fbpx Høie: Ikke aktuelt med påbud om munnbind Hopp til hovedinnhold

Høie: Ikke aktuelt med påbud om munnbind

Bent Høie

Helseminister Bent Høie sier det kan komme en anbefaling om bruk av munnbind, men at det ikke er aktuelt med et generelt påbud nå.

– Folkehelseinstituttet jobber med å gi anbefalinger rundt hvorvidt det er situasjoner i Norge der det kan være aktuelt å anbefale munnbind. Det vil si at det per nå ikke er planer om å gi et generelt påbud om munnbind når man er ute, for eksempel, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til NRK fredag morgen.

Regjeringen har kalt inn til pressekonferanse fredag klokken 14. Der er det ventet at bruk av munnbind vil bli et tema.

Høie la selv dette bildet ut på sin Facebook-side i går, til skrekk og advarsel:

På dette bildet fra mai har jeg rett og slett tatt på munnbindet helt feil! Jeg håper mediene bruker dette bildet til å...

Publisert av Bent Høie Torsdag 6. august 2020


Kan anbefale tøymunnbind

De siste dagene har flere apotek meldt om stor pågang fra folk som vil sikre seg munnbindNRK skrev torsdag også at prisen på munnbind har mer enn sjudoblet seg den siste tiden.

Apotekforeningen gikk på sin side ut torsdag og sa at det ikke er noen grunn til å hamstre, og at alle hovedgrossistene for øyeblikket har store lagre av munnbind, og kan skaffe større partier til landet hvis etterspørselen fortsetter å øke.

Bent Høie sier til kanalen at det ikke er sikkert at det kun er kirurgiske munnbind, som blant typene munnbind som apotekene selger, som kan bli anbefalt.

– Det kan også være munnbind som er i tøy som man kan bruke om igjen og vaske. Derfor vil det, dersom det kommer en anbefaling om munnbind, være veldig mye informasjonsarbeid knyttet til det både på riktig bruk og hvilken type munnbind man kan bruke, sier han.

Erstatter ikke enmetersregelen

Høie understreker at bruk av munnbind ikke kan erstatte tiltaket om å holde minst en meters avstand til hverandre.

– Hvis man kommer med en anbefaling om munnbind vil det være i situasjoner der det er vanskelig å holde avstand, for eksempel i kollektivtransport i rushtiden, sier han.

– Avventer

Etter at myndighetene har registrert en ny økning i antall smittede, avventer kollektivtransporten krav om at reisende må bruke munnbind.

Agder kollektivtrafikk har kjøpt inn munnbind de kan dele ut til de reisende, mens kommunikasjonsrådgiver Cathrine Myhren i Ruter sier til NRK at de avventer hva som kommer fra regjeringen fredag.

– Hvis det eventuelt kommer noe om munnbind, vil vi ta stilling til det når myndighetene sier noe om det, sier Myhren.

Solberg bekymret

Torsdag uttrykte statsminister Erna Solberg bekymring over at flere nå ser ut til å bli smittet av koronaviruset, og hun varslet at regjeringen fredag vil komme inn på tema om munnbind og om kollektivtrafikk.

– Det er noen steder hvor det er vanskelig å praktisere enmetersregelen, hvor munnbind er et alternativ, sa hun til NTB.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse