fbpx Sykepleier testet positivt for korona etter kontakt med smittet vikarlege Hopp til hovedinnhold

Sykepleier testet positivt for korona etter kontakt med smittet vikarlege

Bildet viser Nordfjord sjukehus.

Kan ikke se bort fra at flere er smittet.

Fredag 26. juni testet en svensk vikarlege på Nordfjord sjukehus positivt for korona. Hendelsen skapte debatt, fordi det var gitt unntak fra karantenebestemmelsene.

Sporer opp ansatte og pasienter

Nå viser det seg at en sykepleier i Nordfjord har testet positivt etter kontakt med den svenske vikarlegen. Vedkommende gikk en vakt sammen med legen.

Etter det sannsynlige smittetidspunktet gikk sykepleieren to vakter på sengepost. Sykepleieren er nå i hjemmeisolasjon.

Det melder Helse Førde.

Sykehuset skriver på sine nettsider at det jobbes med å spore og teste ansatte og pasienter som har vært i kontakt med sykepleieren. Det blir også gjort tiltak for å hindre videre smittespredning. Det kan ikke ses bort fra at flere er smittet.

– Ikke overrasket

Samme dag som den svenske vikarlegen testet positivt i Nordfjord, testet en svensk vikarsykepleier positivt i Sandnessjøen.

Gjertrud Krokaa, som er fylkesleder for Norsk Sykepleierforbund i Nordland, er ikke overrasket over at det nå er to liknende tilfeller med koronasmitte hos svenske vikarer.

– Det var bare et spørsmål om tid, sier hun.

Allerede i mars reagerte hun på at sykehus fikk unntak fra karantenebestemmelsene for sykepleiere fra blant annet Sverige.

Les artikkel i VG her:Reagerer på karantene-kutt for utenlandske sykepleiere

– Det er et høyrisikoland for koronasmitte, og vi vet at man kan være smittet uten å ha symptomer. Det jeg er overrasket over, er at vi vet det er en risiko, og at vi likevel velger å gjøre det. 

Hun peker på at det ikke bare utsetter sårbare pasienter for smitte, men også sykepleiere og annet helsepersonell.

– De står på under koronakrisen, de blir omdisponert og får ikke ferie som oss andre, og i tillegg risikerer de å bli smittet på jobben, påpeker hun.

– For meg er dette helt ubegripelig.

Fylkesleder i Notrdland

– Direkte umoralsk

I etterkant av et vikarsykepleier testet positivt, har Helgelandssykehuset stilt krav om negativ test før vikarer fra Sverige får lov til å jobbe ved sykehuset.

Les mer her:Endret rutinen for test av helsepersonell

Men Gjertrud Krokaa setter også store spørsmålstegn ved i det hele tatt å hente inn helsepersonell fra landet.

– Jeg vil si det er direkte umoralsk å hente inn sykepleiere fra Sverige, med over 65 000 smittede og flere enn 5000 døde, sier hun.

– De trenger sine egne sykepleiere mye mer enn hva vi gjør.

Sykepleien har vært i kontakt med Folkehelseinstituttet, som i første omgang viser til sine nettsider, med informasjon om karantene og eventuelle unntak. Et eget avsnitt gjelder nettopp personer som kommer fra Sverige. Les mer her:Smitteverntiltak for utenlandske helsearbeidere og for helsearbeidere som får unntak fra karanteneplikt

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse