fbpx Leger advarer om økt fare for blodpropp ved covid-19 Hopp til hovedinnhold

Leger advarer om økt fare for blodpropp ved covid-19

Bildet viser ryggen på et helsepersonell i smittevernutstyr, som står ved en pasientseng

Leger melder om flere funn av blodpropp i lungene hos pasienter med covid-19. Nå advares det om at symptomene på koronasmitte ikke må hindre CT-undersøkelse.

I en artikkel i Tidsskriftet for Den norske legeforening skriver spesialist Anders Tveita ved Bærum sykehus om funn av det som ser ut til å være økt fare for blodpropp som følge av covid-19.

Nå advarer han og de ni medforfatterne av studien andre leger om at smittevernet ikke må komme i veien for at pasienter blir CT-fotografert, som er den eneste måten blodpropp kan oppdages på.

Vet ikke hvordan det skjer

Selv om pasientene behandles med forebyggende blodfortynnende legemidler, må bilder tas for å være sikker på at blodproppene forsvinner, står det i artikkelen. Der beskrives tre covid-19-pasienter som alle fikk blodpropp, til tross for forebyggende behandling.

– Det kan virke som viruset setter i gang en immunrespons, som igjen setter i gang en kjedereaksjon som gir blodproppdannelse. Hvordan dette skjer, vet man ikke enda, skriver tidsskriftet i omtalen av forskningsartikkelen.

Like symptomer

Symptomene på blodpropp i lungene, lungeembolisme, er svært like symptomene på koronasmitte med brystsmerter, tørrhoste, høy puls og feber. I artikkelen vises det også til at man blant 184 nederlandske covid-19-pasienter fant blodpropp hos 27 prosent og at av disse igjen hadde 25 pasienter utviklet lungeembolisme.

– Intensivbehandling representerer i seg selv en vesentlig risikofaktor for blodpropp. Akutte infeksjonstilstander er assosiert med en betydelig, men forbigående økt risiko for blodpropp i kroppens dype vener eller lunger, sier forfatterne av artikkelen.

Les også:Covid-19: NEWS2 kan identifisere de svært alvorlig syke

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse