fbpx Helsetjenesten vil forberede flere sykepleiere på å jobbe med intensivpasienter Hopp til hovedinnhold

Helsetjenesten vil forberede flere sykepleiere på å jobbe med intensivpasienter

Bildet viser Erna Solberg og Bent Høie.

For å sikre behandling og hjelp til både syke koronasmittede og pasienter med annen alvorlig sykdom iverksetter helsetjenestene nå flere tiltak.

– Sykehusene jobber med å redusere planlagte behandlinger og operasjoner og dreier kapasiteten over mot pasienter som trenger intensivbehandling og respiratorer, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i en pressemelding.

I tillegg skal blant annet sykepleiere som til daglig jobber i andre avdelinger, få økt kompetanse slik at de kan jobbe med intensivpasienter og respiratorbehandling.

– Vi står fast på tiltakene som har som mål at helsetjenesten ikke skal bli for hardt presset. Samtidig forbereder vi helsetjenesten på en situasjon der vi ikke lykkes med å stoppe smittespredningen i så stor grad som vi ønsker, sier Høie.

Les også:Helsedirektoratet kartlegger alle tilgjengelige sykepleiere

Ber om å holde større avstand

Bent Høie deltok i dag på en pressekonferanse sammen med blant andre statsminister Erna Solberg. Her kom det frem at de strenge tiltakene for å begrense smitten av SARS-CoV-2, som ble innført torsdag 12. mars, videreføres frem til 13. april.

– I det offentlige rom bør man holde minst én meters avstand til andre, sa Bent Høie da.

Når man er utendørs, bør man heller ikke være mer enn fem personer sammen i gruppe. Dette gjelder ikke folk som er i familie eller bor sammen.

Innendørs bør folk ha minst to meters avstand til hverandre. Heller ikke dette gjelder dem som er i familie eller bor sammen.

Helsedirektøren: Vil slå ned epidemien

Helsedirektoratet vil slå ned koronaepidemien i Norge.

– I dag er målet vårt å slå ned koronaepidemien så langt vi kan, sa helsedirektør Bjørn Guldvog på en pressebrifing tirsdag.

Han anbefalte regjeringen å videreføre alle smitteverntiltak som er innført, og som statsminister Erna Solberg (H) har kalt de mest inngripende tiltakene Norge har hatt i fredstid.

Det overordnede målet er at hver person som får koronaviruset i Norge, i gjennomsnitt smitter færre enn én ny person. Da vil smitten over tid gå tilbake.

– Det er et krevende mål å oppnå, men vi kan ikke gi det opp i dag, sa Guldvog.

Oppdaterte scenarioer

Bakteppet er oppdaterte scenarioer fra Folkehelseinstituttet som viser at antall smittede kan øke svært raskt hvis Norge lemper på tiltakene nå.

Med få eller ingen effektive tiltak kan det bli snakk om opptil 223 750 smittede innen 13. april, ifølge FHI-scenarioene.

I en slik situasjon kan opp mot 4260 personer trenge innleggelse på sykehus, med 580 som trenger intensivbehandling.

– De neste ukene blir utfordrende for alle, men hvis vi lykkes, vil vi kunne lette på tiltakene om noen uker og sakte, men sikkert vende tilbake til normalen, sa Guldvog.

Hans håp er at de første justeringene kan komme etter påske.

Solberg: Håper på støtte

Veksten i antall koronasmittede har stabilisert seg, på omkring 200 nye bekreftede tilfeller per dag. Statsminister Erna Solberg håper dette betyr at folk støtter opp om regjeringens koronatiltak.

– Jeg hadde jo håpet at det ville gi dem glede og støtte over at tiltakene virker, og at vi derfor må fortsette. Det skal ikke mye til før sykdommen bruser opp igjen.

Hun minner om at en ny topp vil føre til at de samme problemene oppstår på nytt.

– Det er en utfordring vi må huske: oppmykning må ikke skje sånn at vi får en ny topp med en gang og alt arbeidet vårt er bortkastet.

Arbeiderpartiet meldte raskt fra om at de støtter Regjeringens tiltak.

Ingen hyttepåske i 2020

Forbudet mot å reise på hytta, blir videreført. Dermed blir det ingen hyttepåske i år.

«Forbudet mot opphold på hytter/fritidseiendommer opprettholdes», er blant de mange reglene som videreføres til etter påske.

– Skaff dere noen gode spill, lat som dere er på hytta, men bli hjemme, formaner statsminister Erna Solberg.

Les også:

Gi oss tid. Vi har færre respiratorer enn du tror.

Koronasmittede dag for dag

Fakta
Fakta om tiltak som videreføres til og med 13. april

Dette er noen av tiltakene som myndighetene har bestemt at skal videreføres til og med 13. april 2020.

 • De strenge hygienetiltakene fortsetter. Folk må holde fysisk avstand til hverandre, ha god håndhygiene og hoste i papir eller albuekroken.
 • Ute i det offentlige rom, bør folk ha minst en meters avstand til andre mennesker. Når man er ute, bør man ikke være mer enn fem personer sammen i gruppe – med unntak av dem som er i familie eller i samme husstand. Innendørs bør folk ha minst to meters avstand til hverandre, men det gjelder ikke de som er i familie eller i samme husstand.
 • Alle landets barnehager, barneskoler, ungdomsskoler, videregående skoler, høyskoler og universiteter og andre utdanningsinstitusjoner holder stengt.
 • Barnehagebarn og barn på småskoletrinnet med foreldre som har samfunnskritiske funksjoner, fortsetter å få et tilbud i sin barnehage og skole.
 • Reglene om karantene og isolasjon etter kontakt med smittede videreføres. Dersom du har vært i nær kontakt med noen som har fått påvist koronavirus, skal du være i karantene i 14 dager. Dersom du har vært på utenlandsreise skal du være i karantene i 14 dager fra den dagen du kom hjem. Dersom du har fått påvist eller testes for koronavirus, må du isoleres. Det betyr at du må holde deg hjemme hele tiden og ikke gå ut. Dersom testen er negativ, skal du fullføre karanteneperioden.
 • Reglene for karantene ved innreise til Norge fra utlandet videreføres med de unntak og presiseringer som gjelder i dag.
 • Reglene om bortvisning av utenlandske statsborgere som ikke bor eller jobber i Norge, ved grensen, videreføres, med de unntak og presiseringer som gjelder i dag.
 • Grensekontrollen på indre Schengen-grenser forlenges.
 • Helsepersonell som jobber med pasientbehandling forbys å reise til utlandet. Forbudet gjelder både tjenestereiser og privatreiser, foreløpig ut april 2020.
 • Kulturarrangementer, idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet både innendørs og utendørs er forbudt.
 • Alle virksomheter i serveringsbransjen, med unntak av serveringssteder der det foregår servering av mat, det vil si kantiner og spisesteder som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst én meters avstand, holdes stengt.
 • Servering av mat skal ikke skje som buffé. Serveringsbransjen omfatter restaurant, bar, pub og uteliv.
 • Treningssentre, svømmehaller, badeland og liknende holder stengt.
 • Virksomheter som tilbyr frisørtjenester, hudpleie, massasje og kroppspleie, tatovering, piercing og liknende holder stengt.
 • Forbudet mot opphold på hytter og fritidseiendommer opprettholdes.
 • Alle landets trafikkstasjoner holder stengt.
 • Kollektivtransporttilbudet opprettholdes.

Kilde: Regjeringen.no

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse