fbpx Aldri har sykepleiere vært mer synlige. Kan det føre til høyere lønn? Hopp til hovedinnhold

Aldri har sykepleiere vært mer synlige. Kan det føre til høyere lønn?

magasinforsider med sykepleiere

Sjelden, om noensinne, har sykepleiere fått så mye og så positiv oppmerksomhet som denne våren. Man kan ikke betale regninger med applaus, men omdømmeeksperter mener likevel at blesten kan ha reell verdi.

I mars registrerte Retriever over 6000 omtaler av sykepleiere i norske medier. Det var rekord, med god margin. Bare unntaksvis finner medieovervåkingsbyrået mer enn 3000 slike omtaler i løpet av en måned.

Også i april og mai har aviser, nettsider, fjernsyn og radio nærmest flommet over av intervjuer, omtaler og skryt av sykepleiere og annet helsepersonell.

Banksys kunstverk "Game Changer"

En rekke publikasjoner – fra A-magasinet og the New Yorker til mer glansede blader som Kamille og Grazia – har latt sykepleiere prege sine forsider.

I tillegg har mange blant oss, også en del med rojale titler og politisk makt, hyllet helsepersonell med applaus, mens sosiale medier fylles opp av beundrende utbrudd og memes om førstelinjekjempernes heroiske innsats.

Artikkelen fortsetter under diagrammet.



Gode kort på hånden

Det er naturligvis korona som er hovedårsaken til all blesten, men i inneværende måned har også Den internasjonale sykepleierdagen 12. mai, som i år markerer Florence Nightingales 200-årsjubileum, bidratt til ekstra oppmerksomhet om yrket.

Og lenge før koronapandemien brøt ut, hadde Verdens helseorganisasjon utpekt 2020 til Year of the Nurse and the Midwife.

I utgangspunktet har jo ikke sykepleiere noe omdømmeproblem
Hans Geelmuyden

Det er alltid hyggelig å bli satt pris på, men boliglån og strømregninger lar seg ikke betale med avisklipp, applaus og fine ord. Tredelt turnus blir heller ikke mindre belastende av å havne på en glanset forside eller to.

Omdømmeeksperter Sykepleien har snakket med, mener likevel at denne våren har gitt sykepleiere noen særdeles gode kort på hånden. Det gjelder bare å spille dem rett.

Unnværlige sykepleiere

– I utgangspunktet har jo ikke sykepleiere noe omdømmeproblem, påpeker kommunikasjons- og PR-veteranen Hans Geelmuyden i Geelmuyden Kiese.

PR-byrået hans ga i februar utmerkelsen «månedens tåkelur» for klar tale til forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, etter at hun kom med følgende hjertesukk i Klassekampen:

«Jeg er så lut lei uttrykket ‘varme hender’. Så føkkings lei! Sjimpanser har varme hender. Det er ikke varme hender sykepleiere skal tilby, det er faglig kompetanse.»

– Hun virker dyktig, sier Geelmuyden.

Hans Geelmuyden

Han forteller at hele svigerfamilien er leger, og at han fra dem bare har hørt gode ting om sykepleiere opp gjennom årene.

– Folk flest har fra før av et godt inntrykk av sykepleiere. Denne krisen har bidratt til at mange flere innser hvor uunnværlige sykepleiere er for helsevesenet og samfunnet.

Øyeåpner

Geelmuyden tror alle oppslagene om manglende beredskap og utfordringer med smittevernutstyr til dem som står i førstelinja, har vært en øyeåpner for mange.

Ifølge PR-eksperten vil all oppmerksomheten sykepleiere og bemanningsutfordringene i helsevesenet har fått, kunne ha en stor verdi både for rekruttering til yrket og i lønnsforhandlinger.

– I tiden fremover blir en viktig diskusjon hvordan vi som samfunn skal klare å holde garden oppe og ha kapasitet til å takle kriser. Til det trengs god bemanning i helsevesenet, og skal du rekruttere gode folk, må du tilby gode betingelser, sier han.

– Kan hende samfunnet nå er villig til å betale for det som må til.

For å vinne frem, må man alltid argumenterer på vegne av fellesskapet
Hans Geelmuyden

Geelmuyden minner om at alle yrkesgrupper kan si at «vi fortjener høyere lønn», men at det er ikke nok i seg selv.

– For å vinne frem, må man alltid argumentere på vegne av fellesskapet. Her har sykepleierne nå fått sterkere kort på hånden, som jeg tror også kan ha en reell verdi i lønnsforhandlingene.

Prins William, Kate og barna klapper

De nye folkeheltene

Markedsføringsekspert Trond Blindheim er heller ikke i tvil om at all den positive omtalen av sykepleiere og annet helsepersonell har reell verdi på sikt.

– Sykepleiere har alltid hatt et godt omdømme, men nå har de et særdeles godt omdømme, sier Blindheim, som er dosent på Institutt for markedsføring ved Høyskolen Kristiania.

Det må komme en kompensasjon for jobben som nå er gjort
Trond Blindheim

Blindheim mener diskusjoner på sosiale medier viser hvordan sykepleiere har blitt de nye folkeheltene.

– Jeg kjenner også folk som har vært innlagt med covid-19-smitte, og de kan ikke få rost sykepleiere nok, forteller han.

– Det må komme en kompensasjon for jobben som nå er gjort.

Trond Blindheim

Betydningsfulle

Blindheim tror flere denne våren for alvor har tatt innover seg hvor betydningsfulle yrkesgruppen faktisk er.

– Koronatiden har tydeliggjort hvem som har de viktigste jobbene i samfunnet. Sånne som meg kan ha hjemmekontor. Det kan ikke sykepleiere.

– Men er det grunn til å tro sykepleiere vil få mer enn fine ord ut av denne krisen?

– Dette bør gi sykepleiere en solid flying start på neste runde med lønnsforhandlinger. Det er ingen tvil om at samfunnet skylder dem en tjeneste tilbake.

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse