fbpx Covid-19: Britiske og amerikanske sykepleiere minnes sine døde kollegaer Hopp til hovedinnhold

Covid-19: Britiske og amerikanske sykepleiere minnes sine døde kollegaer

Minnes døde sykepleiere i London

Britiske og amerikanske medier har opprettet minnesider for omkomne sykepleiere for å hedre deres innsats i kampen mot pandemien.

Storbritannia har trolig mistet nesten hundre sykepleiere til covid-19 hittil. Tallet på antall døde helsearbeidere ble anslått til over 300 i midten av juni, ifølge nettstedet Nursing Notes.

I London (bildet) 11. juni satte to sykepleiere seg utenfor statsministerboligen i Downing Street under en våkenatt, med lys med navnet på døde helsearbeidere. Dette er bare ett eksempel på hvordan britene ønsker å minnes helsearbeidere som har omkommet etter å ha stått i travle vakter for å hjelpe covid-19-syke pasienter.

Aimee, Areema og Lynsay var de første

I begynnelsen av april kom de første bekreftelsene på at to unge britiske sykepleiere var døde av covid-19. Nettavisen Nursing Times omtaler den ene 6. april, Aimee O’Rourke, bare 39 år og mor til tre jenter. Hun jobbet på Queen Elizabeth The Queen Mother Hospital i byen Margate i Kent og blir beskrevet som en hardtarbeidende, dedikert og enormt populær sykepleier. Kollegaene hennes er knust, og nå vil sykehuset setter opp en permanent minnetavle for henne.

Da hun ble lagt inn på sykehuset hun selv jobbet ved med covid-19-symptomer, ba hun om at hennes avdelingsleder Julie Gammon kunne være hos henne. Det ønsket ble oppfylt.

På det litt uskarpe private bildet på nettsiden smiler hun i noe som ser ut som en hyggelig stund i et privat selskap eller på et utested.

Den samme dagen ble det kjent at en annen trebarnsmor, den 36 år gamle sykepleieren Areema Nasreen, også var død av covid-19. Hun døde 2. april på Walsall Manor Hospital i West Midlands, der hun selv hadde jobbet i 16 år. Hun startet som vaskehjelp, men ble snart pleieassistent. Hun drømte hele tiden om å bli sykepleier, og i 2019, oppmuntret av familien, klarte hun å fullføre sykepleierutdanningen.

Og 6. april meldte sykepleiertidsskriftet Nursing Times om den første jordmoren som hadde dødd av covid-19, 54 år gamle Lynsay Coventry, som jobbet ved et sykehus i Essex. Hun vil bli husket som et dedikert medlem av barselteamet og høyt respektert for den hjelpen hun har gitt fødende kvinner i ti år som jordmor på sykehuset, melder nettavisen.

Hun hadde fulgt rådet om selv-isolasjon etter å ha fått symptomer på covid-19. Hun døde på sykehuset 2. april.

Leter opp dødsfallene

Sykepleiermediene og avisen The Guardian har jobbet med å samle informasjon om hvor mange sykepleiere og helsearbeidere som dør av covid-19.

Etter Aimee, Areema og Lynsays dødsfall har minnesidene stadig blitt fylt opp av navn på døde sykepleiere.

Pårørende eller kollegaer har i de fleste omtalene latt nettstedene publisere private bilder, der de smiler til fotografen på ferier eller i andre private anledninger, og noen få fra jobben, uvitende om hva som skal komme. Mange er ganske unge. I mange av omtalene står det hvor gamle de var, om familieforhold, hvor de har jobbet og hva kollegene sier om dem. Og noen forteller omstendigheter rundt dødsfallet.

Nursing Standard, publikasjonen til det britiske sykepleierforbundet RCN (Royal Council of Nursing), har per 25. juni 87 sykepleieren på listen, som blir oppdatert hver uke.

– Vi har gjort research på sosiale medier og fått tips som vi sjekker med arbeidsgiverne. Vi sjekker også andres minnesider for å passe på at vi ikke går glipp av noen, sier redaktør Flavia Munn i Nursing Standard i en e-post til Sykepleien.

Håper myndighetene snart vil få oversikt

Et annet nettsted med sykepleiernyheter, Nursing Times, har 25. juni 79 navn.

– Vi noterte oss med stor sorg at dødsfallene av covid-19 blant sykepleierne økte utover i april, skriver redaktør Steve Ford i Nursing Times til Sykepleien i en e-post.

– Vi syntes vi ville samle disse historiene på et eget sted på vår nettside, så folk kunne lese om disse kollegaene som døde i koronaviruspandemien og på den måten hedre de avdøde, sier Ford.

Nettsiden har etter hvert også inkludert jordmødre og helsearbeidere. 

– Vi synes dette er spesielt viktig å gjøre, siden det er så lite offentlig informasjon som kommer ut. Helsearbeidere er spesielt utsatt for smitte på grunn av jobben de gjør, og at det blant annet har vært mangel på smittevernutstyr, sier Ford.

Han håper myndighetene snart vil lage en offisiell liste over de omkomne helsearbeiderne.

Nylig kritiserte generalsekretær Howard Catton i ICN – International Council of Nurses – landene som ikke har oversikt over hvor mange helsearbeidere som blir smittet i et intervju med Sykepleien. Blant dem er Norge.

Organisasjonen får blant annet informasjon fra helsejournalister som jobber med å samle inn navnene på dem som har omkommet. Catton nevnte Storbritannia, USA, Brasil og Mexico som de landene man hittil vet har mistet flest helsearbeidere.

Journalister dokumenterer i USA

I USA har prosjektet Lost on the frontline kommet i stand via et samarbeid mellom the Guardians amerikanske versjon og Kaiser Health News, et uavhengig ikke-kommersielt nettsted for helsenyheter.

Prosjektet vil dokumentere smitte og død blant ansatte i helsevesenet i USA, – rengjøringspersonell, ambulansearbeidere, assistenter, sykepleiere og leger.

Siden melder at i noen stater utgjør helsepersonell så mye som 20 prosent av alle registrert smittede.

Per nå har siden fått inn meldinger om 679 dødsfall av covid-19 blant helsepersonell.

Les mer om deres minnesider her.

I USA er det per 25. juni totalt 2 336 615 registrert smittede, og 121 117 døde i hele befolkningen, ifølge smittevernmyndighetene.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse