fbpx FHI: – Unødvendig å teste store grupper av friske Hopp til hovedinnhold

FHI: – Unødvendig å teste store grupper av friske

Helsearbeider utfører koronatest

Folkehelseinstituttet presiserer nå at det har liten hensikt å koronateste store grupper av friske, som for eksempel alle ansatte i en bedrift.

I en pressemelding mandag forklarer Folkehelseinstituttet (FHI) at hvis man tester en person som ikke har symptomer eller økt risiko for å ha blitt smittet, og som lever i et samfunn med lite smitte – slik Norge er per nå – er det svært lite sannsynlig at personen tester positivt.

FHI anbefaler at det utføres test for koronaviruset sars-CoV2 av alle personer med akutt luftveisinfeksjon som har feber, hoste eller tungpustethet, eller som lege mistenker har covid-19.

1 av 12 000

Slik situasjonen er nå, anslår FHI at om man tester 12 000 tilfeldige personer i Norge, vil man få rundt 15 positive prøvesvar, der kun ett av dem er reell koronasmitte, mens de 14 andre er falske positive prøvesvar. Det vil si at personen som tester positivt, egentlig er frisk.

Ved svært lav smitte i samfunnet gjelder dette selv om testen (PCR-test) i seg selv er av god kvalitet.

Lite hensiktsmessig

– I slike situasjoner bør ikke helsepersonell stole på et positivt resultat før de har tatt en ny prøve som bekrefter det, sier lege Joakim Øverbø ved Folkehelseinstituttet.

Om en symptomfri person uten risiko i et tilnærmet smittefritt samfunn skulle teste positivt, er det faktisk høy sannsynlighet for at det positive svaret er falskt, og derfor lite hensiktsmessig å masseteste friske mennesker.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse