fbpx FN slår alarm om at pandemien fører til færre barnevaksinasjoner Hopp til hovedinnhold

FN slår alarm om at pandemien fører til færre barnevaksinasjoner

Bildet viser WHOs generaldirektør Dr Tedras A Ghebreyesus

FN ringer med alarmklokken og sier at koronapandemien har ført til at færre barn blir vaksinert.

Et barn som fødes i dag, har mindre enn 20 prosent sjanse for å få alle anbefalte vaksiner før de fyller fem år, heter det i en rapport om situasjonen i 82 land.

Det er Verdens helseorganisasjon (WHO), FNs barnefond Unicef og Gavi-stiftelsen, startet av Bill og Melinda Gates, som står bak rapporten.

Gavi-stiftelsen samarbeider med mange lands myndigheter og kjøper inn vaksiner til om lag 60 prosent av alle verdens barn.

Slik forklarer WHO hva som står på spill:

Avbrutt

Et gjennomgående trekk i mange land er at vaksinekampanjer er blitt avbrutt på grunn av koronaviruset. Over 30 kampanjer mot meslinger er allerede blitt stanset eller er i ferd med å bli det. Faren øker for utbrudd av denne svært smittsomme barnesykdommen.

– Den lidelse og død som følger av manglende immunitet, kan bli mye større enn følgene av covid-19. Og dette kan unngås, sier WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Allerede før pandemien slo inn for fullt, var det store mangler i det globale vaksineprogrammet. Hele 14 millioner barn, de fleste av dem i Afrika, fikk ikke de nødvendige vaksinene. I Sør-Amerika har vaksinedekningen falt over de siste ti årene i land som Brasil, Bolivia og Venezuela.

Forflyttes

Presset på helsesektoren i mange land gjør at helsearbeidere forflyttes til koronaavdelinger, slik at andre områder av helsetjenesten forsømmes. I mange land er det dessuten dårlig med beskyttelsesutstyr.

Selv i land der vaksiner er tilgjengelige, er mange foreldre redde for å ta med barna sine til helsesentre av frykt for koronasmitte.

– Covid-19 har gjort vaksinering som tidligere var rutine, til en stor utfordring. Vi må for enhver pris unngå en ytterligere svekkelse av vaksinedekningen i verden, så barns liv ikke trues av sykdommer som kan behandles. Vi kan ikke håndtere én krise på bekostning av en annen, sier Unicef-sjef Henrietta Fore.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse