fbpx Kina-viruset 2019-nCoV: Det vil ta minst ett år til lungevirusvaksine er klar | Sykepleien Hopp til hovedinnhold

Kina-viruset 2019-nCoV: Det vil ta minst ett år til lungevirusvaksine er klar

Passasjerer med fly fra Wuhan har ankommet Beijing internasjonale flyplass 23. januar. Passasjerene bruker munnbind.
BEIJING: All tog- og flytrafikk til Wuhan er innstilt. Det samme gjelder kollektivtrafikken i byen. Dette er gjort i håp om å begrense smitten. Tiltaket har fått skryt og støtte av WHO. (Bildet er fra flyplassen i Beijing.) Foto: AP Photo/Mark Schiefelbein

Ifølge kinesiske myndigheter er 571 mennesker smittet og 17 døde. Tre byer stanser all fly- og togtrafikk. WHO følger situasjonen nøye.

Lungeviruset, som skal ha brutt ut på et dyremarked i den kinesiske byen Wuhan, har til nå rammet 571 mennesker og ført til 17 dødsfall, ifølge kinesiske myndigheter.

Det norske Folkehelseinstituttet følger situasjonen nøye via WHO og den europeiske senteret for smitte- og sykdomskontroll (ECDC).

Det nye viruset kalles 2019-nCoV, og er et luftveisvirus som noen ganger kan føre til alvorlig sykdom hos mennesker.

Folkehelseinstituttet har opprettet en egen temaside med informasjon som også er spesielt rettet mot helsepersonell.

Har startet arbeidet med vaksine

Sjefen i Gavi (Global Alliance for Vaccines and Immunisation), Seth Berkley, sier det vil «ta måneder før de første kliniske testene kan begynne, og minst et år før vaksinen muligens kan være tilgjengelig for allmenn bruk». 

– Den gode nyheten er at forskere allerede har sekvensert virusets genom, noe som har ført til at flere grupper nå har begynt arbeidet med en vaksine, sier Berkley.

Vaksiner mot coronavirus er også langt enklere å framstille enn vaksiner mot sykdommer som for eksempel malaria eller hiv, legger han til.

Lege ved avdeling for smittevern og vaksine ved Folkehelseinstituttet (FHI), Trine Hessevik Paulsen, sa i et tidligere intervju med Sykepleien at det ikke finnes noen forebyggende eller spesifikk behandling mot viruset per i dag.

– Hos syke personer er det støttebehandling som er aktuelt, og eventuell behandling rettet mot spesifikke komplikasjoner, opplyser hun.

Coronavirus

Det finnes mange forskjellige virus i coronavirus -familien. Flere sirkulerer blant mennesker og gir som regel mild sykdom i form av forkjølelse. Noen coronavirus kan smitte fra dyr til mennesker og gi mer alvorlig sykdom, som for eksempel sars- og mers-coronavirus.

Kilde: FolkehelseinstituttetWHO

Isolert

All tog- og flytrafikk til Wuhan er innstilt. Det samme gjelder kollektivtrafikken i byen. Dette er gjort i håp om å begrense smitten. Tiltaket har fått skryt og støtte av WHO.

Torsdag formiddag informerte også myndighetene i de kinesiske byene Huanggang og Ezhou at de innstiller all offentlig transport som følge av det dødelige lungeviruset.

Huanggang ligger omtrent 70 kilometer fra Wuhan, der det nye lungeviruset først ble oppdaget. Byen har en befolkning på 7,5 millioner mennesker.

Togstasjonen i Ezhou stenger torsdag kveld. Denne byen har en befolkning på over en million.

Coronaviruset er påvist i Japan, Filippinene, Sør-Korea, Taiwan, Thailand og USA.

Viruset er også påvist i Hongkong og Macau. Ett mistenkt tilfelle i Brisbane i Australia ble undersøkt, men viruset ble ikke påvist.

WHO var onsdag 22. januar samlet til krisemøte om situasjonen, men erklærer foreløpig ikke krise, melder nyhetsbyrået Reuters.

Det skal holdes en nytt møte i løpet av dagen, og WHO sier på sine nettsider  at de etter dette møtet vil ha mer informasjon om alvorligheten i situasjonen.

Sykepleiere bør være årvåkne

Sykepleiere og annet helsepersonell oppfordres til å være årvåkne og varsle Folkehelseinstituttet dersom de får inn pasienter med lungebetennelse som nylig har vært på reise til Wuhan-området.

Helsepersonell som mistenker eller påviser et tilfelle av 2019-nCoV, skal etter forskrift om varsling av og tiltak ved alvorlige hendelser av betydning for internasjonal folkehelse (IHR-forskriften ) straks varsle kommuneoverlegen.

Kommuneoverlegen skal umiddelbart varsle Folkehelseinstituttet ved å ringe Smittevernvakta (telefonnummer 21 07 63 48 ). Dersom det ikke er mulig å få varslet kommuneoverlegen, skal Folkehelseinstituttet varsles direkte. Folkehelseinstituttet vil varsle bekreftede tilfeller til WHO.

Kina-viruset: Folkehelseinstituttet følger utviklingen nøye

Bilde av piller, sprøyte og informasjonsskriv om sars
KARTLEGGER: Man kan ikke lenger utelukke begrenset smitte mellom mennesker. Det er ikke påvist vedvarende smitte mellom mennesker, men dette er under kartlegging, opplyser Folkelselseinstituttet.

Utbruddet er større enn det man visste innledningsvis, men vi vet ennå ikke hvor alvorlig utbruddet vil bli, opplyser lege ved Folkehelseinstituttet, Trine Hessevik Paulsen til Sykepleien.

WHO rapporterte 5. januar om et mulig utbrudd av lungebetennelse i Kina. Viruset likner på sars-viruset som i 2002–2003 tok livet av 650 mennesker i Kina og Hongkong.

Det nye viruset ser ut til å ha spredt seg fra området ved et fiskemarked i den kinesiske millionbyen Wuhan.

Følger situasjonen nøye

Per 21. januar har viruset blitt påvist i Kina, Japan, Thailand og Sør-Korea hvor en 35 år gammel kvinne som kom med fly fra Wuhan har testet positivt. I tillegg testes nå en australier for smitte, melder NTB.

I Kina har 201 personer fått påvist viruset, tre av dem er døde.

Folkehelseinstituttet sier til Sykepleien at de følger utviklingen nøye både i Kina og i andre land der viruset oppdages.

Spesielt følger vi med på hva Verdens helseorganisasjon (WHO) og det europeiske smittevernbyrået (ECDC) vurderer, i tillegg til uttalelser og råd fra andre offentlige helsemyndigheter, skriver lege ved avdeling for smittevern og vaksine ved Folkehelseinstituttet (FHI), Trine Hessevik Paulsen, i en e-post.

Utbruddet er større enn først antatt

Paulsen forteller at det i helgen ble rapportert inne en stor økning i antall personer med påvist virus.

– I går (mandag 20. januar) ble det rapportert om 15 tilfeller av smitte til helsepersonell. Man kan ikke lenger utelukke begrenset smitte mellom mennesker. Det er ikke påvist vedvarende smitte mellom mennesker, men dette er under kartlegging. Med andre ord er utbruddet større enn det man visste innledningsvis, men vi vet ennå ikke hvor alvorlig utbruddet vil bli.

– Sykepleiere som får spørsmål fra pasienter om viruset, hvilke råd bør de gi?

– Viruset er ennå ikke mistenkt eller bekreftet i Norge. Ved spørsmål fra bekymrede borgere, er våre råd at vi oppfører oss sånn som vi pleier nå på vinteren som er høytid for influensasmitte og en del andre luftveissagens: Vi er nøye med håndvask, utviser god hostehygiene og forsøker å unngå smitte til andre. Spesielt eldre og sårbare grupper, og vi holder oss hjemme dersom vi er syke, råder Paulsen.

Dersom helsepersonell får spørsmål fra personer med tegn til lungebetennelse, er det viktig å kartlegge om vedkommende har vært i Wuhan i Kina i løpet av de siste 14 dagene. (se Råd til helsepersonell på nett

Nytt virus

– Er viruset identifisert?

– Kina har meddelt at de har påvist et nytt coronavirus som tidligere ikke er sett. 12. januar delte de den genetiske koden med resten av verden. Viruset tilhører gruppen coronavirus, som det finnes mange forskjellige typer av. En del typer sirkulerer hos forskjellige dyr. Undersøkelser gjøres for å finne ut om det nye coronaviruset kan ha smittet fra dyr til mennesker, skriver Paulsen.

Hun legger til at det finnes flere typer coronavirus sirkulerer blant mennesker og gir klassisk forkjølelse. Andre, som SARS-coronavirus og MERS-coronavirus, har gitt alvorlig sykdom.

Om coronavirus

Det finnes mange forskjellige virus i coronavirus -familien. Flere sirkulerer blant mennesker, og gir som regel mild sykdom i form av forkjølelse. Noen coronavirus kan smitte fra dyr til mennesker og gi mer alvorlig sykdom, som for eksempel SARS- og MERS-coronavirus.

Kilde: Folkehelseinstituttet, WHO

Fraråder ikke reise

– Fraråder FHI reisende å dra til Wuhan?

– Nei, vi fraråder ikke reise til Wuhan i Kina. Vi ber dog reisende om å utvise forsiktighet, skriver Paulsen.

Folkehelseinstituttet har laget spesifikke reiseråd for personer som vurderer å reise til Wuhan i Kina.

– Hvordan kan man diagnostisere og behandle viruset?

– Det arbeides intensivt i Norge og resten av verden for å etablere analysemetode slik at testing for viruset blir mulig. FHI forventer å ha på plass en spesifikk test i løpet av kort tid, svarer Paulsen.

Det finnes ingen forebyggende eller spesifikk behandling mot viruset per i dag.

– Hos syke personer er det støttebehandling som er aktuelt, og eventuell behandling rettet mot spesifikke komplikasjoner, opplyser hun.

Sykepleiere bør være årvåkne

Sykepleiere og annet helsepersonell oppfordres til å være årvåkne og varsle Folkehelseinstituttet dersom de får inn pasienter med lungebetennelse som nylig har vært på reise til Wuhan-området.

Helsepersonell som mistenker eller påviser et tilfelle av 2019-nCoV, skal etter Forskrift om varsling av og tiltak ved alvorlige hendelser av betydning for internasjonal folkehelse (IHR-forskriften), straks varsle kommuneoverlegen. Kommuneoverlegen skal umiddelbart varsle Folkehelseinstituttet ved å ringe Smittevernvakta (telefonnummer 21 07 63 48). Dersom det ikke er mulig å få varslet kommuneoverlegen, skal Folkehelseinstituttet varsles direkte. Folkehelseinstituttet vil varsle bekreftede tilfeller til WHO.