Er redd de unge blir skremt bort fra sykepleieryrket

Sykepleiere blir hyllet for innsatsen, men de er også utslitt etter lange vakter, risiko for smitte og manglende smittevernutstyr, påpeker NSFs fylkesleder Gjertrud Krokaa.
I dag er fristen for å søke høyere utdanning gjennom Samordna opptak. I usikre tider med økende arbeidsløshet stiger som regel søkningen til sykepleierstudiet og andre yrker som kan gi jobb i det offentlige. I tillegg har sykepleiere fått mye oppmerksomhet for innsatsen under koronaepidemien.
Gjertrud Krokaa, Sykepleierforbundets fylkesleder i Nordland, advarer mot å lene seg tilbake og tenke at sykepleiermangelen vil bli lavere etter dette.
– Jeg tror det blir stor søkning til sykepleierstudiet. Det er mange arbeidsledige og permitterte, og det er naturlig å tenke på en utdanning som fører til et yrke der du er sikret jobb. De fleste har vel også lagt merke til oppmerksomheten sykepleierne har fått for sin innsats i disse tider, og synes det er heftig med sykepleierne som nå står helt i front. Det er et fantastisk yrke, sier Krokaa.
Men folk får også med seg hvordan de sliter i lange vakter, ubekvem arbeidstid, stor arbeidsbelastning og lav lønn, legger hun til.
– I tillegg må man i denne krisesituasjonen godta avvik fra arbeidsmiljøloven og risiko for smitte.
Dermed tror hun koronapandemien også kan skremme unge fra å søke sykepleierstudiet, som hun uttalte til NRK i dag.
Må sørge for å beholde sykepleiere
Hun advarer mot å legge for stor vekt på søkertallene alene.
– En ting er søkertallene, en annen ting er å få studentene til å gjennomføre og etter det, å bli i yrket, sier hun til Sykepleien.
Det er et faktum at mange sykepleiere forlater yrket etter få år, og at mange ikke står i det frem til pensjonsalderen.
– Hvis jeg var ung og skulle velge yrke, ville jeg undersøkt hvordan arbeidsbetingelsene er, og hvordan yrket blir verdsatt i samfunnet, sier Krokaa.
Hun mener det nå er en gyllen anledning til å se fremover, ta vare på de sykepleiere vi har,og sette alle kluter inn for å rekruttere.
– Vi må vise frem at vi har forstått verdien av den innsatsen sykepleierne har levert og betydningen av den kompetansen de har både i denne situasjonen, men også for fremtiden, sier hun.
– Uansvarlig å ikke rette opp nå
Det viktigste som skal til nå, ifølge Krokaa, er at sykepleiere får anstendige arbeidsforhold, at det blir sørget for å beholde og rekruttere.
– Vi må innse at vi ikke kan leve med den marginale bemanningen vi nå har. Arbeidsbelastningen er altfor stor, og det må være mulig å stå i sykepleieryrket over tid. Mangelen på spesialsykepleiere og sykepleiere, som man har visst om i årevis, må rettes opp. Alt annet vil være uansvarlig etter dette, sier Krokaa.
Hun håper på flere studieplasser på sykepleierutdanningene, og hun er fornøyd med at forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim på TV2 nyhetene uttalte at det er dialog om å øke kapasiteten på enkelte studier etter at søknadsfristene er gått ut.
Sykepleiermangelen kan øke
I fjor gikk søkerantallet til sykepleierstudiet ned med over 18 prosent etter åtte år med oppgang. Det ble forklart med at det ble innført karakterkrav på 3 i norsk og matematikk for søkerne.
Fremskrivningene som Statistisk sentralbyrå (SSB) lager hvert annet år, fordelt på utdanning, tyder på at Norge vil mangle tusenvis av sykepleiere i årene som kommer. I 2018 var det beregnet en mangel på 22 000 i 2035.
– Beregningene baserer seg blant annet på antallet eldre, som jo vil øke i årene fremover, men også på tilfanget av nye sykepleiere og hvor mange som erfaringsmessig er sysselsatt i Norge, men som kommer fra andre land, forklarer arbeidsmarkedsekspert og samfunnsøkonom Victoria Sparrman i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), som tidligere jobbet i SSB.
– Forventningene til hvor mange utenlandske sykepleiere og helsearbeidere som kommer til Norge for å jobbe, vil trolig måtte justeres ned, siden det for tiden er vanskelig å krysse landegrensene, sier Sparrman.
I en rapport fra 2019 er tallet justert opp til at Norge vil mangle 28 000 sykepleierårsverk innen 2035. Nå jobber Statistisk sentralbyrå med nye fremskrivninger, som kommer til høsten.
– Er det rett?
Til det å hente sykepleiere fra andre land, sier Gjertrud Krokaa dette:
– Vi bør spørre oss om det er rett å hente kritisk sykepleierkompetanse fra andre land i denne situasjonen. Fra land som trenger det enda mer enn oss.