fbpx Magesmerter kan være første tegn på koronasmitte Hopp til hovedinnhold

Magesmerter kan være første tegn på koronasmitte

Mann med smerter holder seg for magen.

Flere norske sykehus har endret rutiner etter at pasienter med magesmerter, men uten luftveissymptomer, har fått påvist koronasmitte.

Pasienter være smittet av koronaviruset uten å fremvise noen av de mest kjente symptomene, som hoste, feber, tungpustethet og muskelsmerter. Noen har ikke symptomer i det hele tatt, og nå er det indikasjoner på at magesmerter hos enkelte kan være første symptom på smitte.

– Alle pasienter med uavklarte smerter i øvre del av buken og alle med magesmerter med samtidig feber, behandles som dråpesmitte inntil prøvesvar for covid-19 foreligger.

Det forteller lege Hilde Bastøe Sellevoll, via en pressemelding fra Tidsskrift for Den norske legeforening.

Sellevoll jobber ved avdeling for gastro- og barnekirurgi på Oslo universitetssykehus. Ved hennes avdeling og ved avdeling for radiologi har man nå endret rutiner som følge av ny kunnskap om tidlige symptomer på koronasmitte.

Akutte magesmerter

Sellevoll er en av medforfatterne i artikkelen «Covid-19 med akutte magesmerter som debutsymptom», som nylig ble publisert i Tidsskriftet.

I artikkelen skildres sykdomsforløpet til en kvinne i slutten av 40-årene som fikk påvist covid-19 uten å ha luftveissymptomer.

Etter åtte dager med konstante magesmerter ble kvinnen innlagt på sykehus. Hun fortalte om daglig feberfølelse, samt redusert matlyst, kvalme, flere episoder med oppkast og en episode med diaré.

Det ble mistenkt at kvinnen hadde betennelse i galleblæren (kolecystitt), men CT påviste ingen tegn til dette. Hun rapporterte verken om hoste, tungpustethet, vondt i halsen eller muskelsmerter. I en virologisk undersøkelse testet hun likevel positiv for sars-CoV-2, også kjent som koronavirus.

Gjelder flere pasienter

Ifølge artikkelforfatterne, som primært er tilknyttet Ullevål sykehus, har flere pasienter ved sykehuset fått påvist covid-19 uten luftveissymptomer, men med magesmerter.

Rutinene for utredning og håndtering av pasienter med akutte magesmerter er nå endret ved både Ullevål og andre sykehus.

Seksjonsoverlege ved infeksjonsseksjonen på Haukeland sykehus, Trond Bruun, forteller for eksempel til Bergensavisen at de nå isolerer og tester pasienter med tegn på akutt infeksjon med usikker årsak – ikke bare dem med luftveissymptomer.

– Det inkluderer også pasienter med symptomer fra mage- og tarm der vi har holdepunkter for akutt infeksjon og der årsaken er usikker, sier Bruun til avisen.

Også Haukeland har, ifølge avisen, fått påvist koronasmitte hos pasienter uten luftveissymptomer, men med mage- og tarmsymptomer.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse