fbpx Store prøvelser for amerikansk helsepersonell Hopp til hovedinnhold

Store prøvelser for amerikansk helsepersonell

Bildet viser en koronapasient som ankommer sykehus i New York

USA seiler opp som det nye koronakatastrofeområdet. For få respiratorer og for lite smittevernutstyr gjør at helsevesenet snart kneler. Også Storbritannia har det verre enn Norge.

Lege Steve Kasspidis fra Mount Sinai Hospital i Queens, New York, sa det rett ut til Sky News i går:

«It's hell. Biblical. I kid you not.»

– Verre enn 11. september, fortsatte Kasspidis og forklarte nærmere:

– Folk kommer inn, de intuberes og dør. Og så gjentar syklusen seg. Systemet er overbelastet over hele linja.

Amerikansk helsepersonell er hardt presset av koronautfordringene. Problemene de møter på vaktene sine, er noen grove hakk verre enn det vi ser her til lands. Det handler blant annet om for få respiratorer og for lite smittevernutstyr til helsepersonellet.

Gjenbruk av masker

Twittermeldingen til Victoria fra en intensivavdeling et sted i USA viser et bilde av et vaktrom med et skrivebord fullt av brune papirposer. Navnene til avdelingens leger og sykepleiere skrevet på med sort sprittusj. 

Det er ikke en gladsak om at lokalbefolkningen kommer med gratis lunsjbager til helsepersonell-heltene. Tvert imot. Det er en dokumentasjon av hvordan amerikansk helsepersonell må bruke om igjen de forurensede N-95-maskene sine fordi det er mangel på smittevernutstyr.

Trues med oppsigelse

Og ved Kaiser Permanente i California, den forsikringsselskap-eide sykehuskjeden mange norske helsepolitikere har latt seg inspirere av her til lands, trues sykepleiere med oppsigelser hvis de nekter å gjenbruke maskene og heller bruker sitt eget smittevernutstyr.

– Hvor mange av oss må dø før vi forlater jobbene våre?

I avisen The Atlantic skriver akuttmedisineren Thomas Kirsch fra Washington om frykten for at mangelen på personlig smittevernutstyr vil føre til at helsepersonell nekter å komme på jobb.

– Covid-19-pandemien er ikke ebola. Dødeligheten er kanskje 1 prosent, ikke 50 prosent, skriver legen som jobbet i Libya i 2014 under ebolakrisen.

– Men den reiser et viktig og praktisk etisk spørsmål: Hvor mye risiko må helsepersonell ta? Eller mer direkte: Hvor mange av oss vil dø før vi forlater jobbene våre? spør han.

Dette er ikke et retorisk spørsmål, hevder Kirsch og henviser til at under sars-utbruddet i Toronto i Canada i 2003 var 44 prosent av alle infeksjoner hos helsepersonellet. To sykepleiere og en lege døde.

– Forrige søndag ble det rapportert av American College of Emergency Physicians at to leger i akuttmedisin er innlagt på intensivavdelinger og blir behandlet for covid-19. I Kina ble omtrent 3000 helsepersonell smittet og 22 døde etter å ha behandlet koronasyke pasienter. Ta med i betraktningen at overføring av smitte til familiemedlemmer er vidt rapportert, skriver han.

26. mars ble det også kjent at en helsearbeider (nurse assistant manager) ved Mount Sinai Hospital West i New York er død av den nye virussykdommen. Flere kolleger av avdøde hevder han ble smittet på grunn av for dårlig smittevernutstyr.

Gravid sykepleier må jobbe med koronasmittede

Også i Storbritannia er det hakket verre enn her.

Avisen The Guardian har intervjuet flere fra frontlinjen, blant andre en sykepleier og en lege. De forteller om et stort psykisk press og redsel for å bli smittet.

Barnesykepleieren Jennifer Heyes fra Sørøst-England er gravid i sjuende måned og har fått beskjed fra ledelsen at gravide ikke er unntatt fra å ta seg av koronapasienter. 

– Min psykiske helse er nå forferdelig, og legen min har gitt meg to ukers sykmelding, men sykehuset vil likevel at jeg kommer tilbake på jobb, sier hun til The Guardian. 

Hun føler sjefene ikke bryr seg, og har mistet all respekt for ledelsen. Hun har bestemt seg for å slutte.

– Hvis jeg trenger noe, eller er i fare, er jeg den minste av deres bekymringer. De ser meg bare som et tall.

– En epidemi av stress blant helsepersonell

Lege i akuttmedisin Gus Khan fra London sier at han vanligvis blir sett på som iskald, men er nå full av frykt og redsel for fremtiden. Kona hans er gravid, og de må bo i hver sin etasje av huset de leier. De har bare litt kontakt gjennom en glassdør.

– Jeg går ikke på kjøkkenet i tilfelle smitte. Hvis jeg trenger mat, setter kona mi noe i trappa til meg. Det kommer til å bli en epidemi av stress blant helsepersonell. Det er snakk om å få tilbake 72-timersuker, og folk er skrekkslagne. Jeg har ikke følt det slik på veldig lenge, sier legen til den engelske avisen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse