fbpx Kommuner får tvangsisolere koronasmittede Hopp til hovedinnhold

Kommuner får tvangsisolere koronasmittede

Bilder viser et utsnitt av ansiktet til en eldre mann. Han holder hendene over håndtaket på stokken sin. En trøstende hånd ligger på skulderen.

Helsedirektoratet har gitt nær 80 kommuner godkjenning for tvangsisolering av koronasmittede demente og utviklingshemmede. Blant annet kan hytter tas i bruk.

Godkjenningen gjelder frem til nyttår og omfatter rundt 280 midlertidige isolater, skriver Bergens Tidende [for abonnenter].

En gjennomgang avisa har gjort av samtlige søknader og godkjenninger, viser at alt fra ordinære sykehjem, til hytter, hotell og nedlagte sykehjem er godkjent.

Sykepleien har også skrevet om tvungen isolering i tidligere artikler.

Les her:Kommune vil tvangsisolere pasienter med demens

Les her:Dropper lovforslag om karantene for personer uten samtykkekompetanse

Hytter

Voss kommune har fått godkjent et nedlagt sykehjem, Horten kommune har fått godkjent en avsidesliggende hytte og Færder kommune har fått godkjent to hytter på Tjøme.

Flere kommuner har fått godkjent opprettelse av isolatavdelinger på nedlagte bo- og servicesentre og sykehjem, og i Vadsø er det godkjent en feltsykestue på Vadsø fjordhotell.

Forbundsleder Jens Petter Gitlesen i Norsk forbund for utviklingshemmede reagerer kraftig.

– Alle muligheter skal være prøvd, før man benytter tvang. Det viktige er at problemer forebygges. Da må direktoratet sikre at dette ikke blir en enkel utvei, altså et alternativ til forebygging. I disse sakene starter jo prosessen med at man legger til rette for tvang, sier han.

Bekymret

Helsedirektoratet understreker at godkjenningen ikke i seg selv gir grunnlag for gjennomføring av tvang. Det må på vanlig måte fattes vedtak av kommunelege og smittevernnemnd i hvert enkelt tilfelle ved behov for isolering med tvang.

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm har reagert, ikke minst fordi Helsedirektoratet godkjente bruk av hytter. I en e-post til avisa skriver ombudet blant annet at hun er «bekymret for om det er behov for å godkjenne hytter for tvangsisolering av denne gruppen».

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse