fbpx – Jeg tror jeg ble smittet på jobb, og jeg kan ikke skylde på noen Hopp til hovedinnhold

– Jeg tror jeg ble smittet på jobb, og jeg kan ikke skylde på noen

Håkon Stokvold, intensivsykepleier
SYMPTOMET: Håkon Stokvold tok seg et glass vin etter nattevakthelgen. Men hvorfor smakte vinen som vann? Her nyter han frisk luft utenfor sin bolig etter to uker i hjemmeisolat. Foto: Privat

– Det var ekkelt å gå rundt som en smittekanon. Jeg følte meg jo frisk, men jeg kunne ha smittet både kolleger og familie, sier intensivsykepleier Håkon Moen Stokvold.

– Nå er jeg fri som fuglen, sier intensivsykepleier Håkon Moen Stokvold.

Det er i hvert fall sånn det føles. Han er ute av hjemmeisolat, som han havnet i da han fikk påvist covid-19.

– Så du er ikke lenger smittbar?

– Ikke etter Folkehelseinstituttets anbefaling. Jeg føler meg frisk. Jeg har jogget. Og gjort det jeg har savnet.

Les hva Folkehelseinstituttet sier om hjemmekarantene og hjemmeisolering

Det var mandag, andre påskedag, han ble en fri mann. Da hadde han vært isolert i to uker.

– Det hadde gått sju dager etter siste symptom. Jeg er friskmeldt av fastlegen, i hvert fall.

– Hva var siste symptom?

– At smak- og luktesansen hadde forsvunnet.

Det var Nordlys [bak betalingsmur] som først omtalte saken.

– Vinen smakte bare vann

Helgen 27. til 29. mars jobbet han nattevakter på intensivmedisinsk avdeling på Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) i Tromsø.

Alt var normalt. Han var i fin form, jogget til og fra jobb.

– Så skjedde noe plutselig og brått, forteller han.

– Mellom middag og kvelds.

Kvelds var denne søndagen et glass rødvin som han skulle kose seg med etter nattevakthelgen.

Han trodde noen tullet med ham. Vinen smakte bare vann.

– Så jeg hoppet på chilisausen. Den smakte ingenting. Smakssansen var helt fraværende. Den ble helt borte.

– Skjønte du det da?

– Ja. Det er for rart til at det kan være noe annet, tenkte jeg. Men jeg hadde ikke følt meg syk.

Å miste de nevnte sansene er som kjent ett av de mulige symptomene på covid-19.

– Ekkelt å gå rundt som en smittekanon

Han ble testet morgenen etter. Om kvelden fikk han svaret: «Du har testet positivt.»

Flere symptomer fikk han ikke.

– Det var ekkelt å gå rundt som en smittekanon. Jeg følte meg jo frisk, men var likevel bærer av smitten. Jeg kunne ha smittet både kolleger og familie.

Fire–fem kolleger måtte i karantene.

– Det blir jo veldig sårbart for dem som er igjen på jobb.

Kone og to barn måtte også i karantene.

– Det kan ha skjedd via en eller annen kontaktflate

– Du tror du er smittet på jobb?

– Ja, for hvor skulle jeg ellers fått det fra? Ikke har jeg reist, og det er begrenset hvor jeg har oppholdt meg, sier han.

– Det blir spekulasjoner, men jeg regner med at det skjedde på jobb, uten at jeg klarer å sette fingeren på at det skjedde akkurat i den situasjonen. Det kan ha skjedd via en eller annen kontaktflate. Eller jeg kan ha tatt i noe utstyr som er kontaminert, reflekterer han.

Kontaminasjon
  • Forurensning med smittestoff, oftest med bakterier, eller med radioaktivt materiale.
  • Kommer av det latinske ordet «contaminare», som betyr smitte eller besudle.

Kilde: Store medisinske leksikon

– Jeg kan ikke skylde på noen

Han påpeker at han hadde det beskyttelsesutstyret han skulle ha.

– Vi er jo avhengig av at både andre og en selv har riktig utstyr. Vi må være nøye.

– Begynner man å skule på om kollegene følger rutinene når man er omgitt av et virus som smitter lett?

– Du har ikke kontroll på andre. Det er som å kjøre på en motorvei. Du kan følge reglene selv, men du vet ikke hvordan andre kjører. Jeg ble smittet, og jeg kan ikke skylde på noen, sier Stokvold.

Han legger til:

– Vi kolleger passer på hverandre og ser til at man har rett utstyr på. Ingen som blir sur for å bli minnet på rett utstyr og at det er rett satt på.

Gleder seg til å komme tilbake i jobb

Han opplever at de fikk god opplæring i god tid før covid-19-pasientene kom:

– Jeg kan ikke skylde på at det var dårlig. Jeg følte meg godt forberedt på det her. Jeg kan bare skylde på meg selv.

Nå gleder han seg til å komme tilbake i jobb. Han hadde egentlig vakt på onsdag, men bedriftshelsetjenesten har anbefalt ham å bli en ekstra dag hjemme.

– Neste vakt blir på torsdag, og det blir godt. Jeg er også glad for at familien har holdt seg frisk. Ingen av kollegene som ble satt i karantene, er blitt syke, ifølge de siste oppdateringene.

Kollega med covid-19 brukte piratkopi

Samme dag som han selv kom ut av isolat, kommer nyheten om at en kollega på UNN har blitt smittet etter å ha brukt piratkopiert åndedrettsvern.

Sykehuset regner det som sannsynlig at det er årsaken til at hun fikk påvist covid-19.

Ifølge sykehuset har den ansatte blitt testet flere ganger etter at de piratkopierte maskene ble brukt. De første prøvene var negative. Så fikk hun symptomer, og holdt seg hjemme. En ny test påviste smitten.

Brukte 800 ikke-godkjente åndedrettsvern 

Åndedrettsvernene hadde sykehuset fått donert av et gruveselskap. Selv om sykehuset ble advart om usikker kvalitet, ble 800 av maskene levert ut og brukt ved en glipp. Det viste seg at de var piratkopier med produksjonsfeil. Minst 121 ansatte er blitt testet for korona så langt.

PIRATKOPI: Ekte åndedrettsvarn fra 3M øverst, falsk (mottatt fra Store norske) nederst. Foto: Per-Christian Johansen, Universitetssykehuset Nord-Norge

De piratkopierte åndedrettsvernene ble brukt i perioden 26. mars til 2. april.

– Det var trasig det som skjedde, sier Håkon Moen Stokvold, som selv ikke har brukt piratutstyr.

Har flyttet på koronapasientene

Stokvold og den smittede jobber samme sted, det vil si intensivmedisinsk avdeling.

Han forteller at da han jobbet med koronapasientene den siste helgen i mars, lå de på isolat på den store avdelingen.

– Men da det kom flere pasienter med påvist covid-19, ble avdelingen delt i to: En kohortpost for covid-19 pasienter som trenger intensivbehandling og en for normaldrift.

FLYTTET PÅ: Ansatte ved den nye intensiven for covid-19-pasienter. Fra venstre: Martin Helliksen, Rita Paulsen, Torill Kaasa, Agata Grundvåg, Annika Dalin. Bildet er tatt 26. mars. Foto: Per-Christian Johansen, Universitetssykehuset Nord-Norge

– Nå har dagkirurgens lokaler blitt en post for alle intensivpasienter med covid-19. Det blir mer praktisk, og man kan drive litt mer lønnsomt. Det blir ikke brukt så mye smittevernutstyr som før, for alle med smitte er samlet ett sted.

Dette betyr også at arbeidsstokken på avdelingen nå er delt i to, for å unngå at alle skal ha koronapasienter.

UNN har nå seks pasienter med påvist covid-19, alle innlagt i Tromsø. For tiden er 20 av de ansatte smittet.

Tviler på at han er immun

Selv vil Stokvold gjerne jobbe med covid-19-pasienter.

– Det trengs respiratorkompetente folk, vanlige sykepleiere og personell for dem som må ha ecmo-behandling. Vi er en blanding av sykepleiere og intensivsykepleiere på avdelingen.

– Er du immun, tror du?

– Nei, jeg tror ikke det. Jeg hadde håpet det, men er i tvil. Jeg venter på mer data om immunologi og hvordan viruset arter seg. Vi har jo hørt at noen har mye antistoffer, andre lite. Inntil videre må jeg nok bruke smittevernutstyr.

– Du kan jo uansett bære med deg virus du har fått på deg via andre?

– Ja, jeg kan nok ikke valse rundt som en «haulaus» kylling i gul smittefrakk, sier tromsøværingen.

Har mange å takke

Mens han snakker med Sykepleien på telefon, er han utenfor huset sitt, i etterlengtet frisk luft, og forbereder seg på tur til butikken.

– Jeg har et lass med tomflasker etter påsken. Og så skal jeg kjøpe blomster til folk som har hjulpet oss. Vi må gi litt tilbake. Det er utrolig hvordan folk tar det, og se hva som lever i folk. Vi har ikke lidd nød.

Hjemmeskole har han også drevet med i det siste. Barna er sju og ti år.

Da hans kone fikk hodepine, testet også hun seg for covid-19. Testen var negativ.

– Saltsmaken tikket inn sist

Smakssansen hans begynte å komme tilbake forrige mandag, 6. april, en ukes tid etter at den forsvant.

– Først kom søtsmaken. Så bittersmaken. Så den sure. Saltsmaken kom sist, den tikket inn på onsdagen.

Håkon Moen Stokvold påstår han har spist like mye sjokolade som de andre i familien i påsken.

– Selv om de mente det var bortkastet. Men kroppen kjente den igjen.

– Så det ble ingen slankekur da maten ikke smakte?

– Jeg ble jo sulten. Men det ble ikke så mye gourmetmat fra min side, jeg orket ikke brygge opp til det.

Krydre maten han laget måtte han, av hensyn til familien. Den førte til raus omgang med saltet, tror han.

– Hvordan var livet med bare tre av fem sanser intakt?

– Kjedelig. Hadde det vart i flere uker, ville det vært ille. Å være uten luktesans har sine fordeler, men det var godt å få den tilbake, sier Stokvold.

Les også:
Ny prosedyre for å møte pasientens åndelige og eksistensielle behov Forrige artikkel – Vårt levesett påvirker kloden Neste artikkel