fbpx Kina-viruset 2019-nCoV: Det vil ta minst ett år til lungevirusvaksine er klar Hopp til hovedinnhold

Kina-viruset 2019-nCoV: Det vil ta minst ett år til lungevirusvaksine er klar

Passasjerer med fly fra Wuhan har ankommet Beijing internasjonale flyplass 23. januar. Passasjerene bruker munnbind.

Ifølge kinesiske myndigheter er 571 mennesker smittet og 17 døde. Tre byer stanser all fly- og togtrafikk. WHO følger situasjonen nøye.

Lungeviruset, som skal ha brutt ut på et dyremarked i den kinesiske byen Wuhan, har til nå rammet 571 mennesker og ført til 17 dødsfall, ifølge kinesiske myndigheter.

Det norske Folkehelseinstituttet følger situasjonen nøye via WHO og den europeiske senteret for smitte- og sykdomskontroll (ECDC).

Det nye viruset kalles 2019-nCoV, og er et luftveisvirus som noen ganger kan føre til alvorlig sykdom hos mennesker.

Folkehelseinstituttet har opprettet en egen temaside med informasjon som også er spesielt rettet mot helsepersonell.

Har startet arbeidet med vaksine

Sjefen i Gavi (Global Alliance for Vaccines and Immunisation), Seth Berkley, sier det vil «ta måneder før de første kliniske testene kan begynne, og minst et år før vaksinen muligens kan være tilgjengelig for allmenn bruk». 

– Den gode nyheten er at forskere allerede har sekvensert virusets genom, noe som har ført til at flere grupper nå har begynt arbeidet med en vaksine, sier Berkley.

Vaksiner mot coronavirus er også langt enklere å framstille enn vaksiner mot sykdommer som for eksempel malaria eller hiv, legger han til.

Lege ved avdeling for smittevern og vaksine ved Folkehelseinstituttet (FHI), Trine Hessevik Paulsen, sa i et tidligere intervju med Sykepleien at det ikke finnes noen forebyggende eller spesifikk behandling mot viruset per i dag.

– Hos syke personer er det støttebehandling som er aktuelt, og eventuell behandling rettet mot spesifikke komplikasjoner, opplyser hun.

Fakta
Coronavirus

Det finnes mange forskjellige virus i coronavirus -familien. Flere sirkulerer blant mennesker og gir som regel mild sykdom i form av forkjølelse. Noen coronavirus kan smitte fra dyr til mennesker og gi mer alvorlig sykdom, som for eksempel sars- og mers-coronavirus.

Kilde: FolkehelseinstituttetWHO

Isolert

All tog- og flytrafikk til Wuhan er innstilt. Det samme gjelder kollektivtrafikken i byen. Dette er gjort i håp om å begrense smitten. Tiltaket har fått skryt og støtte av WHO.

Torsdag formiddag informerte også myndighetene i de kinesiske byene Huanggang og Ezhou at de innstiller all offentlig transport som følge av det dødelige lungeviruset.

Huanggang ligger omtrent 70 kilometer fra Wuhan, der det nye lungeviruset først ble oppdaget. Byen har en befolkning på 7,5 millioner mennesker.

Togstasjonen i Ezhou stenger torsdag kveld. Denne byen har en befolkning på over en million.

Coronaviruset er påvist i Japan, Filippinene, Sør-Korea, Taiwan, Thailand og USA.

Viruset er også påvist i Hongkong og Macau. Ett mistenkt tilfelle i Brisbane i Australia ble undersøkt, men viruset ble ikke påvist.

WHO var onsdag 22. januar samlet til krisemøte om situasjonen, men erklærer foreløpig ikke krise, melder nyhetsbyrået Reuters.

Det skal holdes en nytt møte i løpet av dagen, og WHO sier på sine nettsider  at de etter dette møtet vil ha mer informasjon om alvorligheten i situasjonen.

Sykepleiere bør være årvåkne

Sykepleiere og annet helsepersonell oppfordres til å være årvåkne og varsle Folkehelseinstituttet dersom de får inn pasienter med lungebetennelse som nylig har vært på reise til Wuhan-området.

Helsepersonell som mistenker eller påviser et tilfelle av 2019-nCoV, skal etter forskrift om varsling av og tiltak ved alvorlige hendelser av betydning for internasjonal folkehelse (IHR-forskriften) straks varsle kommuneoverlegen.

Kommuneoverlegen skal umiddelbart varsle Folkehelseinstituttet ved å ringe Smittevernvakta (telefonnummer 21 07 63 48). Dersom det ikke er mulig å få varslet kommuneoverlegen, skal Folkehelseinstituttet varsles direkte. Folkehelseinstituttet vil varsle bekreftede tilfeller til WHO.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse