fbpx Ann-Kristin B. Helmers Hopp til hovedinnhold

Ann-Kristin B. Helmers

Journalist Send e-post
Ann-Kristin B. Helmers

Innlegg av Ann-Kristin B. Helmers som journalist:

– Vi trenger summen av kunnskap om demens

Sykepleier Anna Marie Laugsand ble spurt om å sitte i erfaringspanel da hun ble demenssyk. At hun sa ja, ble generalsekretæren i Nasjonalforeningen for folkehelsen, Mina Gerhardsen, glad for.

Sykepleier mottok teknologipris

– Dette var den gjeveste prisen for oss å få, sier sykepleier og produktsjef Hanne Skarstein etter å ha klatret til topps i VR-konkurransen.

Bilde av Maria Gill
Når skal poden på potta?

Helsesykepleier Maria Gill etterlyser faglige velfunderte råd om når de bør ta opp pottetrening som tema på helsestasjonen.

Skal finne løsninger for tryggere legemiddelbruk

– Vi er utrolig stolte, sier Solrun Holm i Vestvågøy kommune. Kommunen har fått 7 millioner kroner for å gjennomføre et prosjekt om legemiddelbruk hos personer med psykisk utviklingshemming.

Camilla Grøver Aukrust, nevrosykepleier og midtveid i doktograd, avbildet i glassgaten ved Rikshospitalet.
– Alene får man ikke til så mye

Lidenskap, utholdenhet og nettverk er viktig for å stå løpet ut når man tar en doktorgrad, mener Camilla Grøver Aukrust.

OUS-ledelsen anklages for villedende informasjon

«Villedende og manglende» skrev fagforbundene om OUS-ledelsens fremtidig økonomiske plan etter siste styremøte 25. august. Legeforeningen har meldt ledelsen inn for brudd på hovedavtalen. Ti forbund inkludert NSF har sendt bekymringsmelding til styret.

Hvem får årets Skamløs-pris?

Lege Kaveh Rashidi, aktivist Sultan Hadaddeen og organisasjonen Garmeres er i finalen før utdelingen av årets Skamløs-pris.

Krever ekstra studiestøtte under praksis

Tredjeårsstudent og fylkesrepresentant i NSF Student Caroline Marie Bøe Olsen mener mange sykepleierstudenter sliter ekstra med økonomien i praksisperioden. 

Lill Sverresdatter Larsen, NSF-leder
– Det er mange varsellamper som bør blinke

– Det er en belastning sykepleierne verken kan eller bør stå i over tid, mener Lill Sverresdatter Larsen etter å ha studert svarene i Sykepleiens undersøkelse. Tidligere helseminister Bent Høie (H) oppfordrer sykepleiere til å bli i jobben.

Flere spesialsykepleiere kan få spesialistgodkjenning

Helseministeren varsler at det i statsbudsjettet kommer et utredningsforslag som kan føre til spesialistgodkjenning for mange sykepleiere. – Jeg ser på dette som en 75 prosent seier, sier anestesisykepleiernes leder.

Espen Gade Rolland, NSFs Faggruppe for sykepleiere innen psykisk helse og rus, Sentralt fagforum i NSF
– Nye tilbud med riktig bemanning må på plass

– Allerede i dag er det en stor utfordring med lavt antall døgnplasser innen psykisk helsevern og rusbehandling. Jeg er redd for at det er for optimistisk å tro at omprioritering vil løse behovet, sier faggruppeleder Espen Gade Rolland. 

– På tide å ta en diskusjon om MRSA-rådene

Er det riktig at man ikke bør jobbe med pasienter hvis man er MRSA-smittet? Dagens regler kan få den konsekvensen, men mange i fagmiljøene ønsker å revurdere det, ifølge Petter Elstrøm i Folkehelseinstituttet.

NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen
NSF slakter regjeringens budsjettforslag

– Dette er et overraskende dårlig budsjettforslag hvis man tenker på at det er regjeringens siste mulighet til å få gjennom budsjettvedtak i denne stortingsperioden, sier NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen.

Bildet viser Sylvi Listhaug.
Listhaug vil løfte sykepleierlønnen

Sylvi Listhaug vil fremme en resolusjon på Frps landsmøte for å få til et lønnsløft for landets sykepleiere og helsefagarbeidere, skriver VG.

Lill Sverresdatter Larsen, NSF-leder
– Legg bort forslag om portforbud

NSF mener et portforbud vil ramme barn og unge, og andre mennesker som befinner seg
i sårbare livssituasjoner unødig hardt.

Lill Sverresdatter Larsen, NSF-leder
Forbereder seg på sykepleierstreik i kommunene fra 7. januar

Drøyt 100 sykepleiere kan være i streik fra midnatt 7. januar. – Sykepleierne i kommunene ønsker en endring, sier NSFs leder Lill Sverresdatter Larsen. Streikeviljen er stor, både i Ålesund og Tromsø, forteller tillitsvalgte.

– Manglende rehabilitering har konsekvenser

– Når det står om liv og død, så må det gjøres knallharde prioriteringer. Men også rehabilitering er noe som haster. Det påpeker Jannicke Brekklund, faggruppeleder for sykepleiere i rehabilitering.

Viser en blodprøvestikk for å måle glukoseinnhold i blodet
– Det koster så lite å ta et blodsukker

– Vi frykter at mange barn og unge blir gående for lenge med diabetisk ketoacidose (DKA) og ønsker å få en oversikt, sier Torhild Skrivarhaug, overlege og leder av Barnediabetesregisteret. Nå ber de om informasjon fra landets barneavdelinger. 

Står opp for de aller minste pasientene

– Lokalene for de aller minste ved nyfødt intensiv på Rikshospitalet er ikke egnet, det er altfor trangt, sier barnesykepleier Heidi Haugen.

Støttemarkering for saksøkte sykepleiere ble gledesmarkering

Sykepleierne hadde møtt opp med trommekorps og faner for å vise sin støtte til de fire sykepleierne som skulle møte sin arbeidsgiver, Sykehuset Østfold, i retten i dag. Noen minutter inn i støttemarkeringen snudde saken. Se video her.

Tuva Moflag (Ap)
– Unødvendig lenge å vente på NIPT

Ingen grunn til å vente i månedsvis med å la gravide som selv ønsker å betale for NIPT-test, få mulighet til det i Norge, mener stortingspolitiker Tuva Moflag (Ap).
 

Vil ha faggruppe for sykepleiere som jobber med palliasjon

– Når du får spørsmålet «hvorfor må jeg dø?», så er det hardt, du vet ikke alltid hva du skal si. Samtidig er det en utrolig givende jobb, forteller Linda Sunne. Hun er sykepleier og jobber med palliasjon.

Leverer LAR-medisiner på døra

– Vi finner kreative løsninger sammen med pasientene for å få overlevert medisinene trygt der de bor, forteller OUS-sykepleierne.

Vil ha vaksinasjonsprogram for voksne

Det vil hjelpe mot vaksinemangel og minske belastningen på kommunale helsetjenester, mener Tuva Moflag i helsekomiteen på Stortinget.

Bildet viser en syk pasient i sengen. Ved sengen står en sykepleieveileder og en sykepleierstudent.
Vurderer å droppe AKS-master

Det vil i praksis føre til at UiO legger ned det sykepleiefaglige miljøet, heter det i et notat fra instituttledelsen.

Mangel på rabiesvaksine

Personer som skal på ferie til rabiesendemiske land, blir ikke prioritert så lenge vaksinen mangler.

Elisabeth Sveen Kjølsrud, faglig etisk råd, NSF
– Alle har krav på akutt helsehjelp

– Det er klokt å avvente hva Fylkesmannen eventuelt sier, sier Elisabeth Sveen Kjølsrud, leder i Rådet for sykepleieetikk om uttransportering av en kvinne i bevisstløs tilstand. 

Kullet fra 13-blokka har holdt sammen i 50 år

Først møttes de hvert femte år. Så doblet de frekvensen. Nå har gjengen fra Norges Røde Kors' sykepleieskole fast treffpunkt en gang i året og feirer 50 år med samhold.

Bilde av ett som barn hopper, ett barn ser på. Illustrasjonsfoto.
Småbarn med vansker krenkes oftere

Små barn med utviklingsvansker, emosjonelle vansker eller atferdsvansker utsettes oftere for erting og gjentatte krenkelser.

Bildet viser helseminister Bent Høie.
Vil ha spesialister i allmennsykepleie

Regjeringen ønsker avanserte allmennsykepleiere med spesialistgodkjenning i kommunene. – Veldig godt nytt, sier Eli Gunhild By i Sykepleierforbundet.

– Må ha tid til Ullevål-utredning

– På tide med en fot i bakken, det er mye penger det er snakk om, sier Solveig K. Bratseth, nestleder i Norsk Sykepleierforbund.

Forelesning med mange studenter
Slik forklarer skolene seg om manglende opptak

Vansker med å forutsi hvor mange som takker ja til studieplass, er en forklaring på hvorfor det er tatt opp færre sykepleierstudenter enn Kunnskapsdepartementet forventet.

Sæd-kritikk til Helse Fonna

Sædgiverregisteret skal sikre at barn født med donorsæd kan få vite hvem giveren er. Nå får registeret kritikk for mangelfulle rutiner.

Slik blir kartet til

Sykepleien ønsker å sette søkelys på hva kommunene gjør for å rekruttere og beholde sykepleiere, i en tid hvor det er mangel på sykepleiere.

bildet viser glad student
Ny sjanse til å søke sykepleierstudiet

Kjenner du noen som ikke rakk å søke sykepleierstudiet innen fristen i vår? De får kanskje en ny sjanse den 20. juli. Oversikten over ledige studieplasser kommer dagen før.

Slår alarm om gonoré

Antall tilfeller av gonoré i Norge økte med 28 prosent fra 2016 til 2017. Helsedirektoratet frykter at utviklingen fortsetter i sommer.

Elise Bjørnebekk-Waagen, Arbeiderpartiet
Ber Høie sikre hjelpelinje til pedofile

Stortingsrepresentant Elise Bjørnebekk-Waagen (Ap) ber helseministeren sikre en hjelpelinje for personer med seksuelle følelser for barn. Det haster, mener hun.

Bildet viser en eldre mann som går med gåstol.
Aner ikke om retningslinjene blir fulgt

– Eldres bruk av angst- og sovemedisin er noe vi snakker mye om, sier Petter Brelin, leder for fastlegene, som antar at eldre får for mye av disse medikamentene.

Nødhjelp ved panikkanfall

Psykolog Torkil Berge ved Diakonhjemmet Sykehus har en oppskrift til sykepleiere som må roe engstelige pasienter.

– Bruken er bekymringsfullt høy

– Det er doktorene som har ansvaret for riktig forskrivning av disse medisinene, det er det ingen tvil om, sier statssekretær Anne Grethe Erlandsen.

Korridorbilde fra sykehus hvor det ligger en pasient. Helsepersonell går bortover
HMS-arbeidet bommer

En stor del av sykefraværet på norske sykehus er arbeidsrelatert. Likevel tror mange sykepleiere at HMS handler om pasientenes sikkerhet, viser ny rapport.

Sykepleier og kunsterapeut Eivor Meisler. Foto: Ann-Kristin B. Helmers
Frisk luft, kunst og samtaler erstatter piller

ÅSGÅRD, TROMSØ: - Vi møter hverandre som mennesker, med de erfaringene vi har, sier sykepleier og kunstterapeut Eivor Meisler ved Medikamentfritt behandlingstilbud ved UNN.

Karakterkrav på sykepleierutdanningen.
- Halvparten ville hatt tomme studieplasser

Over halvparten av studiestedene som tilbyr sykepleierutdanning vil ikke klare å fylle opp plassene sine med krav om 3 i norsk og matte, samt 35 studiepoeng.

Solveig Horne, barne og likestillingsminister og Ann-Kristin Olsen, leder av Barnevoldsutvalget.
Vil granske barnevold nærmere

Barnevoldsutvalget mener det bør opprettes en fast undersøkelsesordning for gjennomgang av alvorlige saker der barn dør eller har vært utsatt for vold, seksuelle overgrep og omsorgssvikt.

Turnuslege Ingvild Haraldstad Skårdal
Flest kvinner ønsker HLR minus

Hvem er HLR minus-pasientene, og i hvilken grad har de selv en stemme? Dette har Ingvild Haraldstad Skårdal undersøkt.

 Irene Aasmul er forsker ved Universitetet i Bergen og har skrevet master om sykepleieres erfaringer med HLR minus.
Uklar HLR-status kan oppleves dramatisk

– Sykepleiere opplever det som dramatisk å være i situasjoner der plikten til å redde liv går på bekostning av å gi pasientene en verdig avslutning, sier forsker og sykepleier Irene Aasmul.

Kvinne sitter på benk i skogen. Illustrasjonsfoto: Frank May/NTB scanpix
Kommuner mangler planer mot vold og overgrep

Rapport avdekker at bare én av to kommuner har handlingsplan mot vold i nære relasjoner. Enda færre har handlingsplaner som spesifikt retter seg mot dem som er risikoutsatte.

Anita Vatland holder foredrag
– Mange pårørende gjør sykepleieroppgaver

I en undersøkelse svarer 33 prosent av de pårørende at de har utført medisinske oppgaver som medisinering, skifte sonde, stomi og kateter på sine nære og kjære.

– Vi er opptatt av forsvarligheten i dette, sier Anita Vatland i Pårørendealliansen.

Viser livet på flukt

Forrige uke åpnet en utstilling om folk på flukt ved Nobels fredssenter i Oslo.

– Sjelden nødvendig med helt nøttefri sone

– Stadig flere skoler og barnehager blir erklært som «nøttefri sone», sier allergispesialist. Forbud mot nøtter bør bare innføres helt unntaksvis, er den nye anbefalingen.

Unni Hembre
- Kan synes paradoksalt

Det blir ikke økt antall studieplasser når helsefagarbeidere nå kan starte på sykepleierutdanningen uten studiekompetanse.

En pleier leier en sykehjemspasient mot spisestuen. Bildet er tatt bakfra.
- Sykepleiere må koordinere demenstilbud

Ingen fagspesifikke kompetansekrav til de som skal koordinere demensarbeidet i kommunene i ny faglig retningslinje.

– Sykepleierutdanning må være minstekrav, mener Norsk Sykepleierforbund.

Høringsfrist om demens

Mandag er siste frist for å mene noe om den nye retningslinjen for demens.

Deltidsstøtte til arbeidsgiver

Da det ble utlyst ni deltidsstillinger i hjemmetjenesten i Trysil, mente Fagforbundet at det var brudd på hovedtariffavtalen. Nå har Arbeidsretten tatt stilling.

Viser studenter som går rundt i aulaen på en høgskole/univeresitet
Livet etter masteren

Hvor godt fornøyd er sykepleierstudenter som har tatt en klinisk master?

Babyhånd
- Barne­avdelingene må styrkes

Sykepleierforbundet etterlyser en styrking av barneavdelingene ved sykehus, samt øremerkede midler i arbeidet mot vold og overgrep.

Vold, helsepersonell, jordmor
Slik spør du om vold:

Det kan være vanskelig å spørre om noen har blitt utsatt for vold. Her er noen spørsmål det er anbefalt å stille:

Kristin Waldum-Grevbo
- For mange steder det kan glippe

- Vi opplever at en del barn i risiko for vold blir værende i et vakuum. Systemene som skal fange dem opp er ikke gode nok, mener helsesøsterleder.

Illustrasjon av "typisk" vikar
Hvem er den typiske vikaren?

Vikarene som kommer via bemanningsbyrå har forskjellige motiver for å velge denne måten å jobbe på.

- Fant null brudd etter sykling

De 30 beboerne som fikk tilbud om sykkeltrening ved et sykehjem i Kristiansund, pådro seg verken fall eller brudd.

– Vi er alltid på pasientens side

Helsesjekk, rene sprøyter, et «vær forsiktig» – og en klem. Psykiatrisk sykepleier Jan Erik Skjølås vet at det er mange måter å forebygge overdoser på.

Camilla Stoltenberg, direktør ved Folkehelseinstituttet
Usunn livsstil tar flest liv

For første gang presenterer Folkehelseinstituttet en såkalt sykdomsbyrderapport. Den sier noe om hva som svekker helsen, ikke bare hvor dødelig sykdommen er.

- Jeg har ikke fått uttelling for videreutdanningen

- Så vidt jeg vet, er det bare én av de elleve på kullet mitt som har fått relevant jobb etter endte studier, sier Stine Veronica Eriksen, som har en master i avansert geriatrisk sykepleie.

Sjelesørger uten gudstro

Som den eneste i landet har prestetjenesten ved St. Olavs Hospital ansatt en ikke-troende sykepleier. «Samtalepartner» er den nye tittelen til Cathrine Bang Hellum. 

 

En jente holder en hamburger i ene hånden og ett eple i den andre. Valgets kval
Sukker, antioksidanter og faste

Mange kreftpasienter under behandling har spørsmål om sukker, antioksidanter og faste, forteller kildene Sykepleien har vært i kontakt med. Slik svarer to kliniske ernæringsfysiologer:

Per-Morten Foss får mat servert på Radiumhospitalet
Mat under kreft­behandling

Pasient Per-Morten Foss velger å høre på helsepersonell ved Radiumhospitalet når det kommer til ernæring. For det er en jungel av kostholdsråd der ute.

Bildet viser lege Ingvild Vik (til venstre) og sykepleierne Tonje Denstad With og Jenny Straheim
Forsker på alternativ til antibiotika

Lege Ingvild Vik og sykepleierne Tonje C. Denstad With og Jenny Stranheim har fått med seg 260 Oslo-kvinner på en blærekatarr-studie. Håpet er at antibiotikabruken kan reduseres.

Tre par føtter under samme dyne
5. Trekanten som gikk galt

En fantasi kan man ha kontroll over, men når den leves ut i virkeligheten får den sitt eget liv.

Illustrasjonsfoto av mann og kvinne som sitter i sengen. Mannen er tydelig frustrert.
3. Den tekniske sexen

For noen kan  sansetrening får ereksjonen til å vende tilbake. 

Bilde av stomiposer
2. Den skamfulle posen

En kvinne i et etablert parforhold våkner opp etter narkosen, kroppen er endret av kirurgen. Hun har fått stomi.

Det vi ikke snakker om ...

Vaginisme, sviktende lyst eller for tidlig sædavgang – sykepleiere kan hjelpe med å sette ord på det.

Klebsiella-jakten i Tromsø

Ved UNN i Tromsø har de i over to år jobbet hardt for å finne smittekilden til en multiresistent Klebsiella-bakterie.

Bildet viser leder i NSF Student, Mia Andresen
Skal fellesteste sykepleie­studenter i høst

I løpet av høsten skal sykepleiestudenter ha en felles, nasjonal deleksamen i fysiologi, anatomi og biokjemi. Målet er å avdekke kvalitetsforskjeller mellom skolene.

illustarsjonfoto med bilde av en sykehjemsbeboers ben.
Antibiotika eller ikke antibiotika?

Jørgen Bjørnholt, overlege ved Folkehelseinstituttet sier at metenamin er registrert som antibiotika, men egentlig er et antiseptikum.

- Dette burde kommet tydligere frem i rapporten etter prevalensundersøkelsen, sier han.

Bilde fra apotek med mange skuffer med medisiner og antibiotika.
– Forebygger med antibiotika

Ny undersøkelse viser ifølge Folkehelseinstituttet utstrakt bruk av antibiotika for å forebygge urinveisinfeksjoner.

– Man bør se nærmere på retningslinjene og bruken av disse midlene, mener overlege Jørgen Bjørnholt.

Nærbilde av Øystein Djupedal
Djupedal­utvalget vil ha minste­norm for helse­søstre

Mer penger til skolehelsetjenesten og lovfestet minstenorm for helsesøstre er blant anbefalingene for å få bukt med mobbing. Forslagene er nå på høring, og får støtte fra Barneombudet og faggruppen for helsesøstre.

– Liten økning i stor satsning

Helsesøster-leder Kristin Waldum-Grevbo reagerer på at helseministeren sier seg fornøyd med at det har kommet såpass få helsesøsterårsverk ut av så mye penger.

Slurver med håndhygiene ved Universitetssykehuset i Nord Norge.
Fant slurv med håndhygienen i nord

Kun 19 prosent fulgte håndhygienekravene da de var i kontakt med pasienter, viser en observasjonsundersøkelse ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Spent på årets prevalenstall

For første gang skal antibiotikabruken ved alle landets sykehjem registreres. Seniorrådgiver Hanne-Merete Eriksen i Folkehelsa følger spent med når tallene nå tikker inn.

Høringsfrist om leveår

Hva er rettferdig prioritering når ikke alle får den behandlingen de ønsker?

Vil forby lukket nattdress

Berit Daae Hustad, leder i Rådet for sykepleieetikk mener lukket nattdress bør forbys dersom bruken ikke kan begrunnes medisinsk.

Sjekk din kommune her

Her kan du søke opp din kommune og finne ut hvor mange nye helsesøsterårsverk som er planlagt.

Overdriver forskningsresultater

Pressemeldinger som sendes ut fra universiteter og tidsskrifter inneholder ofte overdrivelse av forskningsfunnene. 

Annerledes jul på nytt ebolasenter

15. desember åpner et nytt ebolasenter i Sierra Leone. I helgen reiste blant andre sykepleier Magnus Endal ned for å hjelpe.

Helsesøster inn som statssekretær

Sykepleier og helsesøster Anne Karin Olli fra Havøysund i Måsøy er ny statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

– Opp med øynene!

– Helsesøstre må ta innover seg at grove overgrep skjer, også mot nyfødte og babyer. Det sier etterforskningsleder i Kripos, Kåre Svang.

Brannskader i 30 år

Denne måneden er det nøyaktig 30 år siden den første pasienten ble tatt imot på brannskadeavdelingen på Haukeland universitetssykehus. 

Fra åpen til lukket behandling

De største endringene i behandlingen på brannskadepasienter skjedde ganske tidlig etter at avdelingen ble åpnet.

Med livet som innsats?

Skal helsepersonell gå inn i potensielt farlige situasjoner før politiet har kommet til stedet?

Avdekket feil medisinbruk

107 av 110 undersøkte pasienter i hjemmetjenesten i Oslo, hadde problemer som kunne spores tilbake til medikamentbruken deres.

Sykepleien som app

Nå kan du laste ned den nye Sykepleien-appen til nettbrett.
 

Ønsker å kartlegge fraværspraksis

Stian Aasoldsen, leder for NSF Student er interessert i å kartlegge hva som er gjeldende fraværspraksis for de forskjellige sykepleierutdanningene.

To dager veltet hele studieåret

Sykepleierstudent Mari Aspelund ble innlagt på sykehus mens hun var i praksis. 2,4 dager for mye fravær gjør at hun blir ett år forsinket i studiene.

- Ett minutt er ikke nok!

Det var klar tale fra elevene utenfor Stortinget torsdag: - Vi trenger mer helsesøster!

Se, de bygger!

Universitetssykehuset i Nord-Norge tar reality-tv til nye høyder.

Krever 250 nye millioner til helsesøstre

Eli Gunhild By, leder i Norsk sykepleierforbund (NSF), krever at det blir bevilget 250 øremerkede millioner til skolehelsetjeneste og helsestasjon.

Halvparten gikk til helsesøstre

Under halvparten av ekstrabevilgningene som skulle styrke skolehelsetjenesten og helsestasjonene har gått til å øke antallet helsesøsterårsverk.

Helsesøstre landet rundt

– Små kommuner bør i hvert fall få nok midler til å kunne opprette en halv helsesøsterstilling.

Sykepleiens undersøkelse: Dette har vi gjort

13. januar sendte Sykepleien ut en e-post til alle landets 428 rådmenn med spørsmål om hvor mange budsjetterte helsesøsterårsverk deres kommune hadde i 2013, og hvor mange helsesøsterårsverk de har budsjettert med for 2014.

Vet ikke hvor mange som klager

Statens helsetilsyn vet ikke hvor mange klager eller bekymringsmeldinger de får som gjelder dårlig språk hos helsepersonell.

Slakter norskopplæring

Språkkravene for utenlandske sykepleierstudenter bør være strengere, mener Andrés Alcega.

Studenter jobber gratis

Det var vanskelig å si nei når man ble bedt om å ta en ekstravakt i praksisperioden, forteller sykepleierstudent Anna Martine Madsen (bildet).

Helsesøster for studentene

Køen på venterommet tyder på at det er behov for et lavterskel helsetilbud for studenter i  Fredrikstad.

Sykehusdirektør i retten

I dag startet rettssaken mot Oslo universitetssykehus og et ektepar som skal ha fungert som mellommenn i utnyttelse av tre filippinske sykepleiere.

- Må ha et visst karaktersnitt

- Vi tar ikke inn studenter på andre- og tredjeåret fra hvilken som helst utdanningsinstitusjon, sier høgskolelektor Kjersti Wågsæther.

– Det var dette vi fryktet

* I en landsomfattende test strøk 52 prosent av avgangsstudentene i sykepleie. 550 studenter deltok i den frivillige kunnskapstesten.

* 33 valgte svaralternativ som ville tatt livet av pasienten.

– Urovekkende

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen innrømmer at det er utfordringer i sykepleierutdanningen.

– For lett å slippe unna

Eivind Werring (bildet) er nyutdannet sykepleier og en av dem som tok fellestesten i mai i år.

Studenter og lektorer har talt:

* Lektorer er usikre på om studentene kan det de skal for å gjøre en forsvarlig jobb etter endt utdanning

* Studenter er misfornøyd med praksisplassene

Barn under krigen med en sykepleier i Oslo
Krig – og for lite av alt

Krigsårene satte sitt preg på Sykepleierforbundet. Masseutmeldelse og utstyrsmangel stoppet all organisert fagutvikling.

Innlegg av Ann-Kristin B. Helmers tekst og foto:

Annonse
Annonse