fbpx 2020 blir det internasjonale sykepleier- og jordmoråret Hopp til hovedinnhold

2020 blir det internasjonale sykepleier- og jordmoråret

Karen Bjøro

 – Stemningen var elektrisk, sier nestleder i NSF, Karen Bjøro. Hun var til stede da WHO nylig vedtok at 2020 blir det internasjonale sykepleier- og jordmoråret.

I oktober i fjor varslet generaldirektør i Verdens helseorganisasjon (WHO), Dr. Tedros, at 2020 skulle blir året for sykepleiere og jordmødre verden over.

Men det formelle vedtaket ble først gjort på møtet til Verdens helseforsamling (vedtaksorganet til WHO) den 24. mai i år. Der var også nestleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF), Karen Bjøro.

– Det var en helt elektrisk stemning i sykepleierdelegasjonen til den internasjonale sykepleierorganisasjonen ICN da beslutningen ble tatt, sier hun.

2020 er også 200-årsjubileet til Florence Nightingale.

20 millioner begeistrede sykepleiere

– 20 millioner sykepleiere over hele verden vil begeistres over å se yrket deres bli anerkjent på denne måten, sa presidenten i ICN, Annette Kennedy, da vedtaket var gjort.

ICN har jobbet hardt for å få dette til, og NSF har fulgt med på arbeidet hele veien. Bjøro er fornøyd med resultatet.

– Vedtaket betyr at samtlige 194 medlemsstater i Verdens helseorganisasjon står bak denne beslutningen. Dette gir verdens sykepleiere og jordmødre en sjelden anledning til å skinne over hele verden, sier hun.

Rapport om tilstanden til sykepleierne

– Hvordan vil sykepleiere og jordmødre i Norge merke dette året?

– Vi vil markere året på NSF-kongressen i september og gjennom flere markeringer hele året. Helsedirektoratet har for lengst startet arbeidet med å fremskaffe opplysninger om norske sykepleiere som skal inngå i den store første rapporten om tilstanden til verdens sykepleiere. Rapporten skal offentliggjøres på Verdens helsedag den 7. april.

– En sjelden mulighet

NSF deltar også i den internasjonale Nursing Now-kampanjen.

Det er en treårig kampanje som startet i februar 2018 for å forbedre den globale helsen ved å løfte profilen og statusen til sykepleiere over hele verden.

– Man kan se The international Year of the Nurse and Midwife som en del av kampanjen, sier Karen Bjøro.

Lord Nigel Crisp, en av styrelederne for Nursing Now-kampanjen, kommenterer WHOs vedtak om 2020 på organisasjonens nettsider:

– Dette er en sjelden mulighet hvor myndighetene virkelig kan vise sykepleiere og jordmødre hvor mye de er verdt. Ikke bare med tomme ord, men med effektive og bestemte tiltak for å gi oss de menneskelige og fysiske ressursene som kreves for å få gjort jobben.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse