Jeg tar på meg en hanske allerede i bilen. Den tar jeg av etter å ha tatt i dørhåndtaket på ytterdøren og kommet meg inn.

Bildet viser bagasjerommet til Therese Wahls bil fullt av test- og smittevernutstyr

Deretter åpner jeg prøveposen min, som inneholder følgende:

 • et skotrekk til hette
 • smittefrakk med lange ermer
 • munnbind
 • «dykkebriller» som sprites etter bruk og legges i Virkon i 10 minutter etter hver vakt
 • et par nitrilhansker
 • en liten søppelpose til ren overflate til å sette klart utstyret mitt på
 • prøvesettet
 • hylse
 • cellestoff (til å sprite prøveglasset før det legges i hylsen)
 • et urinprøveglass med sprit (tar kun med meg akkurat den mengden jeg trenger)
 • liten blank brødpose til brillene mine
 • spatel

Jeg kler på meg, gjennomfører testen, spriter prøveglasset og setter det fra meg på den rene overflaten. Deretter kler jeg av meg i gitt rekkefølge og spriter hendene etter prosedyren.

Jeg tar på meg nye, rene hansker og tar prøveglasset opp i hylsen. Spriter brillene, legger dem opp i ren blank pose. Rydder deretter resterende ting og kaster det i posen. Knyter sammen og enten setter i gangen eller kaster i konteiner rett på utsiden av boligen.

Nå har jeg kun hylsen med prøven og brillene mine, som ligger i blank pose. Jeg har på meg hansker når jeg tar i dørhåndtaket og går ut. Tar av meg siste hanske og kaster i søppelpose jeg har i bilen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse