fbpx Kina forlenger ferien som følge av lungevirus Hopp til hovedinnhold

Kina forlenger ferien som følge av lungevirus

Bildet viser en i smittevernutstyr som måler feber på en mann med munnbind.
Kinesiske helsemyndigheter opplyser at det totale antallet smittede i landet mandag er oppe i 2744, med ytterligere 769 nye tilfeller registrert. 80 skal ha dødd av viruset. Det er innført strenge kontrollrutiner ved innfartsårer i flere kinesiske storbyer. Foto: Mark Schiefelbein/AP/NTB Scanpix

Myndighetene i Kina utvider den nasjonale nyttårsferien med tre dager for å kjøpe tid i kampen mot det nye coronaviruset. Sykdommen har nå krevd minst 81 liv.

Sentrale kinesiske helsemyndigheter opplyser at det totale antallet smittede i landet mandag er oppe i 2744, med ytterligere 769 nye tilfeller registrert.

959 legeteam til Wuhan

Ytterligere 24 dødsfall ble bekreftet i Hubei-provinsen mandag, samt ett i den sørlige øyprovinsen Hainan. De aller fleste smittetilfellene er blitt registrert i Hubei etter at viruset først ble oppdaget i provinshovedstaden Wuhan med 11 millioner mennesker i begynnelsen av januar.

Statsminister Li Keqiang besøkte mandag Wuhan for å inspisere de omfattende tiltakene som er iverksatt der. Samtidig opplyser myndighetene at 959 legeteam er sendt til Wuhan fra andre provinser. Fra før har hæren sendt helsepersonell, og to nye sykehus skal etter planen stå klare allerede neste uke.

Millioner isolert

I forsøket på å hindre spredning har myndighetene isolert Wuhan og nabobyene med til sammen over 50 millioner innbyggere.

En rekke kinesiske byer har innført reiserestriksjoner og andre tiltak for å forhindre at viruset sprer seg. Nå har myndighetene forlenget ferien i forbindelse med det kinesiske nyåret med tre dager, frem til 2. februar, for å begrense folkestrømmer.

Flere hundre millioner mennesker pleier under høytiden å reise landet rundt for å besøke familie. Ferien skulle egentlig være over torsdag denne uka.

WHO-sjef til Beijing

Smittekilden er så langt ikke kjent, men en teori går ut på at viruset kan ha spredt seg fra ville dyr til salgs på et marked i Wuhan.

Lederen i Verdens helseorganisasjon WHO, Tedros Ghebreyesus, skal være på vei til Beijing for å diskutere ytterligere tiltak mot utbruddet med kinesiske tjenestemenn.

I forrige uke lot WHO være å erklære en internasjonal folkehelsekrise i forbindelse med viruset. Det er rapportert om smittetilfeller i flere asiatiske naboland, men også i Frankrike, USA og Canada. Samtlige av disse pasientene har tidligere vært i Kina.

Foreløpig finnes det ingen vaksine mot viruset, men kinesiske forskere har klart å isolere det, noe som er et viktig skritt på veien for å utvikle en vaksine.

En ni måneder gammel baby i Beijing er hittil den yngste personen som har fått påvist smitte av viruset. I tillegg til de drøyt 2700 bekreftede tilfellene i Kina testes flere tusen pasienter med influensaliknende symptomer for viruset.

Les også: Kina-viruset 2019-nCoV: Det vil ta minst ett år til lungevirusvaksine er klar

Kina-viruset: Folkehelseinstituttet følger utviklingen nøye

Bilde av piller, sprøyte og informasjonsskriv om sars
KARTLEGGER: Man kan ikke lenger utelukke begrenset smitte mellom mennesker. Det er ikke påvist vedvarende smitte mellom mennesker, men dette er under kartlegging, opplyser Folkelselseinstituttet.

Utbruddet er større enn det man visste innledningsvis, men vi vet ennå ikke hvor alvorlig utbruddet vil bli, opplyser lege ved Folkehelseinstituttet, Trine Hessevik Paulsen til Sykepleien.

WHO rapporterte 5. januar om et mulig utbrudd av lungebetennelse i Kina. Viruset likner på sars-viruset som i 2002–2003 tok livet av 650 mennesker i Kina og Hongkong.

Det nye viruset ser ut til å ha spredt seg fra området ved et fiskemarked i den kinesiske millionbyen Wuhan.

Følger situasjonen nøye

Per 21. januar har viruset blitt påvist i Kina, Japan, Thailand og Sør-Korea hvor en 35 år gammel kvinne som kom med fly fra Wuhan har testet positivt. I tillegg testes nå en australier for smitte, melder NTB.

I Kina har 201 personer fått påvist viruset, tre av dem er døde.

Folkehelseinstituttet sier til Sykepleien at de følger utviklingen nøye både i Kina og i andre land der viruset oppdages.

Spesielt følger vi med på hva Verdens helseorganisasjon (WHO) og det europeiske smittevernbyrået (ECDC) vurderer, i tillegg til uttalelser og råd fra andre offentlige helsemyndigheter, skriver lege ved avdeling for smittevern og vaksine ved Folkehelseinstituttet (FHI), Trine Hessevik Paulsen, i en e-post.

Utbruddet er større enn først antatt

Paulsen forteller at det i helgen ble rapportert inne en stor økning i antall personer med påvist virus.

– I går (mandag 20. januar) ble det rapportert om 15 tilfeller av smitte til helsepersonell. Man kan ikke lenger utelukke begrenset smitte mellom mennesker. Det er ikke påvist vedvarende smitte mellom mennesker, men dette er under kartlegging. Med andre ord er utbruddet større enn det man visste innledningsvis, men vi vet ennå ikke hvor alvorlig utbruddet vil bli.

– Sykepleiere som får spørsmål fra pasienter om viruset, hvilke råd bør de gi?

– Viruset er ennå ikke mistenkt eller bekreftet i Norge. Ved spørsmål fra bekymrede borgere, er våre råd at vi oppfører oss sånn som vi pleier nå på vinteren som er høytid for influensasmitte og en del andre luftveissagens: Vi er nøye med håndvask, utviser god hostehygiene og forsøker å unngå smitte til andre. Spesielt eldre og sårbare grupper, og vi holder oss hjemme dersom vi er syke, råder Paulsen.

Dersom helsepersonell får spørsmål fra personer med tegn til lungebetennelse, er det viktig å kartlegge om vedkommende har vært i Wuhan i Kina i løpet av de siste 14 dagene. (se Råd til helsepersonell på nett

Nytt virus

– Er viruset identifisert?

– Kina har meddelt at de har påvist et nytt coronavirus som tidligere ikke er sett. 12. januar delte de den genetiske koden med resten av verden. Viruset tilhører gruppen coronavirus, som det finnes mange forskjellige typer av. En del typer sirkulerer hos forskjellige dyr. Undersøkelser gjøres for å finne ut om det nye coronaviruset kan ha smittet fra dyr til mennesker, skriver Paulsen.

Hun legger til at det finnes flere typer coronavirus sirkulerer blant mennesker og gir klassisk forkjølelse. Andre, som SARS-coronavirus og MERS-coronavirus, har gitt alvorlig sykdom.

Om coronavirus

Det finnes mange forskjellige virus i coronavirus -familien. Flere sirkulerer blant mennesker, og gir som regel mild sykdom i form av forkjølelse. Noen coronavirus kan smitte fra dyr til mennesker og gi mer alvorlig sykdom, som for eksempel SARS- og MERS-coronavirus.

Kilde: Folkehelseinstituttet, WHO

Fraråder ikke reise

– Fraråder FHI reisende å dra til Wuhan?

– Nei, vi fraråder ikke reise til Wuhan i Kina. Vi ber dog reisende om å utvise forsiktighet, skriver Paulsen.

Folkehelseinstituttet har laget spesifikke reiseråd for personer som vurderer å reise til Wuhan i Kina.

– Hvordan kan man diagnostisere og behandle viruset?

– Det arbeides intensivt i Norge og resten av verden for å etablere analysemetode slik at testing for viruset blir mulig. FHI forventer å ha på plass en spesifikk test i løpet av kort tid, svarer Paulsen.

Det finnes ingen forebyggende eller spesifikk behandling mot viruset per i dag.

– Hos syke personer er det støttebehandling som er aktuelt, og eventuell behandling rettet mot spesifikke komplikasjoner, opplyser hun.

Sykepleiere bør være årvåkne

Sykepleiere og annet helsepersonell oppfordres til å være årvåkne og varsle Folkehelseinstituttet dersom de får inn pasienter med lungebetennelse som nylig har vært på reise til Wuhan-området.

Helsepersonell som mistenker eller påviser et tilfelle av 2019-nCoV, skal etter Forskrift om varsling av og tiltak ved alvorlige hendelser av betydning for internasjonal folkehelse (IHR-forskriften), straks varsle kommuneoverlegen. Kommuneoverlegen skal umiddelbart varsle Folkehelseinstituttet ved å ringe Smittevernvakta (telefonnummer 21 07 63 48). Dersom det ikke er mulig å få varslet kommuneoverlegen, skal Folkehelseinstituttet varsles direkte. Folkehelseinstituttet vil varsle bekreftede tilfeller til WHO.