fbpx Dobbel lønn for svenske sykepleiere: Det liker NSF-lederen Hopp til hovedinnhold

Dobbel lønn for svenske sykepleiere: Det liker NSF-lederen

Lill Sverresdatter Larsen Lill Sverresdatter Larsen Lill Sverresdatter Larsen

Vårdförbundet har signert en kriseavtale som gir enkelte sykepleiere mer enn dobbelt så høy lønn for å jobbe under koronakrisen. NSF-lederen lar seg gjerne inspirere, og sier hun er klar for forhandlingsbordet.

Den 2. april fikk pleiepersonalet ved stockholmsregionens intensivavdelinger beskjed om at det såkalte «krislägetavtalet» settes i verk, skriver Vårdfokus.

Det vil for enkelte sykepleiere ved disse avdelingene si at lønna deres mer enn dobles.

Undertegnet forrige uke

Kriseavtalen ble undertegnet av Vårdförbundet i forrige uke, som den siste av flere fagforeninger som har undertegnet avtalen. Avtalen var noe som Sveriges kommuner og regioner tok initiativ til etter de store skogbrannene sommeren 2018.

Den som arbeider i henhold til kriseavtalen, får økt den ukentlige arbeidstiden til 48 timer for en begrenset periode på fire uker, med andre regler for døgn- og ukehvile enn normalt.

Mer enn doblet lønn

Fra første arbeidstime får den som jobber under kriseavtalen en ekstra erstatning på 120 prosent av lønnen, i tillegg til vanlig lønn. Totalt blir altså lønnen mer enn dobbelt så høy. Skulle arbeidstiden overstige 48 timer, øker den ekstra erstatningen til 150 prosent av lønnen per time. Dette kalles nødsfallsovertid, skriver Vårdfokus.

– Dette innebærer en skikkelig lønn, men man kommer til å jobbe mye, sier Sineva Ribeiro, leder i Vårdförbundet.

Ikke for alle

Når kriseavtalen aktiveres, gjelder den ikke umiddelbart for alle i en region, på et sykehus eller på en avdeling. 

Avtalen gjelder bare for visse medarbeidere som arbeidsgiver mener er livsnødvendige for virksomheten. Det kan handle om medarbeidere som allerede er ansatt i en kommune eller region, eller personer som ansettes på grunn av krisen man står i.

NSF kjenner til avtalen

Lill Sverresdatter Larsen, leder av Norsk Sykepleierforbund (NSF), forteller at NSF har lest den svenske avtalen.

– Jeg har fått en del spørsmål om den, og la ut en kommentar på min Facebook-side i går, sier hun.

Der skrev hun: «Sykepleiere tar samfunnsansvar til hverdags – og også nå i en ekstraordinær situasjon. Arbeidsgivere må sikre dem, slik at de fortsatt redder liv om 14 dager og om to år. Det er ingen tvil om at sykepleiere med livsnødvendig kompetanse må få nok hvile og riktig smittevernutstyr. Det er heller ingen tvil om at de fortjener anstendig lønn til hverdags, og kompensasjon som speiler den akutte situasjonen.»

Noe for NSF?

– Kan NSF tenke seg å få til en liknende avtale i Norge?

– Vi trenger alt som kan mobilisere arbeidskraft hos sykepleiere i disse tider, og svenskene har sett at dette kan skje gjennom økonomisk uttelling. Dette tror vi både norske myndigheter og arbeidsgivere også vet. Vi er klare til å sette oss til forhandlingsbordet. Vi er oppmerksomme på den svenske avtalen og tar utgangspunkt i vår situasjon, sier Larsen.

I Norge inngikk NSF i midten av mars en sentral avtale med Spekter og Virke om utvidede rammer for overtid på grunn av koronaepidemien. En liknende avtale er også signert med KS og Oslo kommune.

Men det er ikke signert noen avtaler som åpner for de voldsomme lønnshoppene allerede fra første arbeidstime man ser i den svenske avtalen.

Urettferdig?

Den svenske kriseavtalen gjelder bare for visse medarbeidere som arbeidsgiver mener er livsnødvendige for virksomheten.

– Det kan kanskje virke litt urettferdig?

– Avtaler som dette skal sikre befolkningen faglig forsvarlige og omsorgsfulle helsetjenester også i kriser. Det er derfor nødvendig med avtaler som ivaretar behov som er i denne ekstraordinære situasjonen, sier Larsen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse