fbpx Korona på sykehjem: – Vi er nøye med ikke å blande pasienter Hopp til hovedinnhold

Korona på sykehjem: – Vi er nøye med ikke å blande pasienter

Eva Knutsen, Løvåsen sykehjem
STOPPER BESØK: Løvåsen sykehjem laget stasjoner for besøkende, som ble anmodet om å begrense sine besøk. Like etter dette bildet ble tatt, vedtok Bergen kommune å stoppe alle besøkende på sykehjem. Eva Knutsen er fungerende leder.  Foto: Tor Engevik

– Hvis det er nok sykepleiere på hver avdeling, kan det håndteres. Men er det få på jobb, må de ofte rullere, sier faggruppeleder Tor Engevik.

– Folk skjønner at viruset er mer smittsomt enn vi kanskje tenkte. Som sykepleier er det viktig å holde pasienten i hånden, men nå må vi tenke ekstra godt på hygienen. Pasientene må holde seg på avdelingen sine. Vi har ofte 60–70 av dem samlet med underholdning. Det blir nok mindre av sånt nå, sier Tor Engevik, faggruppeleder for sykepleiere i geriatrien.

– Blir det mer ensomhet blant pasientene?

– Det er frykten. Vi må nøye avveie om fru Hansen skal få besøk. Noen pasienter har begynnende demens, mens de med somatiske lidelser vil være veldig utsatt hvis de blir smittet, sier han.

– Hvis det er nok sykepleiere på hver avdeling, kan det håndteres. Men er det få på jobb, må de ofte rullere.

Tor Engevik, faggruppeleder
NÅR DE BLIR SYKE: – Det skal ikke mange syke til før det virkelig blir problemer, spår faggruppeleder Tor Engevik. Foto: Marit Fonn

Kan bli krevende med nye restriksjoner

– På en vanlig hverdag er det nok, men når det blir restriksjoner om hvor man skal bevege seg, blir det mer krevende. Det skal ikke mange syke til før det virkelig blir problemer, sier Engevik.

Som ellers er det dette som gjelder:

– For sykehjemspasientene er det viktig med mange nok helsearbeidere med rett kompetanse. Det merkes ekstra i krisesituasjoner.

– 355 kommuneleger har styrt

– Hvordan forbereder sykehjemmene seg på koronaviruset, opplever du?

– Kritikken har jo vært at det er 355 kommuneleger som styrer dette. Bergen kommune gikk tidlig ut med strengere rutiner enn andre. De som bryter karantenereglene, kan nå bli bøtelagt. Så fulgte Oslo etter, sier Tor Engevik.

– Helsepersonell står nå på for at vi skal komme gjennom dette på en god måte.

Engevik har permisjon som fagleder på Løvåsen sykehjem, men han er på sykehjemmet to dager i uken og trener med pasientene.

– Normalt samler jeg alle avdelingene, nå tar vi én og én avdeling. Og jeg har begynt å ta på meg arbeidsuniform. Nå er håndhygienen alfa og omega, sier faggruppeleder Tor Engevik.

Les om smitte av pleiepersonell i Oslo nederst i saken

Prøver å få til at ansatte har hver sine pasienter

– Vi har laget stasjoner for besøkende. Alle må innom den og skrive seg inn i besøksbok. Der er det sprit, så de kan sprite seg både når de går inn og ut, forteller sykepleier og fungerende leder Eva Knutsen på Løvåsen sykehjem.

Til vanlig er hun avdelingsleder.

– Vi er mer restriktive med besøkende og har færre møter. Vi er nøye med ikke å blande pasienter og har færre aktiviteter for dem. Og vi prøver å få til at ansatte har hver sine pasienter, sier hun.

Like etter at Sykepleien snakket med Knutsen, får hun vite at kommune stopper alle besøkende på sykehjem.

– Hva ser du for deg hvis du tenker frem?

– Vanskelig å si. Vi følger kommunens retningslinjer, men prøver å være føre var for å verne både pasienter og ansatte. Vi har godt med smitteutstyr her, opplyser hun.

– Til tross for utfordringene, er alle ved godt mot

– Hvis det blir det blir færre på jobb, må kanskje sykepleierne rullere på flere avdelinger?

– Vi må uansett prøve å begrense det, så de tar seg av færrest mulig pasienter, sier Knutsen.

Hun har nylig også fått vite at skoler og barnehager stenges for å demme smittespredningen i landet.

Vi lager nå bemanningsplaner. De som har ansvar fo rbarn, må kanskje jobbe på andre tider enn dagtid, sier hun og legger til:

– Til tross for utfordringene, er alle ved godt mot. Og vi har god dialog med sykehjemsetaten og legene på sykehjemmet, sier Eva Knutsen.

Avlyste fagkonferansen om akuttgeriatri

Hvert år har faggruppen for sykepleiere i geriatrien en stor landskonferanse. I år skulle den være i Trondheim, med akuttgeriatri som tema.

– Nå avlyser vi og utsetter den til neste år. Vi har også avlyst en lokal faggruppesamling i Haugesund, sier Tor Engevik.

– Jeg føler Bergen er frempå med å skjerpe tiltakene. Det virker som vi her er i front i forhold til helsemyndighetene sentralt, sier Engevik.

Pasienter flyttes mellom korttidssykehjem og sykehus som før

– Det er ikke kommet noen restriksjoner om pasienter som flyttes frem og tilbake mellom korttidssykehjem og sykehus, sier sykepleier Irene Aadland.

Hun er saksbehandler på Vurderingskontoret i Bergen kommune.

Hun utdyper:

– Vi følger vanlig prosedyre. Det vil si at pasientrommet skal være tomt ett døgn før neste pasient kommer inn på korttidssykehjem.

– Hva med langtidssykehjemmene?

– Ingen restriksjoner der heller. Når noen dør, tar vi inn ny pasient etter fire døgn.

Irene Aadland
STILLER: – Vi må stille oss til disposisjon hvis dette tar av. Kanskje på legevakten. Jeg kan klare en vakt eller to, sier Irene Aadland. Foto: Helge Skodvin

Stenger for pårørende

Når det gjelder pårørende, ble det denne uken innført å begrense besøkene til to personer per familie og to besøk i uken.

– Jeg er pårørende selv i Os kommune. Der er det bestemt at kun hovedinngangen skal være åpen, sier Aadland.

I dag fikk hun melding om at hun ved inngangen til sykehjemmet vil bli stilt spørsmål på et ark som må signeres. Hun må svare på om hun selv har feber, hoste eller andre luftveisproblemer, og om hun har vært i et område med korona.

– Det har jeg jo, det er jo mange med korona i Bergen nå. Jeg kjenner flere som er i karantene og har hatt nærkontakt med personer som kjenner noen som har testet positivt.

Like etter at Sykepleien har snakket med Aadland, ringer sykehjemmet henne og forteller at det stenger for alle pårørende. Litt senere får hun høre at Bergen kommune gjør det samme. 

– Far har det bra der han er, men han er svak. Hvis han får viruset, skal han ikke ha det fra meg. Vi merker spredningen godt. Dette er bare begynnelsen, sier Irene Aadland.

Innstiller seg nå på å være i beredskap

– Hva er du mest opptatt av nå på jobb?

– Vi har færre hjemmebesøk, avtaler ingen møter. Men er masse på telefon.

Irene Aadland innstiller seg nå på å være i beredskap:

– Saksbehandlere her er sykepleiere. Jeg tenker vi vil bli brukt et sted der det er mer bruk for oss enn her på kontoret. Det er kommunen som disponerer oss, og dette er vi nødt til å være med på.

– Du stiller i felt?

– Vi må stille oss til disposisjon hvis dette tar av. Kanskje på legevakten. Jeg kan klare en vakt eller to. Vi lever i spenning, sier Aadland.

Pleiepersonell smittet på sykehjem i Oslo

En medarbeider på Lillohjemmet på Grefsen i Oslo er smittet med koronaviruset. Vedkommende fikk påvist smitte onsdag og er nå i hjemmeisolasjon. Det melder NTB 12. mars.

Sju beboere som den ansatte har vært i kontakt med, er nå isolert på rommene sine.

12 andre ansatte er i hjemmekarantene, fordi de har vært i nærkontakt med personen som er smittet.

Observerer foreløpig

Andre beboere på posten er ikke isolert, men observeres. Dersom de utvikler symptomer, blir de testet. Per nå er det ikke noen indikasjoner om at beboere på andre poster er berørt.

Hovedpårørende til de som er isolert, er kontaktet. Pårørende til andre beboere på Lillohjemmet har fått skriftlig informasjon og blir løpende kontaktet på telefon.

– Den smittede var på jobb mandag og fikk symptomer på sykdommen mandag kveld. Medarbeideren har forholdt seg til helsemyndighetenes anbefalinger og kontaktet legevakt da vedkommende ble syk, opplyser Helge Jagman, direktør i Sykehjemsetaten til Sykepleien.

Etaten vurderer ifølge Jagman å innføre besøksverter som tar imot og guider besøkende ved sykehjemmene.

Les også:

Korona: Forbud mot utenlandsreiser for helsepersonell

NYE TILTAK: Statsminister Erna Solberg (H) og helseminister Bent Høie (H) orienterte om nye tiltak for å bekjempe koronaviruset, sammen med helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

De sterkeste og mest inngripende tiltakene i fredstid, sa Erna Solberg om nye tiltak for å bremse virusspredning.

Alt helsepersonell forbys å reise til utlandet som et tiltak for å sikre helseberedskapen i landet, sier helseminister Bent Høie (H).

Han, statsminister Erna Solberg (H), helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg orienterte torsdag om nye tiltak for å bekjempe koronaviruset.

Forbudet trer i kraft fra torsdag og vil i første omgang vare ut april, sier Høie.

– Dette er for å sikre at vi har tilgjengelig helsepersonell i Norge, sier han. 

Flere restriksjoner

Tiltaket gjelder både tjenestereiser og privatreiser og omfatter alt helsepersonell som jobber med pasientbehandlig.

– De som rammes av dette, vil få kostnadene sine kompensert, sier helseministeren. 

Det innføres samtidig en rekke tiltak for hele landet:

Alle landets barnehager, skoler, videregående skoler, høyskoler og universiteter stenges. Barnehagebarn og barn på småskoletrinnet med foreldre som har samfunnskritiske funksjoner, får et omsorgstilbud i sin barnehage og skole. Helse og omsorg er å betrakte som samfunnskritiske funksjoner – se faktaboks nederst.

– Vi må huske på hvem vi nå skal verne om. Vi kan derfor ikke overlate barnepass til besteforeldre i risikogruppene, sa Solberg under dagens pressekonferanse.

Restriksjon på sykebesøk

Det innføres nye, strenge regler som vil gjøre det vanskeligere å gå på sykebesøk:

– Det innføres restriksjoner for besøkende til alle landets helseinstitusjoner og innføring av adgangskontroll for å ivareta smittevern for pasienter i landets helseinstitusjoner, opplyser Helsedirektoratet.

Personer som har risiko for å være smittet, skal avvises fra alle landets helseinstitusjoner.

Inntektsbegrensing for dem som er tidligpensjonert vil midlertidig fjernes:

– Alder er også et risikomoment. Når vi nå mobiliserer, ønsker vi ikke at pensjonister skal stå i første rekke når man behandler virussmittede, men det kan være andre oppgaver som er aktuelle, sa helsedirektør Bjørn Guldvog.


Stille smitte

Direktør Camilla Stoltenberg sa på pressekonferansen torsdag at det er koronatilfeller som ikke kan spores til utenlandsreiser.

– Det er et tydelig signal om at vi har en stille smitte ute i befolkningen. Vi håper og har indikasjoner på at den kan være i en tidlig fase. Den kan ha kommet lenger, og det kan dreie seg om mange mennesker som er smittet som vi ikke kjenner til, sier Stoltenberg.

Ap og SV: Hilser tiltakene velkommen

– Dette er tøffe, men nødvendige tiltak. Handlekraften som nå vises, hilser vi derfor velkommen. Vi må alle følge disse tiltakene. Vi må vise solidaritet og ta vare på hverandre, sier Lysbakken.

Han understreker at det må sikres maksimal kapasitet i helsevesenet.

– Det trengs en plan for hvordan vi skal sikre at det er nok folk på jobb i helse og omsorg til å ta hånd om både de som er smittet av koronaviruset og andre som trenger hjelp, sier han.

Også Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre sier til NRK at de støtter tiltakene mot koronaviruset som regjeringen innførte i dag.

– Det er nødvendig å ta kraftige grep nå, og det er hver og en av oss som kan bidra til at vi som fellesskap lykkes, sier Støre.


 

Samfunnskritiske funksjoner

Myndighetene innfører nye, strenge tiltak for å hindre koronasmitte, men vil sikre at samfunnskritiske funksjoner kan opprettholdes. Disse er:

 • Styring og kriseledelse
 • Forsvar
 • Lov og orden
 • Helse og omsorg
 • Redningstjeneste
 • IKT-sikkerhet i sivil sektor
 • Natur og miljø
 • Forsyningssikkerhet
 • Vann og avløp
 • Finansielle tjenester
 • Kraftforsyning
 • Elektroniske kommunikasjonstjenester
 • Transport
 • Satellittbaserte tjenester
 • * Apotekene

(NTB)