fbpx Sender hundrevis av sykepleierstudenter fra skolebenk til sykehus Hopp til hovedinnhold

Sender hundrevis av sykepleierstudenter fra skolebenk til sykehus

Bildet viser en forelesningssal med mange studenter nedover på radene. Foran står foreleseren.

Selv om skoler og universiteter er blitt stengt på grunn av faren for koronasmitte blir flere hundre sykepleierstudenter sendt ut i praksis mandag.

Selv om skoler og universiteter er blitt stengt på grunn av faren for koronasmitte, blir flere hundre sykepleierstudenter sendt ut i praksis mandag.

Bør avlyse praksis

– Universiteter med sykepleierutdanning der det er potensielt stor smittespredning blant mange unge mennesker, må slutte å sende studenter i praksis på sykehus og sykehjem, mener førsteamanuensis Jörn Klein ved Institutt for sykepleie- og helsevitenskap på Universitetet i Sørøst-Norge til Klassekampen.

Moralsk galt

Torsdag avlyste Oslomet undervisningen for 2000 sykepleierstudenter på grunn av smittefaren. Mandag skal flere hundre av de samme studentene ut i praksis på landets sykehus og sykehjem. Klein mener det er moralsk galt å sende studenter som frem til nylig har sittet tett sammen i store undervisningsrom, ut i praksis blant dem som er mest sårbare for koronavirus.

Helsetjenesten som må vurdere

– Det er primært helsetjenesten, og de som har ansvar for pasientene, som må ta denne vurderingen. Det oppfatter jeg at de gjør og gir oss beskjed dersom de mener at studentene ikke skal ut i praksis, sier dekan Gro Jamtvedt ved Oslomet til avisen.

Selv om det frem til torsdag ikke var kommet noen beskjed om at studentene likevel ikke skal møte opp til praksis, utelukker ikke Jamtvedt at en slik beskjed kan komme.

– I den situasjonen vi er, kommer det endringer og nye beskjeder flere ganger om dagen, sier hun.

Ber studentene forberede seg til å bidra

På NSFs Students Facbook-side oppfordrer studentleder Ingvild Berg Lauritsen sykepleierstudenter til å bidra med det de kan.

I samarbeid med Norsk medisinstudentforening ber NSF Student nå sykepleier- og medisinstudenter om å forberede seg på å arbeide i helsetjenesten og stille seg disponibel ved forespørsel fra helsetjenesten.

– I en unntakssituasjon er det nødvendig med beredskapstiltak som sikrer nok helsehjelp. Vi som studenter har mye verdifull helsefaglig kompetanse å bidra med, skriver NSF Student på Facebook.

Må ha opplæring

NSF Student ber samtidig sykepleierstudentene om ikke å påta seg oppgaver de ikke er kompetente til.

– Det er nødvendig at studenter som skal arbeide, får god opplæring i smittevernstiltak og riktig bruk av smittevernsutstyr. Samtidig må vi poengtere viktigheten av at studenters rettigheter blir ivaretatt under situasjonen vi står i. Vi jobber nå intenst for å sikre dette, skriver NSF Student.

Norsk medisinstudentforening og Norsk Sykepleierforbund student ber helse- og medisinstudenter være disponible for helsetjenesten i møte med koronautbruddet. Det samme gjør NTNU og Universitetet i Bergen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse