fbpx Korona: – Sykepleiere i deltid bør nå mobiliseres Hopp til hovedinnhold

Korona: – Sykepleiere i deltid bør nå mobiliseres

NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen

– Mange sykepleiere jobber ufrivillig deltid. Det bør komme en nasjonal plan for å mobilisere denne reserven nå, mener Lill Sverresdatter Larsen, NSF-leder.

Lederen i Norsk Sykepleierforbund (NSF) har en klar oppfordring:

– Det bør komme tydelige nasjonale føringer på hvordan de som jobber ufrivillig deltid, nå kan mobiliseres. Det finnes mange som ønsker en heltidsstilling. Tidspunktet er nå, sier hun.

– Flere grep må tas

Helseminister Bent Høie (H), statsminister Erna Solberg (H), helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg orienterte tidligere på dagen torsdag om nye tiltak for å bekjempe koronaviruset.

NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen har sittet i møter med HOD for å formidle sykepleiernes utfordringer i møte med viruset.

Hun synes det er bra med tiltakene som nå kommer, men i tillegg til en plan for å mobilisere dem som ønsker å jobbe heltid, mener hun også at flere grep må tas kjapt.

Savner føringer om ledelse

– Jeg savner tydelige nasjonale føringer på ledelse og medvirkning fra fag- og profesjonsforeninger på alle plan av helsetjenestene, sier hun.

Hun peker på at ledelse og medvirkning kommer til å være essensielt for å kunne mobilisere nødvendige ressurser, forebygge og redusere smitte.

– Men også for å skape arbeidsforhold som sikrer de ansatte som står overfor en særlig utsatt situasjon.

– Sikre arbeidsforhold må gjelde både ved beordring av helsepersonell, ved at ledere tar hensyn til sykepleieres fysiske- og psykiske helse med tanke på turnus, men også at vi har nok – og har riktig bruk av smittevernutstyr, understreker hun.

Omfattende restriksjoner

Blant tiltakene som kom torsdag er stenging av barnehager og skoler. Barnehagebarn og barn på småskoletrinnet med foreldre som har samfunnskritiske funksjoner, får et omsorgstilbud i sin barnehage og skole. Helse og omsorg er å betrakte som samfunnskritiske funksjoner.

Videre er det innført restriksjoner for besøkende til alle landets helseinstitusjoner og innføring av adgangskontroll for å ivareta smittevern for pasienter i landets helseinstitusjoner. Utenlandsreiser for helsepersonell som jobber med pasientbehandling forbys.

Inntektsbegrensing for dem som er tidligpensjonert, blir midlertidig fjernet.

– Alder er også et risikomoment. Når vi nå mobiliserer, ønsker vi ikke at pensjonister skal stå i første rekke når man behandler virussmittede, men det kan være andre oppgaver som er aktuelle, sa helsedirektør Bjørn Guldvog under pressekonferansen om de nye tiltakene.

Les mer om de nye tiltakene her.


 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse