fbpx Fødende må beskyttes, far kan være med på Facetime Hopp til hovedinnhold

Fødende må beskyttes, far kan være med på Facetime

Høygravid mage.

Vi får fortvilte meldinger fra gravide som mener de utsettes for unødig risiko, skriver Kristin Holanger i Jordmorforbundet NSF.

Jordmorforbundet vil understreke at gravide må beskyttes fra koronaviruset. Danmark har valgt å definere gravide som en risikogruppe ut ifra et føre var-prinsipp. Vi mener føre-var prinsippet for gravide også må gjelde her i Norge inntil vi vet mer om pandemien.

Ny hverdag

Folkehelseinstituttet skriver at det er viktig at arbeidsgiver tilrettelegger for gravide og ammende. Det vi vet helt sikkert er at kvinner føder barn og at de trenger jordmødre. Uavhengig av koronaviruset så er vi på jobb døgnet rundt for å ivareta fødende på en trygg og god måte.

Jordmorforbundet kontaktes nå daglig av jordmødre over hele landet som gjør alt de kan for å tilrettelegge for tilbudet til gravide i en ny hverdag. Det er allerede fødeavdelinger som har måttet stenge, og det vil kanskje bli flere. For å opprettholde et trygt og godt tilbud for gravide og partnere, samt trygge arbeidsforhold for jordmødre og annet helsepersonell på jobb er vi nødt til å iverksette smittetiltak.

Unntakstilstand

Vi er i en unntakstilstand. Jordmødre er derfor opptatt av å gjøre det beste ut av situasjonen og tilrettelegge individuelt for gravide, fødende og deres partnere. Vi hører om fødsler hvor partner med koronasymptomer var med på Facetime og lignende. Det har gått veldig fint med fornøyde mødre i en uvant situasjon.

Sykehusene og helsestasjonene har ikke et ønske om å stenge noen fedre ute, men det er viktig å begrense antall personer inn og ut av bygningene. Nå blir også flere rom enn vanlig på fødeavdelingene brukt som isolater dersom mødre har symptomer eller smitte. Både de og andre må beskyttes og smitte begrenses.

Mindre romkapasitet

Flere fødeavdelinger har ikke overnattingsplass til partner selv i «vanlige tider». Med ekstra smittetiltak blir romkapasiteten mindre. Forholdsregler er viktig. Dersom smitte og symptomer ikke håndteres i tide, vil i ytterste konsekvens fødeavdelinger måtte stenge slik som i Stavanger og nå Mo i Rana og sette nybakte foreldre, jordmødre, barnepleiere og leger i karantene. Vi er i utgangspunktet få jordmødre i Norge.

Skal prioriteres

Helsedirektoratet kom 19. mars med «Råd om prioriteringer av helsetjenester under Koronakrisen i Norge»: Gravide som har påvist sykdom eller er i risiko for å utvikle sykdom eller skade for seg selv og fosteret, eller barnet på sikt, skal prioriteres. Det forventes videre oppdateringer i nær fremtid.

Til deg som er gravid vil vi anbefale at du tar kontakt med din jordmor/helsestasjon/lege så du kan få konkrete individuelle svar om din oppfølgning videre.

Forhåpentligvis vil situasjonen endre seg i positiv retning etter hvert som ukene går, men det beste vi alle kan gjøre er å holde oss oppdatert og følge de retningslinjer som kommer fra helsemyndighetene, sykehusene og helsestasjonene.

Du vil ikke være alene

Noen gravide er bekymret for å være «alene» i barseltiden. Barseltiden og ammestart er viktig, og vi vil forsikre deg om at du ikke vil være alene. Det vil være jordmødre og barnepleiere der hele døgnet som ivaretar deg og barnet. Ved viktige samtaler vil vi legge til rette for at for eksempel partner eller andre nære vil kunne være med via Facetime om du ønsker det.

Alle må bidra

Vi jordmødre skal gjøre det beste vi kan i denne tiden for å ivareta våre gravide og fødende. Vi trenger at alle i samfunnet bidrar til å begrense smitte for å kunne opprettholde gode fødetilbud framover!

Følg rådene fra helsemyndigheter, sykehus og helsestasjon så skal vi klare dette sammen, vi er her for dere!

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse