fbpx Test av koronavaksine stoppes etter mulige alvorlige bivirkninger Hopp til hovedinnhold

Test av koronavaksine stoppes etter mulige alvorlige bivirkninger

bildet viser testeksemplar av vaksine
SISTE TESTFASE: AstraZenecas koronavaksine er i inne i den siste testfasen, men har stoppet testing etter at en testperson har blitt syk. (Illustrasjonsfoto: ktsimage/Mostphotos)

Testingen av legemiddelgiganten AstraZenecas koronavaksine er satt på vent etter at en testperson i Storbritannia har fått en potensielt uforklarlig sykdom.

Fase 3-testingen av vaksinen, som utvikles av AstraZeneca og University of Oxford på ulike steder i USA, ble satt på vent etter en gjennomgang av vaksinetestingen, skriver nyhetsnettstedet Stat.

AstraZenecas koronavaksine er i inne i den siste testfases. Vaksinen testes i fase 3 i USA og i fase 2 og 3 i Storbritannia, Brasil og Sør-Afrika.

Uklart hvilke symptomer

Selskapet ga ingen videre informasjon om hva slags symptomer som testpersonen har fått, men en talsmann for AstraZeneca beskriver pausen som en «standard rutine som må gjøres når det oppdages en potensielt uforklarlig sykdom i en test».

AstraZeneca regnes som en av de fremste kandidatene til å utvikle en covid-19-vaksine, og EU-kommisjonen har inngått avtale med legemiddelselskapet. Samarbeidet også vil gjelde Norge, opplyste regjeringen i midten av august.

Ikke uvanlig at studier stanses midlertidig

Midlertidig stans i større medisinske studier er ikke uvanlig, og undersøkelse av alvorlige eller uforklarlige virkninger er en nødvendig del av testingen. AstraZeneca peker på problemet kan være en tilfeldighet siden sykdom kan oppstå hos personer som deltar i en slik studie.

– Vi jobber med å framskynde gjennomgangen for å redusere den mulige innvirkningen på testperioden, heter det i uttalelsen fra legemiddelselskapet.

FHI oppretter planleggingsgruppe for koronavaksine

Folkehelseinstituttet (FHI) har startet planleggingsarbeidet for vaksinering mot covid-19. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

En hel verden venter på en vaksine mot koronaviruset. Folkehelseinstituttet (FHI) oppretter nå en gruppe som skal planlegge det kommende vaksinearbeidet. 

– Selv om det ser ut til at en vaksine mot covid-19 er mange måneder unna, forbereder vi oss alt nå slik at vi kan ta det ansvaret vi har for å sikre nødvendig vaksineforsyning og vaksineberedskap i Norge, sier avdelingsdirektør Britt Wolden for smittevern og vaksine i FHI.

Prioritering

Ekspertgruppen skal blant annet utrede prioriteringsrekkefølgen på dem som skal få vaksinen først, og hvordan mottak, distribusjon og vaksinasjonen skal foregå.

Gruppen vil bli ledet av FHI og bestå av medlemmer fra Helsedirektoratet, Legemiddelverket, samt regionale helseforetak og kommuner.