fbpx Hold barnehagene stengt! Hopp til hovedinnhold

Hold barnehagene stengt!

Hvordan i all verden skal hygiene og sosial distansering ivaretas blant de minste når barnehager og skoler nå gjenåpnes, spør Trine Klette.

Ifølge regjeringen skal barnehagene gjenåpnes fra 20. april, og fra 27. april kan første- til fjerdeklassinger komme tilbake på skolen. Slitne foreldre og et skjelvende næringsliv presser på for å komme tilbake til normalen. Det er forståelig. Men hvordan i all verden skal hygiene og sosial distansering ivaretas blant de minste i barnehager og skoler?

Vi utsetter oss selv for fare

I en undersøkelse av ettåringer i barnehage fant vi mange bekymringsfulle forhold. Blant disse var mangelfull hygiene i mer enn halvparten av barnehagene. Før måltidene var det for eksempel bare et fåtall ansatte som tok seg tid til å vaske barnas hender. Barn, og særlig de minste, tar på alt, og de putter mye av det i munnen. De spiser også gjerne med hendene. Men de minste kan ikke vaske seg selv, og de verken kan eller skal forstå sosial distansering. Tvert imot er små barn avhengig av fysisk nærhet for å få nødvendig og livsviktig hjelp og omsorg. 

Vi utsetter tusenvis av barn, barnehageansatte, foreldre og besteforeldre for fare.

Barn er kanskje mer resistente mot covid-19 enn voksne og eldre mennesker. Men hvis vi åpner barnehager og skoler uten sikker kunnskap om koronavirusets inkubasjonstid, smitteveier og senfølger, utsetter vi tusenvis av barn, barnehageansatte, foreldre og besteforeldre for fare.

Vet vet ikke nok om viruset

De fleste seriøse eksperter synes å være ærlige på at de langt fra vet nok om viruset. En av disse, Anne Spurkland, uttalte nylig til Nettavisen at covid-19 «kødder med immunforsvaret vårt» på måter som vi ikke har oversikt over. Hun var bestemt på at hun ikke ville risikere å bli smittet selv.

Vi vet at eldre med underliggende sykdommer er de mest utsatte for alvorlige forløp, men vi vet at ingen aldersgruppe er forskånet, heller ikke barn.

I Norge har vi fulgt den danske veien med stenging og sosial distansering. Folk har vært lojale og hensynsfulle, og de har fulgt opp regjeringens retningslinjer. I begge land har dødsfallene vært langt færre enn i Sverige så langt. Det betyr at stenging, hygieniske tiltak og sosial avstand sannsynligvis fungerer godt når det gjelder dette viruset.

Det er lav bemanning i mange barnehager

Et samfunn kan likevel ikke være i karantene i det uendelige. Men gjenåpningen må gjøres med stor klokskap. Det beste nå vil sannsynligvis være en kontrollert åpning av sektorer hvor smittevern og hygiene kan gjennomføres forsvarlig. Det gjelder ikke blant de minste i barnehager og på skoler. Tvert imot. 

Det er ikke mulig å skifte bleie på to meters avstand.

Det er ikke mulig å skifte bleie på to meters avstand, og man verken kan eller skal få en ettåring til å overholde smittevernregler. Det er også godt dokumentert at det er lav bemanning i mange barnehager. Hvem skal da trøste den lille, og hvordan skal det skje?

Erna Solberg hevder at det er viktig for hele samfunnet at skolene og barnehagene åpner. Å holde dem stengt er dyrt og skadelig, sier hun, uten å presisere nærmere hva hun legger i det siste.

Dette innlegget ble først publisert i Klassekampen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse