fbpx Ellen Morland Hopp til hovedinnhold

Ellen Morland

Redaksjonssjef og ansvarlig for temautgaverSykepleien Send e-post

Innlegg av Ellen Morland som redaksjonssjef og ansvarlig for temautgaver:

Innlegg av Ellen Morland som journalist:

Bildet viser sykehuset i Kristiansund
Bare mannlige søkere til helse-toppjobb

Åtte menn står på søkerlisten til stillingen som administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal. Forrige direktør, sykepleier Øyvind Bakke, sluttet i stillingen tidligere i år.

Aksjonister får 11 000 i bot hver – nekter å betale

Oslo-politiet har ilagt fem aksjonister fra Redd Ullevål sykehus og Rikshospitalets venner bøter for å protestere mot pågående arbeid inne på Rikshospitalet 15. mai i år. Aksjonistene nekter å vedta foreleggene.

Bildet viser et angiogram av en innsnevret arterie i nakken.
Andre symptomer på hjerneslag hos kvinner

Vansker med å prate, smile eller løfte armene er kjente symptomer på hjerneslag. Men hele 30 prosent har ikke disse symptomene, viser en evaluering.

Flertallet av bedrifter mener frontfagsmodellen er god

To av tre spurte NHO-bedrifter mener frontfagsmodellen gir gode resultater for norsk økonomi. – Jeg skulle gjerne visst hva den siste tredelen mener, kommenterer NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen.

– Noen ganger har det blitt en «ulovlig» klem

Hun sto klar med smittevernutstyret på riktig plass da den aller første av Norges koronapasienter var på vei inn med ambulansen. Nå, vel to år etterpå, har Elisabeth Aarseth Plassen erfart hvordan det er å jobbe med avstand.

Bildet viser en gruppe sykepleiere og hvor noen av dem bare er silhuetter
Helse Vest opphever suspensjonen av vikarbyrå

Vikarbyrået Powercare mistet retten til å tilby vikarer til norske sykehus i januar, men har nå fått opphevet suspensjonen mot å dokumentere at sykepleierne har fått etterbetalt riktig overtidslønn.

Bildene viser studenter fra Høgskolen i Oslo
Åpner for å revurdere praksiskravene på sykepleierstudiet

– Politikerne kan godt foreslå 50.000 nye studieplasser, men det blir bare ikke noe av så lenge vi ikke har praksisplasser, nok lærerressurser og penger til å utstyre simuleringslabene godt nok, sier Lill Sverresdatter Larsen. Hun åpner for å revurdere retningslinjene for praksis.

– Sykepleiere må ikke bli konsulenter

Oppgavedeling var et av temaene på Sykepleiens debattmøte om bemanningskrisen i helsevesenet. – Viktig, men sykepleiere må heller ikke fjerne seg helt fra pasienten og bli konsulenter, men beholde den faglige nærheten, sa virksomhetsleder ved Ammerudhjemmet, Øyvind Jørgensen.

Bildet viser en ung jente som blir vaksinert i armen
12- til 15-åringer får tilbud om én dose koronavaksine

Regjeringen gikk i dag inn for å følge Folkehelseinstituttets råd om å tilby 12- til 15-åringer én dose med vaksine mot koronaviruset. Statsminister Erna Solberg innrømmer å ha feilberegnet smitteøkningen etter skolestart.

1 av 5 kommuner har ingen egen helsestasjon for ungdom

Kommunene følger i for liten grad opp anbefalt tilbud om helsestasjon for ungdom. Nå må det komme tydeligere signaler og øremerkede midler fra myndighetene, anbefaler Sex og samfunn i en ny kartlegging.

Sykepleier Elisabeth Aarseth Plassen og koronapasient Anne Karin Carlsen
Hun tok imot den første koronapasienten

Det var en spent stemning på avdelingen i marsdagene i 2020. Hva var det de hadde i vente? Sykepleier Elisabeth Aarseth Plassen lurte på om hun i det hele tatt ville se barna sine i tiden som fulgte.

Bildet viser en sønn som snakker med en eldre, syk og nedfor far. Han holder armen trøstende på skulderen til faren.
Menn og kvinner mer like i pårørendearbeid

Det er fremdeles kvinner som bruker mest tid på pårørendearbeid, men forestillingen om at det bare er kvinner som hjelper til med omsorg og oppfølging, er ikke like tydelige i en ny undersøkelse.

Ann Karin Swang
Om BUP-rapport: – Det er for dårlig

Barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikker har lang ventetid, er ikke er tilpasset barna og gir ikke alltid den rette hjelpen, ifølge en ny rapport fra Barneombudet. – Veldig gjenkjennelig, konstaterer helsesykepleierleder Ann Karin Swang.

Smertestillende Oksykodon
Økt bruk av sterke opioider i Norge

Av pasienter som får opioider på blå resept mot kroniske smerter, blir nesten halvparten langvarige brukere, viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet.

Forbundsledelsen i NSF
Gikk imot høyere NSF-kontingent

Det blir ikke noe av høyere kontingent for å være medlem av Norsk Sykepleierforbund i 2021. Det er ikke tiden for det nå, synes forbundsstyret.

Sykepleierne Margaret Pissarek og Marianne Stöger
Krysser fingrene for fredspris til sykepleiere

Marianne Stöger og Margaret Pissarek viet sine liv til de leprasyke i Sorok i Sør-Korea. Nå håper mange at det er deres navn som leses opp når Nobelkomiteen kunngjør hvem som får fredsprisen for 2020.

Fylkesledere
Fire fylker har fått nye ledere

NSF Innlandet, Finnmark/Troms, Vestlandet og Telemark/Vestfold har gjennomført fylkestingsvalg. Frem til 2023 skal de lede hvert sitt fylke.

Antibiotika
Lav antibiotikabruk og resistens i Norge

Det var en liten økning i antibiotikabruken i Norge i 2019, men tallene er fortsatt lave, viser en ny rapport. Forekomsten av antibiotikaresistens var også lav.

Bildene viser studenter fra Høgskolen i Oslo
Studentene får ikke nasjonal plan for praksisfravær

Strenge fraværsregler går ikke sammen med strenge smittevernregler. Dette bekymrer sykepleierstudentene som nå starter i praksis. Men en midlertidig forskrift gir mulighet for fleksible løsninger hvis skolene vil. 

Hund som lukter
Kan hunder gjøre covid-19-testen?

Helsearbeidere fra elleve sykehus i Storbritannia rekrutteres nå til et forsøk i å trene hunder opp til å lukte covid-19-smitte.

Meksikanske sykepleiere som protesterer
– Sykepleie er trolig en av verdens farligste jobber

Presidenten i det internasjonale sykepleierforbundet (ICN) bønnfaller nå regjeringer over hele verden om å ta bedre vare på sine helsearbeidere. I Mexico skal en gruppe sykepleier ha blitt kidnappet.

Vindu pasientrom
Vil unngå at pasienter faller ut av vinduet

Fem pasienter har mistet livet etter å ha falt fra veranda, altan eller vindu på helseinstitusjoner, ifølge meldinger som har kommet inn til Ukom det siste året.

NSF hos Solberg
Møtte Erna Solberg fredag – fikk støtte til mer heltid

– Det viktigste for å rette opp sykepleiermangelen, er å få flere deltidsarbeidende over i heltid. Det er også et smitteverntiltak, mener NSF-ledelsen – som fikk gehør i møte med statsminister Erna Solberg fredag.

Sykepleier som løper og stresser.
Åpner for 16-timersvakter

I helgen inngikk NSF en sentral avtale med Spekter og Virke om utvidede rammer for overtid på grunn av koronaepidemien. Avtalen gjelder i 26 uker og åpner for at sykepleiere som melder seg, kan jobbe opptil 16 timer i døgnet.

Grünerløkka hjemmetjeneste
Hjemmesykepleiere etterlyser mer tid og kunnskap

Hjemmesykepleien har fått flere avanserte oppgaver og mer komplekse brukere, viser Sykepleiens undersøkelse. For sykepleier Kenneth Nordli i Grünerløkka hjemmetjeneste kommer ikke det som noen bombe.

Eli Gunhild By, NSF-leder, pressekonferanse om lockout
Enighet i meklingen med NHO Service og Handel

Etter meklingen i natt har sykepleiere i private virksomheter med ti års ansiennitet oppnådd 500 000 i årslønn, med virkning fra 2020. Dermed blir det ikke streik i området.

Kan disse to sykepleierne få fredsprisen?

Sykepleierne Margaret Pissarek og Marianne Stöger bør få Nobels fredspris i 2020, mener sykepleierforbundet i Sør-Korea. De to jobbet med spedalske i Korea i 40 år. 

Blir god på brudd

– Hvor hektisk en dag blir, avhenger av været og hvor mange som er i bakken.

Bildet viser Abdallah Abudayya, palestins sykepleier, førsteamanuensis ved VID vitenskapelige høgskole.
Sykepleierne var oftest menn

Hvis en pasient døde, var det ganske vanlig at pårørende skyldte på sykepleieren. I ­Gaza var det en helt annen arbeidshverdag for ­Abdallah Abudayya.

Andreårsstudenter ved Høgskolen i Sør-Norge, Kim Ovnerud, Abdulhakim Mohamed Ali, Angela R. Josefsen som øver på hverandre.
Ber NSF ta et oppgjør med rasisme

Fagforeningene må anerkjenne at det finnes rasisme på norske arbeidsplasser, sier Akhenaton Oddvar de Leon i Organisasjon mot offentlig diskriminering. Nå har NSF fått brev fra organisasjonen.

Ett år med #sykepleien

Sykepleiens nye konsept er ett år. Det startet med utgaven #Når er det nok?, om å gi riktig pleie når livet går mot slutten.

Bildet viser Trond Solholm utenfor Sandviken sykehus i Bergen.
Liker kontrastene

– Vi prøver å motivere pasienten til å ville få hjelp, sier Trond Solholm.

Vil ikke være sjef

– Jeg liker å se mennesket i sitt eget hjem, med sin egen historie rundt seg.

Plutselig er de her

– Vi har pasienter fra 14 til 100 år. Fra de velstående til bostedsløse.

Studenter får opplæring i bruk av veneflon.
Praksis trumfer karakterer

Toppkarakterer gir deg ikke nødvendigvis jobb hvis praksiserfaringen halter, skal vi tro en fersk undersøkelse blant norske sykepleierledere

Her er studentene mest fornøyd

Sykepleierstudenter i Bergen og Kristiansand er mest tilfreds, mens Ålesund synker til bunns på årets studiebarometer fra Nokut.

Dame Cicely Saunders lytter til en pasient.
Palliasjonens mor

Et kort og intenst forhold til en polsk flyktning fikk sykepleier Cicely Saunders til å starte historiens første hospice.

Bildet viser portrett av Eirik Berg Raaen i skiutstyr.
Klar for påsken

Litt for kjekk i bakken? Da kan det hende Erik Berg Raaen må komme hjelpende til.

(Denne saken ble publisert i 2016, men Raaen jobber i bakken fremdeles.)

Torill er ute ved et fiskeoppdrettsanlegg. Hun holder en fisk i hånden.
I enden av verden

– De har ikke tradisjon for å springe til doktoren, disse mannfolkene.

Fant hverandre med NSF-hjelp

På 90-tallet kriget de mot hverandre. Nå blomstrer samarbeidet mellom sykepleierorganisasjonene i landene på Vest-Balkan.

Advarer mot smitte

Folkehelseinstituttet har lagt ut reiseråd til muslimer som skal på pilgrimsreise i november.

Annonse
Annonse