Spekter: – Vi legger bort forespørselen om å endre ferieloven

Spekter kommer ikke til å gå videre på ønsket om å endre ferieloven slik at arbeidstakere får betalt for lovpålagt ferie de ikke tar ut.
I forrige uke kunne Sykepleien melde om at Spekter ba Arbeids- og sosialdepartementet om en vurdering av å endre reglene, slik at feriedager kan utbetales dersom det ikke blir mulig å avvikle hele ferien i år.
En slik endring har Spekter ikke fått gehør for.
Tidligere inneholdt ferieloven en adgang til å utbetale ferie som ikke hadde blitt avviklet, i løpet av ferieåret. Formålet med ordningen var blant annet at arbeidstakeren ikke alltid kunne lastes for at ferie ikke var avviklet før ferieårets utløp.
Les mer her : Spekter vil endre ferieloven
– Går ikke videre med saken
«Når det gjelder eventuelle behov for utbetaling av ikke avviklet ferie, er vi kjent med arbeidstidsdirektivets begrensninger, og forstår etter dialog med statssekretær Einan at det ikke vil være aktuelt å vurdere eventuelt midlertidige løsninger knyttet til dette,» skriver Spekter til departementet.
– Vi forholder oss til det og kommer ikke til å gå videre på den saken. Vi legger bort forespørselen om å endre ferieloven, sier Ingvild Dahl Dørnes, kommunikasjonssjef i Spekter.
Det var tirsdag denne uken at Spekter sendte et brev til Arbeids- og sosialdepartementet (ASD) om dette.
NSF-lederen: – Ikke noe nytt
Da forespørselen fra Spekter om å endre ferieloven kom i forrige uke, mente forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund at det ikke ville føre frem.
– Norge er forpliktet til å følge arbeidstidsdirektivet gjennom EØS-loven fra 1992. Den åpner ikke for en slik fravikelse av ferieloven, sa hun til Sykepleien – og mente at regjeringen dermed ikke kan endre ferieloven.
– Sykepleierne som står i første linje i denne situasjonen, vil ikke ha mindre behov for ferie enn andre, tvert imot. Så vi anser ikke dette som en farbar vei, sa hun.
Hun har nå lest brevet fra Spekter til ASD og ser ikke noe nytt i det Spekter skriver:
– Brevet fra Spekter til Arbeids- og sosialdepartementet av 21. april er helt i tråd med Arbeids og sosialdepartementets brev til partene i arbeidslivet, også datert 21. april. Dette er de samme juridiske vurderinger som NSF tidligere har gjort og tilfører ikke noe nytt, sier hun.
Viser til gjeldende lov
I brevet Larsen viser til, har Arbeids- og sosialdepartementet vurdert flere forespørsel fra arbeidsgiverorganisasjoner. På spørsmålet om å betale for ikke avviklet lovpålagt ferie, påpeker departementet at ferieloven tidligere generelt tillot slik kompensasjon:
«På bakgrunn av avgjørelser fra EU-domstolen, ble imidlertid denne adgangen ansett for å være i strid med arbeidstidsdirektivets artikkel 7 og derfor opphevet.» Dermed kom regelen om at ferie som i strid med ferieloven ikke er avviklet ved ferieårets utløp, skal overføres til året etter.
ASD tar også opp om det er anledning til å «pålegge» overføring av ferie til neste ferieår. «Etter departementets oppfatning vil arbeidstidsdirektivet formodentlig være til hinder for en slik regel,» konkluderer departementet og avslutter:
«Departementet viser til at ferieloven har et betydelig handlingsrom og vil derfor oppfordre partene til gjennom dialog søke å ivareta de behovene dagens ekstraordinære situasjon medfører i forbindelse med avvikling av årets ferie innenfor rammene av gjeldende lov.»
Les hele svaret fra Arbeids- og sosialdepartementet i faktaboksen nederst i artikkelen.
– Vanskelig å forutsi
Nå planlegger helseforetakene for at alle skal ta ut hovedferie innenfor rammene av ferieloven, altså mellom 1. juni og 30. september, opplyser Spekter.
– Usikkerheten rundt hvordan smittesituasjonen vil utvikle seg, gjør det imidlertid vanskelig å forutsi hva bemanningsbehovet til enhver tid vil være. Hvis uforutsette ting skjer, må det ses etter andre løsninger, sier Ingvild Dahl Dørnes i Spekter.
Vurderer betaling for «den femte ferieuken»
Spekter og helseforetakene vil nå heller søke å finne løsninger knyttet til den tariffavtalte «ferieuken», dersom behovet fortsatt er til stede ved utløpet av året, skriver de til ASD.
– Hvilke løsninger ser Spekter for seg her?
– Den såkalte «femte ferieuken» er ikke en del av ferieloven, så der finnes det muligheter. Dersom det viser seg at ikke alle har fått tatt ut denne ferieuken ved utgangen av 2020, kan det være aktuelt å tilby å betale ansatte for disse dagene, i stedet for å overføre feriedager til 2021. Det må vi eventuelt vurdere, dersom behovet skulle være der, og det vil i så fall bli diskutert med fagforeningene, sier Dørnes.
Mest lest
Test deg selv: Konte-eksamen i anatomi
Test deg selv på seneste konteeksamen i anatomi fra april 2023.
0 Kommentarer