fbpx – Det er b-sortering av sykepleiere Hopp til hovedinnhold

– Det er b-sortering av sykepleiere

Det er flott at de sykehusansatte har en sterk arbeidstakerorganisasjon i ryggen og en arbeidsgiverorganisasjon som også tar ansvar i krevende tider, men hva med førstelinjen? spør helsesykepleieren.

Jeg har blitt advart mot å skrive dette. Noen oppfatter det garantert som sutring og misunnelse. Det får så være, for jeg er ikke bare skuffet. Jeg begynner å bli rasende.

KS’ ansvarsfraskrivelse og måten NSF inngår avtaler på for noen sykepleiere, hører ikke hjemme i den situasjonen vi jobber og lever i, i dag. Avtalen mellom NSF og Spekter er nå blitt en spire til b-sortering av sykepleiere i kommunene. Mye takket være et hovmodig KS.

Vi trenger en tydelig lagledelse

Det er ikke lenge siden den ferske lederen for NSF ytret seg og avviste tilløp til krav om lønn, for eksempel i form av et risikotillegg. Om jeg ikke husker helt feil var hun redd for å virke umusikalsk i en ekstraordinær situasjon. Jeg er en av dem som i stor grad var enig i dette, men da må det gjelde alle. Ikke noen.

Det er betimelig å spørre hva NSF har tenkt å gjøre nå. For min del er en pressemelding under pari, men kanskje forventer jeg for mye?

Vi trenger et modig forbund som viser stolthet på vegne av oss alle.

Dette er et lagarbeid som krever tydelig lagledelse. Vi trenger et modig forbund som viser stolthet på vegne av oss alle, også de av oss som jobber i kommunene. Det er tross alt i kommunene folk lever sine liv, og det er der helse skapes.

Vel så store utfordringer i kommunen

Det er på tide å ta til orde for at sykepleiere i kommunene har vel så store utfordringer som våre kollegaer på landets sykehus.

Sykepleiere i kommunene merker også fra dag til dag hvordan pandemien utvikler seg. Vi kjenner også at stress, overtid og økt arbeidspress følger smittetallene. Vi er forså vidt vant med å gå under radaren. Prisen for godt folkehelsearbeid er at det ikke skjer noe, eller at færre blir smittet for å bruke et dagsaktuelt tema.

Det er også på tide at KS pusser brillene eller bestiller sterkere linser. Sykepleiere i kommunene har vært fleksible og stått på barrikadene for smittevern og smitteoppsporing fra første påviste tilfelle. Både dager, kvelder og helger.

I en ekstrem situasjon for samfunnet har de fleste av oss snudd arbeidshverdag og privatliv på hodet. Faste og lovpålagte oppgaver har man nær sagt bare måtte å glemme.

Det er toppen av frekkhet

Behovet for sykepleierkompetanse og handlingskraft har medført store endringer i hvordan sykepleiere lever sine liv. Sykepleiere har også et liv utenfor jobb som arbeidsgiver nå beordrer oss til å justere på kortest mulig varsel.

Det er ikke avvisningen i seg selv som provoserer mest, men at Tor Arne Gangsø i KS våger å stå frem i VG og være bekymret for å stimulere til økt overtidsarbeid. Det er toppen av frekkhet.

Kjære deg Gangsø; det er ikke KS eller arbeidstidsavtalen min som stimulerer meg til å jobbe mer. Det er min moral og min kompetanse som stimulerer meg. Det er den kompetansen sykepleiere bruker når de daglig vurderer hva som kan vente og hva som absolutt ikke kan vente. Noen ganger betyr det at jeg må jobbe litt ekstra. Det dere kaller «bunnlinja» i regnskapet er det vi – som har kompetanse i sykepleie – kaller «klinisk blikk».

Manglende handlingskraft

Jeg vil si at det begynner å bli vanskelig å holde hodet kaldt og hjertet varmt, men samtidig handler det ikke om følelser. Det handler om rett og (u)rimelig. Sykepleiere har omstilt seg over natten og tilpasser seg utfordringen samfunnet nå står overfor.

Det er ikke urimelig å kompensere ekstraordinært for sykepleierkompetansen som nå utrettes i landets kommuner og ekstraordinær omorganisering av hverdagen. Det er et kraftig signal fra KS, at de som arbeidsgiverorganisasjon ikke har tillit til sykepleiere og sykepleieres kompetanse.

Dette er kunnskapsløshet forkledd som manglende handlingskraft.

For å bruke ord som NSF kanskje kjenner igjen så er dette kunnskapsløshet forkledd som manglende handlingskraft. Det er kunnskapsløst fordi hele strategien i Norge handler om å begrense smitte og flate ut kurven.

Det er det vi i kommunen som har kompetanse og mandat til å gjøre. Det er vi som skal til pers og det er vi som nå legger premissene for at folkehelsen ikke forringes av pandemi.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse