fbpx – Sykepleie er trolig en av verdens farligste jobber Hopp til hovedinnhold

– Sykepleie er trolig en av verdens farligste jobber

Meksikanske sykepleiere som protesterer

Presidenten i det internasjonale sykepleierforbundet (ICN) bønnfaller nå regjeringer over hele verden om å ta bedre vare på sine helsearbeidere. I Mexico skal en gruppe sykepleier ha blitt kidnappet.

Oppfordringen kommer etter rapporter om flere angrep og trakassering av sykepleiere i tiden med koronapandemi. Bakgrunnen for angrepene er at folk er redd helsearbeiderne skal spre smitte.

Helsearbeidere og ambulansesjåfører skal ha blitt jaget ut av butikker og offentlige transportmidler, eller sprayet ned med rensevæske.

Mexico sjokkerer

Et spesielt brutalt angrep fant sted i Mexico City, der en gruppe sykepleiere skal ha blitt holdt tilbake mot sin vilje, ranet og overfalt, og familiene deres ble tvunget til å betale løsepenger for å få sluppet dem fri. Sykepleierne opplevde at deres situasjon ikke ble tatt alvorlig av myndighetene.

– Et slikt angrep bør ikke passere uten straff, og vi oppfordrer de meksikanske myndighetene til å reagere strengt mot gjerningsmennene og andre som angriper sykepleiere og andre helsearbeidere, sier president Annette Kennedy i ICN i en pressemelding 15. juni.

ICN (International Council of Nurses) er en verdensomspennende organisasjon med over 130 nasjonale sykepleierforbund som medlemmer.

Informasjonen om angrepet kommer fra det meksikanske sykepleierforbundet, via Den internasjonale Røde Kors-komiteen.

Komiteen melder at 47 helsearbeidere, de fleste av dem sykepleiere, har blitt angrepet på forskjellig vis i Mexico. Nå har Annette Kennedy i ICN skrevet brev til Mexicos president Andrés Manuel López Obrador, der hun ber ham gjøre alt som står i hans makt for å beskytte landets sykepleiere og helsearbeidere.

Også i andre land

ICN har mottatt opplysninger om at dette ikke bare er et fenomen i Mexico. I mange land i verden har sykepleiere blitt trakassert på gaten, verbalt og fysisk.

ICN understreker i pressemeldingen at sykepleiere har vært en betydelig ressurs gjennom omsorg og behandling i hele verden i tiden med koronapandemi. Likevel har de blitt angrepet og trakassert. I tillegg har de slitt med mangel på smittevernutstyr for å beskytte seg selv og sine pasienter.

– Manglende beskyttelse for sykepleierne i pandemien sammen med forferdelige personlige angrep, som de som er beskrevet fra Mexico, har gitt ICN enda tyngre troverdighet i å si at sykepleie trolig er en av verdens farligste jobber, og det er en skam for oss alle, sier generalsekretær Howard Catton i ICN i pressemeldingen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse