fbpx Avkrefter myte om nøtteallergi: Spres ikke i luften Hopp til hovedinnhold

Avkrefter myte om nøtteallergi: – Spres ikke i luften

Bildet viser Liv Bjerke Rodal med et glass med peanøtter.

Mange tror at nøtteallergikere kan få en alvorlig allergisk reaksjon bare av å være i samme rom som nøtter. Det stemmer ikke, sier allergisykepleier Liv Bjerke Rodal.

Mange med nøtteallergi går rundt og er redde for å være i samme rom som nøtter. 

Men det finnes ingen dokumentasjon eller forskning som støtter teorien om at det er farlig for de med nøtteallergi å være i samme rom som nøtter. 

Ifølge allergisykepleier Liv Bjerke Rodal er det en myte at man kan få en alvorlig allergisk reaksjon av nøtter via luften.

Dette gjelder også peanøtter, som botanisk sett ikke er en nøtt, men en belgfrukt.

Proteinet er ikke luftbårent 

– Vi har en kjempejobb med å informere om dette her. Til og med til helsepersonell, sier Rodal til Sykepleien. 

Hun har jobbet ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet Midt-Norge i snart ti år, og leder faggruppen Allergisykepleierne i Norsk Sykepleierforbund.

Rodal forklarer at ved nøtteallergi er det proteinet i nøtten som utløser en allergisk reaksjon. Dette proteinet er bundet i selve nøtten og spres ikke i luften på samme måte som ved luftbårne allergier, som for eksempel allergi mot pollen eller dyr. 

– Personer som er allergiske mot nøtter trenger derfor ikke å unngå rom med nøtter og peanøtter, de skal bare ikke spise dem, sier Rodal.

Hun mener dette er viktig kunnskap for å unngå unødvendige restriksjoner og samtidig ivareta sikkerheten til de som har nøtteallergi.

Bildet viser Liv Bjerke Rodal med peanøtter.

Tilfeldige tiltak

Hun har forståelse for at mange fortsatt tror at nøtter i luften kan gi alvorlig allergisk reaksjoner. 

– Dette er en utbredt misforståelse, sier Rodal.

– Og kanskje vi helsepersonell har bidratt til å opprettholde misforståelsen ved å ikke gi god nok opplæring eller ikke være tydelige nok. 

Hun sier tiltak rundt barn med matallergi ofte har vært tilfeldige og basert på antakelser og føre-var-prinsipper og manglet kunnskapsbasert forankring.

– Tiltak som «allergenfrie soner» er ikke et faglig råd, og vi som helsepersonell må unngå å bidra til tiltak som ikke er basert på kunnskap, påpeker hun. 

– Det er viktig at vi gir råd og opplæring som er i henhold til nasjonale faglig anbefalinger.

– Hvorfor tror så mange på denne myten?

– Man hører jo på fly: «Ikke åpne nøtteposer». Det er skoler sier at de er nøttefrie. Dette opprettholder myten og bekrefter at nøtteallergi er farligere enn andre allergier, mener Rodal.

– Foreldre er veldig redde for barna sine, og vil være på den sikre siden. Derfor har dette fått leve videre. Det har jo vært i beste mening.

Bildet viser en plakat om nøtteallergi.

Falsk trygghet

Enkelte skoler har valgt å bli «nøttefrie» for å inngi trygghet, både for de med allergi og for de ansatte på skolen.

– Men det er viktig å være klar over at slike tiltak gir falsk trygghet og erstatter ikke behovet for en konkret plan for håndtering av uhell. Uhell skjer, og det er avgjørende at skolen da har rutiner og beredskap for å håndtere akutte allergiske reaksjoner, sier Rodal. 

For de med nøtteallergi gjelder det samme som ved allergi mot for eksempel egg og melk: Ikke spis, men du kan være i samme rom.

Hun mener skolen er en viktig arena for å lære å leve med matallergi.

– Og det jeg kanskje synes er verst med at denne myten fortsetter å leve, er at folk går rundt og er unødvendig redde, sier hun.

Hun viser til St. Olavs hospitals hjemmesider, der man kan finne de nasjonale rådene og e-læringskurs.

Bildet viser Ingvild Gaare-Olstad, Liv Bjerke Rodal, Anne Munkvold og Nina Særvold.

Levd hele livet med peanøttallergi

I Norge er det fire regionale sentre for astma, allergi og overfølsomhet, ett i hver helseregion. De samarbeider tett om å lage undervisningsmateriell om matallergi.

I en video ser man Håkon, som hele livet har levd med peanøttallergi, og hver dag har trodd at han måtte ta hensyn til hva som var i lufta.

Han var skeptisk, men etter å ha hatt møte med allergisykepleier Liv Bjerke Rodal som spiste peanøtter under kontrollerte forhold rett foran ansiktet hans, ble han overrasket over å ikke få noen reaksjon.

– En slik test har gitt mange en trygghet, forklarer hun. 

– Det er noe som er enkelt og som betyr så mye for livskvaliteten. Det ser vi jo på han i filmen.

Rodal peker på at luktesansen er sterk. Og lukten av for eksempel peanøtter kan være knyttet til så mange minner at man kan føle seg uvel bare av å kjenne lukten. Men da er det assosiasjonene til lukten som gir uvelhet, og ikke allergien.

Bildet viser Liv Bjerke Rodal som spiser peanøtter.

Nøtter på fly

Liv Bjerke Rodal understreker at hun har respekt for at folk er blitt opplært, også av helsepersonell, til at de ikke kan være i samme rom som noen som spiser nøtter.

– Jeg vil ikke at folk skal si til dem som er allergiske at «dette er bare tull», sier hun.

Og sitter hun på et fly, og de over høyttalerne ber passasjerene om å ikke spise nøtter, så respekterer hun dette.

– Hvis man åpner en peanøttpose, kan folk bli redde for å få en reaksjon, sier hun.

Nøtter på et fly

– Få utredning og opplæring

Liv Bjerke Rodal anbefaler heller å begynne med å utrede hva som er farlig og ikke farlig. Og gi mulighet til å lukte i trygge omgivelser, der den med allergi vet at man blir ivaretatt. 

Hun bruker skihopp som en analogi: Man tar ikke det første skihoppet i den store bakken.

Hun forstår at det kan være vanskelig, særlig når allergien kan være livstruende. Hun oppfordrer de som er usikre, til å ta kontakt og få utredning og opplæring, slik at man vet hva som er trygt og hva som ikke er det.

Basert på alder og modenhetsnivå kan man også involvere barnet.

– Det er barnet som skal leve med matallergien, påpeker hun.

– Og barnet er friskt så lenge det ikke får i seg ting det ikke tåler.

Bildet viser Liv Bjerke Rodal og Ingvild Gaare-Olstad.
Fakta
Jeg har en pasient med matallergi/nøtteallergi, hva gjør jeg?
  • Sørg for ordentlig utredning.
  • Ikke bare ta blodprøver for å få svar. Se på sykdomshistorie og blodprøver.
  • Tilpass informasjon og opplæring til barns alder og modenhet.
  • Gi opplæring i hvordan man sikrer et næringsriktig kosthold.
  • Informer hva man skal gjøre hvis man får i seg mat man ikke tåler.
  • Informer om hvordan man kan gjenkjenne symptomer på en allergisk reaksjon.
  • Gi praktisk opplæring i bruk av adrenalinpenn
  • Sørg for at informasjonen du gir er faglig oppdatert. 
Bildet viser Liv Bjerke Rodal.

24 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ida

Sykepleier
1 month 1 week siden

Som sykepleier er jeg klar over forskning på området, men jeg har like fullt selv opplevd tre anafylaktiske reaksjoner på peanøtter i luft som har medført sykehusinnleggelse.
To av disse gangene var jeg ikke klar over at jeg hadde vært i nærhet av peanøtter før etter episodene, og opplevde hverken lukt eller bekymring før jeg utviklet alvorlige hevelser i ansikt, lepper og svelg.
Er forøvrig generelt alvorlig allergisk, med en lang liste allergier.
Innholdet i artikkelen stemmer for de aller, aller fleste, men jeg har truffet flere klinikere som har opplevd pasienter som meg, hvor reaksjonene ikke kan forklares på annet vis enn at forskningen KAN ta feil i visse tilfeller.

Liv Bjerke Rodal

Allergisykepleier
1 month 1 week siden

Hei Ida og Marianne, det er jeg som er intervjuet i saken. Leit å høre om opplevelsene dere har hatt, men som fagperson vil jeg bare opplyse om dette: 
Vi anbefaler at dere henvises til oss ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet i din helseregion. Der vil vi kunne gjennomføre en grundig utredning for å avklare årsaken til den allergiske reaksjonen dere har opplevd.
Vi vil også informere om at luktetesten er blitt gjennomført på mange pasienter med dokumentert alvorlig peanøttallergi, uten å fremkalle alvorlige reaksjoner. Dette er en test som er enkel å gjennomføre og som gir stor trygghet til å være i omgivelser med nøtter.

Snorre Bjorhusdal

Arbeids ufør
1 week 1 day siden

Hei Liv
Her er du dessverre helt på viddene. Jeg er nøtte, ikke peanøtt, allergiker. I 2009 måtte flyet jeg var ombord nødlande i Spania fordi noen med like liten forståelse som deg ikke skjønte hvor potensielt dødelig nøtte allergi kan være. 

Mitt liv er 100% ødelagt grunnet mangelen på forståelse av nøtte allergi. Så når jeg leser at du som representerer et fag miljø ikke har mer kunnskap om nøtte allergi, blir jeg trist! 

Dine uttalelser beviser bare hvor dårlig det står til med kunnskap om nøtte allergi i Norge. 

Du er med på å bli en del av problemet da du ufarliggjør nøtte allergi.

Jeg skulle ønske du hadde søkt erfaring fra folk som meg som har fått ødelagt livet grunnet en liten økt før du publiserte noe som dette!

Snorre

Tordis Skjerdal Bøe

Uføretrygdet sykepleier
1 week 1 day siden

Jeg har opplevd det samme som det med likt antall sykehusinnleggelser. Det som var ubehagelig syns jeg var at noen timer etter jeg ble stabilisert ble jeg på nytt obstruktiv, hovnet opp og måtte ha mer medisin. Jeg har noe videreutdanning men den er ikke relevant for akuttmedisin, men i forhold til forskning tror jeg i likhet med deg at det er for tidlig å konkludere, samt at det er farlig for oppvoksende barn når en går så bastant ut. Pleier forskere det? Uansett så trenges det vel mer forskning?

Marianne

Sykepleier
1 month 1 week siden

Jeg er sykepleier og har selv allergier.
Fikk selv anafylaksi av en pose nøtter som ble ånet i baksete i bilen jeg satt i. Legene mente etterpå at jeg hadde reagert på konsentrasjonen av partikler fra denne posen. I nøtteposer er det ofte krydder og andre ting som allergikere kan reagere på. At dette er bare tull blir for arrogant!

Liv Bjerke Rodal

Allergisykepleier
1 month 1 week siden

Hei Ida og Marianne, det er jeg som er intervjuet i saken. Leit å høre om opplevelsene dere har hatt, men som fagperson vil jeg bare opplyse om dette: 
Vi anbefaler at dere henvises til oss ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet i din helseregion. Der vil vi kunne gjennomføre en grundig utredning for å avklare årsaken til den allergiske reaksjonen dere har opplevd.
Vi vil også informere om at luktetesten er blitt gjennomført på mange pasienter med dokumentert alvorlig peanøttallergi, uten å fremkalle alvorlige reaksjoner. Dette er en test som er enkel å gjennomføre og som gir stor trygghet til å være i omgivelser med nøtter.

Anonym mamma

Kef
1 month 1 week siden

Spor av nøtter er ikke lov på skolen vår.

Konsekvens for oss med cøliaki som bruker nøtter I brød, barn med arfid og adhd.... Rammer 450 barn.

Vibeke

Sykepleier
1 month 1 week siden

Ja, enig at dette høres for lettvint ut. Jeg har selv åpnet en pose peanøtter i bilen ved siden av en venninne som på tidspunktet ikke visste hun var så allergisk. Vi kjørte direkte til akuttmottaket, som heldigvis var i nærheten.

Anonym

1 month 1 week siden

Mitt barn har reagert på luftbåren spredning av nøttepålegg og peanøttstøv. Å kalle luftbåren reaksjon en «myte» kan man rekne som feilinformasjon. Det blir arrogant av fagfolk å bagatellisere en så alvorlig allergi.

Det er vide kjent at allergikere kan reagere både på støv i luft og på damp. Det gjelder selvsagt ikke alle, men det gjelder faktisk en god del. Det er allerede vanskelig nok å bli tatt på alvor når man forklarer om nøtteallergi, også av fagfolk.

Artikler som dette kan bidra til at man bare blir tatt enda mindre på alvor neste gang, og at folk i det stille tenker de kan lette på nøtteforbud, for eksempel på fly eller i barnehagen/skolen.

Anonym

1 month 1 week siden

Jeg har opplevd kraftige allergiske reaksjoner av å være i samme rom og fly der det spises nøtter. Så er meget skeptisk til den bastante fremstillingen i denne artikkelen!

Viktor B.

hyperallergisk
1 month 1 week siden

Det er sjeldent jeg kommenterer slike innlegg men det her provoserte meg så mye at jeg faktisk må få sagt noe.
Jeg vet ikke helt hvor jeg skal starte - men vi kanskje skal starte med den helt forferdelige kategoriseringen av nøtter og peanøtter under samme titel (ser nå at man lagt inn et forsøk på å rette det opp, men skivebom uansett).
Sen å kalle det for "en myte" er mildt sagt skremmende utsagn.
Jeg skal ikke snakke for andre men har levd med alvorlig peanøttallergi (har IKKE allergi mot andre nøtter men er anbefalt å holde meg unna) siden 90-tallet og har opplevd å bli veldig dårlig flertallet ganger etter å ha blitt eksponert for "lukta" av peanøtter. "For the record" så har ikke disse vært anafylaktiske sjokker, men har ikke vært i toppform dessverre.
Det blir litt for ekstreme påstand dette her, og beklager Liv Bjerke Rodal og Sykepleien.no - der mistet dere meg altså. For det her blir for arrogant selv for min smak.

1 month siden

Som en som har jobbet i helsevesenet både i USA og Norge – i ambulanse, akuttmottak og intensivavdeling – mener jeg dette er det farligste Sykepleien har publisert i år. Jeg har hatt hundrevis av pasienter som har reagert på spor av nøtter i luften. Å avvise dette er å ignorere både utallige dokumenterte tilfeller og helt grunnleggende vitenskap: lukt oppstår når molekyler faktisk tas opp i kroppen. Allergiske reaksjoner kan utløses hvor som helst i kroppen – å late som annet er direkte helsefarlig.

Sara

Jordmor og sykepleier
1 month siden

Hei,
Jeg legger sjeldent igjen en kommentar, men dette er er såpass alvorlig at jeg ikke kan la være å si noe. Det er rett og slett skremmende å se at dere gir ut slik feilinformasjon. Personlig har jeg peanøttallergi, og denne informasjonen gjør nok ikke at folk med allergien blir mindre redde, men heller at folk som ikke har allergi viser mindre hensyn til folk med peanøtt- eller nøtteallergi. Jeg er selv allergisk mot peanøtter, og jeg reagerer ikke av at det står en skål med det i samme rom. Derimot når noen spiser det i samme rom så reagerer jeg med kløe og noen ganger hovner jeg opp i halsen. I tillegg vil personer som spiser peanøtter kunne etterlate seg sporpartikler på overflater, og jeg personlig reagerer da med kontaktallergi. Mest alvorlig allergi opplever jeg når jeg spiser det, men det er ikke gøy å være i samme rom når folk spiser det pga de nevnte reaksjonene. Dere skriver at det ikke finnes god forskning som støtter teorien om at det er farlig for de med nøtteallergi å være i samme rom som nøtter eller at man kan få alvorlige reaksjoner av nøtter gjennom luften. Men har dere god forskning på at det ikke er farlig? Som er det dere påstår. Jeg vil si det er farlig å skrive det dere skriver, og det er skuffende at dette kommer fra sykepleien.no. Ser dere også har laget en video med denne informasjonen på Facebook. Jeg håper dere retter opp i dette og gir ut korrekt informasjon, som er basert på god forskning.

David Stendahl

Fastlege
1 week 1 day siden

Her har du noen artikler som dokumenterer det som er sagt i artikkelen:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33548082/

https://ki.se/en/research/popular-science-and-dialogue/spotlight-on/spo…

https://adc.bmj.com/content/110/5/334

Jeg har ikke klart å finne noen god forskning som viser det motsatte (at det er farlig – i form av alvorlige, livstruende allergiske reaksjoner – å oppholde seg i samme rom som peanøtter, selv for de med alvorlig peanøttallergi).

Derfor er det, som nevnt i kommentaren fra Rodal, veldig viktig at de av dere som opplever symptomer som avviker fra dagens kunnskap lar seg utrede og avklare, på vitenskapelig vis.

Karin

Sykepleier
1 month siden

Jeg er selv allergikere. Tåler ikke peanøtter. Blir tungpustet og tett i halsen dersom noen puster på meg, etter å ha spist peanøtter.
Det skal sies at jeg reagerer veldig på erterdamp eller dersom jeg får i meg noe med erter.
I en del glutenfrie matvarer brukes det ertermel, under andre navn.
Etter min mening ,er denne artikkelen missvisende.

Liv Bjerke Rodal

Allergisykepleier
1 month siden

Hei (igjen),
Vår intensjon med saken er ikke å skape uro, men å gi faglige råd. Engasjementet viser hvor viktig dette er for mange – og det respekterer vi. Samtidig vil vi understreke at vi arbeider kunnskapsbasert og følger oppdaterte faglige anbefalinger og retningslinjer. Medisinsk kunnskap og klinisk praksis er i kontinuerlig utvikling. Vi justerer våre faglige råd og praksis når ny kunnskap gir grunnlag for endring. For at vi sammen skal utvikle vår praksis, er det viktig at pasienter som opplever symptomer som avviker fra dagens kunnskap lar seg utrede. Da får vi et solid og etterprøvbart grunnlag for våre anbefalinger, samtidig som vi ivaretar pasientsikkerheten og vår faglige integritet.
Med vennlig hilsen sykepleiere ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet
Ingvild Gaare-Olstad (Helse sør-øst)
Anne Munkvold (Helse nord)
Nina Særvold (Helse vest)
Liv Bjerke Rodal (Helse Midt-Norge)

3 weeks 6 days siden

Hei,
Dere sier dere arbeider kunnskapsbasert. Da ber jeg dere legge forskningen dere har på dette, så vi som lesere kan se hva dere baserer dette på.

Som svar på av Anonym (ikke bekreftet)

Marius Grønvold

Leder psykiatri
1 week 2 days siden

@Liv Bjerke Rodal, finner ikke forskningen du viser til. Dersom du baserer innlegget ditt på artikkelen fra pub-med hvor det var 48 barn i et rom 0,5 meter unna en skål med peanøtter i 30 minutter i kontrolerte former hvor kun to av barna fikk en reaksjon er det ikke en stor nok studie ril å konkludere med at det ikke er reelt med luftbåren allergi fra peanøtter. Andre studier viser at ristede nøtter endrer proteinene i peanøtter til å bli mer allergifremkallende enn stekte, kokte og råe peanøtter. Forskningen i Pub-med er også tydelig på at kun to av flere allergener fra peanøtter er målt. I bestefall vil innlegget ditt skape mer utfordringer for de med reel nøtteallergi da innlegget ditt kan føre til at det tas mindre hensyn til de med alvorlig allergi. Det kan godt hende det du sier stemmer i noen tilfeller, men det finnes alltid mange varianter av sykdommer, allergier og alvorlighetsgrader. Dette innlegget du har lagt ut bør vurderes avpublisert og republiseres i en mindre bastant varianter. I motsetning til deg legger jeg ved link til forskningen jeg viser til, fant ikke noen link til forskningen du viste til. https://www.jacionline.org/article/S0091-6749%2814%2901031-8/fulltext

Oluf Bøckman

Nøtte allergiker
1 week 1 day siden

Luftbåren allergi mhp gjelder ikke bare mhp peanøtter. Det gjelder også hasselnøtter , walnøtter , mandler.
Det går greit om andre spiser det i maten sin - feks inne i jake. men hvis de knekker nøtter, f.eks til jul, er det håpløst å være i samme rom. Kan bli kraftig reaksjon, likner pollen reaksjoner- men sterkere. Samme hvis en er på et kjøkken der nøtter/mandler knuses i foodprosessor.
Når en ser på resksjonene så tydere det på at den "oppdaterte" forskningen ikke er god nok

Tordis Skjerdal Bøe

Sykepleier, nå uføretrygdet
1 week 1 day siden

Jeg har hatt 4 anafylaktiske sjokk årsak nøtter. Det siste fikk jeg på jobb da jeg skulle ta imot vaktrapport en morgen. Jeg visste ikke at nattevaktene hadde spist nøtter om natten fra en middels stor bolle som sto et stykke fra der jeg satt så derfor vet jeg til dags dato ikke om det var nøtter igjen i bollen). Det kan jo godt være som allergikeren uttalte seg i reportasjen er det største problemet at folk spiser nøtter, tar på overflater som bord og ting. Fettet fra nøttene blir jo på overflatene. Jeg klarte meg takket være kollega og ambulanse som kom hurtig til. Men.. jeg lurer på om det finnes lignende studier internasjonalt som samme utfall? For et av de andre anfallene ble utløst av en kjeks som ble spist på av en som satt rett ved siden av meg på en eksklusiv restaurant. Jeg visste ikke at kjeksen som ble servert til desserten inneholdt nøtter. Det første anfallet fikk jeg på mitt daværende arbeidssted Oslo Kommunale legevakt i Oslo i 2012. Da spiste jeg nøtter men visste ikke at jeg hadde noen annen allergi en pollenallergi. Den gang fikk jeg vite på akuttstuen at drøvelen var hovnet opp. Jeg er godt voksen (60år) så dette kan skje også voksne.

Josefin

Kokk
1 week 1 day siden

Jeg (kokk) ristet nøtter i ovnen en dag på jobb og åpnet opp ovnen, ikke langt etterpå kom min kollega (bartender) in som er peanøtt allergiker inn og sa at det klødde i halsen hennes og hun fikk tårer i øynene. Det luktet ristede nøtter på hele kjøkkenet, og dampen spre seg ut til baren 3 meter bort. Så jo det kan vœre luft buren.

Mats

Sales Manager
1 week 1 day siden

Hei, har selv alvorlig peanøtt allergi. Min første kraftige reaksjon på nøtter fra barndommen kom av at faren min hadde spist nøtter og snakket til meg. Det var nok med nøttestøv i lufta og damp for å fremheve en kraftig reaksjon.

I voksen alder kan jeg fint sitte ute med nøtter åpent på bordet men om jeg gjør det samme inne så får jeg svake til middels reaksjoner. Det jeg reagerer mest på er pusten på noen som spiser nøtter, dette har fremhevet flere kraftige reaksjoner.

Elementet med damp fra pusten til noen som spiser nøtter ser ikke ut til å være tatt med i artikkelen over. Basert på egen erfaring er det nok at noen skal lene seg ned å fortelle noe etter å ha spist nøtter til å fremheve en kraftig reaksjon.

Arne Dyrøy

Ekkoloddsubstitutt
3 days 17 hours siden

Dette har jeg vanskelig for å tro på. Selv er jeg skalldyrallergiker, og jeg får sterke anafylaktiske reaksjoner bare en rekestim svømmer under båten når jeg er ute på sjøen ... Det er så galt at jeg, en gang da ekkoloddet sluttet å virke ombord på en reketråler, ble spurt om jeg kunne bli med som erstatning for ekkoloddet. Jeg pakket sekken full med EpiPenner og mønstret på, og aldri har de hatt større fangst ... ;-)

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse

Quiz

Annonse
Annonse