fbpx Korona: Høie oppfordrer til dugnad og solidaritet Hopp til hovedinnhold

Korona: Høie oppfordrer til dugnad og solidaritet

Bent Høie (H) leder av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

– Samfunnets beredskap i en slik situasjon er avhengig av solidaritet og en dugnad blant hele befolkningen, sa helseminister Bent Høie da han tirsdag redegjorde for koronasituasjonen i Stortinget.

Tirsdag formiddag la helse- og omsorgsminister Bent Høie frem en redegjørelse for situasjonen rundt koronaviuset for Stortinget.

– Selv om norsk helsetjeneste er godt organisert og har god kompetanse, vil en epidemi eller pandemi med stort omfang føre til en utfordrende situasjon, sa Høie.

Han fortalte at myndighetene for tiden jobber både med å sikre tilstrekkelig forsyning av legemidler, test- og verneutstyr til helsetjenestene og planlegger for økt kapasitet i tiden fremover, særlig med tanke på intensivbehandling.

Solidaritet

– Det store flertallet vil ikke oppleve det som veldig alvorlig å få denne sykdommen, men det kan få store konsekvenser for de sårbare gruppene, påpekte Høie.

– Samfunnets beredskap i en slik situasjon er avhengig av solidaritet og en dugnad blant hele befolkningen.

Statsråden minnet om grunnleggende, individuelle smittevernstiltak som håndvask, å hoste i papirhåndkle eller albuehulen og å unngå håndhilsing.

– Det skal vi gjøre i solidaritet med dem blant oss som ikke vil tåle å bli smittet – og ikke minst i solidaritet med alle dem som jobber i helsetjenesten og som nå forbereder seg på en veldig krevende og ekstraordinær situasjon.

Middels pandemiscenario

Høie minnet om at Folkehelseinstituttet har bedt helsetjenesten forberede seg på et middels pandemiscenario.

Dette innebærer opp til 22 000 innleggelser av smittede, med en topp på 1700 innlagt samtidig, hvorav 600 på intensivavdeling.

– Det understrekes at dette ikke er prognoser, men scenarioer det anses som hensiktsmessig å planlegge for, sa Høie.

Helseministeren understreket at situasjonen er under stadig endring – nasjonalt og globalt – og at rådene og informasjonen som gis, vil måtte oppdateres fortløpende.

Regner med dødsfall

Høie sa at det, på samme måte som ved influensautbrudd, ikke ville være mulig å unngå dødsfall på grunn av koronaviruset.

– Men målet er å unngå dødsfall fordi vi ikke klarer å gi god nok helsehjelp, understreket han.

Det totale antallet smittede i Norge er nå 192, ifølge Folkehelseinstituttets siste oppdatering fra 9. mars. 55 tilfeller har blitt smittet i Norge, 134 tilfeller har blitt smittet utenlands og for 3 er smittested under avklaring.

Kritiseres

Høie fikk også kritikk fra flere opposisjonspolitikere, blant annet fra Rødts leder Bjørnar Moxnes:

– Det tok, etter vårt syn, for langt tid før helseministeren varslet at det kom nasjonale råd, sa han.

Han viste også til at mens nordmenn frarådes å reise til Italia, ble det ikke igangsatt smittevernstiltak da et fly fra en av de hardest rammede regionene landet på Torp.

– Det er god grunn til å tro at folk blir bekymret når de på den ene siden leser om hvor farlig viruset kan være, og på den andre siden ser en slik mangel på handlekraft.

Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, etterlyste på sin side konkrete plan for å sikre nok test- og beskyttelsesutstyr og legemidler.

– Den sårbare situasjonen ble tatt opp av Arbeiderpartiet og flere andre partier så sent som i fjor. Likevel har vi erfart stor sårbarhet, sa Støre.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse