fbpx Svenske helsearbeidere skal koronatestes to ganger Hopp til hovedinnhold

Svenske helsearbeidere skal koronatestes to ganger

Bildet viser sykehuset i Nordfjord

Nå innføres et krav om at alle svenske leger og sykepleiere skal bli testet to ganger før de får lov til å jobbe i Norge.

Lørdag ble det kjent at en svensk vikarlege ved Nordfjord sjukehus hadde gått på jobb med koronasmitte. Legen skulle egentlig ha vært i ti dagers karantene fordi vedkommende kom fra Sverige, men fikk fritak fra karanteneplikten.

– Det er svært beklagelig at koronasmittet helsepersonell har vært i kontakt med pasienter, det skal ikke skje. Fra i dag av blir derfor svensk helsepersonell testet to ganger etter ankomst til Norge, sier statssekretær Inger Klippen (H) i Helse- og omsorgsdepartementet.

Smittet sykepleier og pasient

Både en sykepleier ved Nordfjord sjukehus og en pasient fra Stryn har nå fått påvist koronasmitte etter å ha vært i kontakt med den svenske legen.

Fra 1. juli blir det altså en endring av test-praksisen, og det kreves nå to tester av svensk helsepersonell etter ankomst til Norge med minimum 48 timers mellomrom. Frem til første negative test foreligger, skal personen ha karanteneplikt. Hvis første test er negativ, kan personen arbeide i Norge uten karanteneplikt, men må være i karantene på fritiden.

Dersom andre test er negativ, er personen unntatt krav om karantene både i arbeid og på fritiden.

Unntak for dagpendlere

Det vil imidlertid bli gjort unntak for helsepersonell som er dagpendlere, men det stilles krav om at disse ikke samtidig har arbeid i svensk helsetjeneste, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet.

– Den norske helsetjenesten både i kommunene og i sykehusene er svært avhengig av vikarer fra Sverige. Sverige har, som vår nærmeste nabo, lenge bidratt til at vi har kunnet opprettholde en forsvarlig helsetjeneste. Derfor er disse unntatt kravet om dobbelttesting. Helsepersonell som er dagpendlere, er allerede anbefalt å bli testet regelmessig og å bruke munnbind, sier statssekretær Klippen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse