fbpx Tusener i karantene i Vestvågøy: sykepleier advarte Hopp til hovedinnhold

Tusener i karantene i Vestvågøy: sykepleier advarte

– Når en sykepleier er 18 timer i strekk på koronatelefonen, er det et tegn på at kommunen ikke er så godt forberedt, mener hovedtillitsvalgt Kim-Remi Sandvær i Vestvågøy.

Vestvågøy kommune ber flere tusen gå i karantene. Ordføreren medgir at kommunen ikke har kontroll, skriver VG i dag.

Totalt er minst 13 bekreftet smittet i kommunen fredag. Smitten kom brått på.

To ansatte på Lekneshagen sykehjem ble bekreftet smittet på pressekonferansen kommune holdt fredag klokken 12.

Hovedtillitsvalgt sykepleier Kim-Remi Sandvær advarte mot tilstanden i juni. Han var kritisk til at kommunen, som befinner seg i Lofoten, vil nedbemanne i en tid med koronapandemi.

Les saken her:Fortvilet: – Kommunen vil nedbemanne midt i en helsekrise

I koronatelefon fra klokken 08 til 02

– Vi tillitsvalgte opplever nå manglende informasjon fra ledelsen. Vi har etterspurt hvorfor vi ikke er med i kriseledelsen. Det virker som kommunen er dårlig forberedt på smitten, men det er ledelsen uenig i, sier Sandvær til Sykepleien.

– Men når en sykepleier sitter fra klokken åtte om morgenen til to på natta, 18 timer i strekk, og svarer på koronatelefonen, så er det et tegn på at de ikke er så godt forberedt, Mener han.

– Enda så sannsynlig det var at dette kunne skje.

NRK har fortalt om sykepleieren, som er avbildet sittende på gulvet mens hun svarer på koronatelefonen. NRK skriver også at 4000 innbyggere i Vestvågøy kommune har fått beskjed om å gå i selvpålagt karantene. Fire skoler og barnehage er stengt.

– Legevakta var ikke dimensjonert for dette trykket

Koronatelefonen har vært stengt siden i vår, forteller Kim-Remi Sandvær.

– Det bidro til at man havnet raskt bakpå. Legevakta fikk et trykk den ikke er dimensjonert for. Sykepleiere har altså jobbet 18-timersvakter for å få unna pågangen på telefon og prøvetaking.

Han legger til:

– Grunnet ingen smitte gjennom sommeren har man sluppet opp på mange av smitteverntiltakene i hjemmetjenesten og på institusjonene. Nå har kommunen igjen stengt sykehjemmene for besøk og går tilbake til skriftlige rapporter og kohorter.

– De gjør en fabelaktig innsats

Nedbemanningsprosessen går fortsatt sin gang, opplyser Sandvær.

– Det skulle vært et drøftingsmøte i dag om de ulike tiltakene, men dette er utsatt til i neste uke grunnet flere tusen innbyggere og at mange ansatte er i karantene.

Hovedtillitsvalgt Kim-Remi Sandvær har også skryt på lager:

– Sykepleiere og annet helsepersonell står virkelig på. De gjør en fabelaktig innsats i den situasjonen vi er i nå, sier Kim-Remi Sandvær.

Venter på 200 prøvesvar

– Det er ventet 200 prøvesvar i løpet av kvelden. Det etableres nå to testteam som skal jobbe dag og kveld, også i helgene, forteller han videre.

– Det er en del sykepleiere og helsesykepleiere som nå blir omdisponert til prøvetaking og betjening av koronatelefonen sånn at legevakten får konsentrere seg om sine kjerneoppgaver. NSF har spilt inn at det bør brukes andre yrkesgrupper til prøvetaking og koronatelefon. Det er knapphet på sykepleiere, og de og helsesykepleiere må brukes der de trengs mest. Det ser ut til at vi får gehør for det, sier Sandvær.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse