Lill Sverresdatter Larsen
ForbundslederNorsk SykepleierforbundPh.d., master i helsefag
Innlegg av Lill Sverresdatter Larsen som forbundsleder:
Godt nytt år! Nå er det bare et øyeblikk til vår
Datteren min sendte meg en «reel» her om dagen. En video av en grønn dal, med tydelig sti mot et fjell. Videoen hadde ingen musikk, bare fuglesang – lik kjøttmeisens sang om våren. Det var også en nedtelling: «Nå er det bare 128 dager igjen til dette.»
Jeg vil alltid huske Mari
Maris siste del av livet ble min første erfaring som sykepleier.
Hvem er du?
Hvem er du som aldri har vært hjemme hos meg før, og som ikke kommer tilbake igjen? Hvem er du som ikke vil sitte sammen med meg, og som gir meg masse beskjeder jeg ikke forstår? Hvem er du?
Statsbudsjettet: – Situasjonen i helsesektoren er så kritisk at det trengs et mer betydelig løft
Er dette statsbudsjettet det aller beste Støre og co. har å by på? Det lurer jeg på etter at regjeringen har lagt frem sitt siste budsjett før stortingsvalget neste år. Dette statsbudsjettet skaper lite entusiasme.
Verdensdagen for psykisk helse: – Å se hverandre og sette av tid er livreddende
Verdensdagen for psykisk helse minner oss om fellesskapets verdi og viktigheten av å bekjempe ensomhet og utenforskap.
Verdens overdosedag 2024: Det er et nasjonalt ansvar å redde liv
Til tross for år med strategisk innsats og nullvisjon, og etter ti år med en nasjonal overdosestrategi, taper vi fortsatt mange liv til overdoser. Dette er uakseptabelt, og det krever handling – ikke bare ord.
Den internasjonale sykepleierdagen: – Vi skriver historie hver dag
I dag feirer vi den internasjonale sykepleierdagen, på Florence Nightingales fødselsdag 12. mai. I grunn en passelig tid på året å tre inn i historien på for ei dame som Florence. Om sykepleiere skulle bli beskrevet som en arketyp årstid, så er vi våren.
Hva ville du ha gjort om du ikke var redd?
Når jeg står i et dilemma, spør jeg meg selv: Hva ville jeg ha gjort om jeg ikke var redd?
Søknadsfristen er 15. april: Søk – du vil ikke angre!
Du vil ikke angre. Jeg lover. Du vil utdannes og dannes. Til å redde liv og til å bidra til å gi liv mening. Til å nysgjerrig søke bedring og forbedring.
Primærhelseteam: – Ikke mist stafettpinnen i vekslinga, Kjerkol
Stafettpinnen er primærhelseteam, og forsøket har vært en hitt. Men nå kan ordningen stå i fare.
Betalt arbeidstøy og matpause: Fillesaker, småtteri og symbolpolitikk?
Slike merkelapper får sykepleiere når vi tar opp helt rettmessige krav.
Mangt skal vi mestre
Givende. Krevende. Disse to ordene står tilsynelatende i motsetning til hverandre, men for oss sykepleiere er det to ord som oppsummerer den jobben vi står i hver dag.
Vi forventer at tilbudet innen psykisk helse styrkes
En 10-års plan for å styrke det psykiske helsefeltet ble nettopp vedtatt på Stortinget, men hvor forpliktende er den?
Det er en aversjon mot høyere utdanning i «Makta»
I høst har også jeg fulgt med på NRKs storproduksjon «Makta». I første episode diskuterer noen av mennene i Ap-ledelsen at regjeringen trenger fornying og at de trenger en kvinne. Det er jo tross alt 1974 og straks det store kvinneåret. Gro Harlem Brundtland kommer forbi og blir deretter lansert som en kandidat i praten etter at hun har gått videre. «Så har hun i tillegg gått på Harvard», sier Ronald Bye. «Jaja. Ingen er perfekt», repliserer Bjartmar Gjerde.
Politikerne må innføre likelønnspott
Norsk Sykepleierforbund er klare til å diskutere frontfagsmodellen. Vi kan ikke fortsette å operere i et lønns- og forhandlingssystem som ble dannet i tiden før majoriteten av kvinnene inntok arbeidsmarkedet.
Takk for nominasjonen. Dette kommer jeg til å vektlegge de neste fire årene
Vårt sykepleiefaglige perspektiv har betydning og relevans i alle arenaer hvor pasienter, pårørende, sykepleie, helsetjenester og dermed samfunn diskuteres. Jeg ber om tillit for fire nye år hvor vi skal klargjøre hva sykepleiernes kompetanse er verdt.
Som sykepleier kan vi la vår stemme høres
Som sykepleier har vi kolleger som blir drept mens de gjør jobben sin. Mens de berger liv, bringer liv til verden og forsøker å skape håp i en umulig situasjon.
Psykisk helse er en universell menneskerettighet
Den 10. oktober markerer vi verdensdagen for psykisk helse. Regjeringen lover helsehjelp der du bor i «Opptrappingsplanen for psykisk helse».
Vi må gjøre som danskene
Vi står i en situasjon der vi ikke har bemanning i en samfunnskritisk sektor. Da er det politikk. Da trengs politisk vilje. Og politikere som Mette Fredriksen som tenker nytt. Det bør også norske politikere gjøre.
Bestemor er aldri mer populær enn rett før valget
Omsorgen for våre eldre er grenseløs nå rett før valget. Spørsmålet er hvem av politikerne som fortsatt har omsorg for bestemor når kommunebudsjettet vedtas om et par måneder.
Ukom understreker urettferdigheten
Ukom understreker at kunnskap om somatisk oversykelighet hos pasienter med psykisk lidelse i begrensende grad er dekket i utdanningene og spesialiseringene for leger, ambulansepersonell, psykologer og sykepleiere.
Første sommer som sykepleier? Hold hodet over vannet
Å være ny i sykepleieryrket er utfordrende. Å ha sine første sykepleiervakter på sommeren, samtidig som store deler av de faste ansatte har ferie, kan være brutalt, skriver forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen.
Sykepleiernes hverdagslige arbeid får resten av helsetjenestene til å fungere
Når jeg forteller om yrket som sykepleier, så forteller jeg gjerne om de akutte hendelsene. Men det er sykepleiernes hverdagslige arbeid som virkelig berger mange liv.
Sykepleiere – for alt vi har, og alt vi er
12. mai er en dag hvor sykepleiere verden over blir feiret for innsatsen de gjør for pasienter, pårørende og samfunn – ja hele verdenssamfunnet.
Kvinnedagen er viktig, arbeidsdagen er viktigere
Symbolsk som kampdag har kvinnedagen stor betydning. Likevel er det en annen dag som er mer avgjørende for landets kvinner, nemlig arbeidsdagen. Hver dag er en arbeidsdag. I alle fall i sykepleieryrket.
Nå er det nok krise, kommisjoner og kultur. Nå må tiltakene komme
Mangelen på livsnødvendig kompetanse er ettertrykkelig slått fast av SSB, Nav og KS. Vi mangler 7000 sykepleiere nå. I 2030 er tallet 28 000. Likevel er forståelsen av krisen dårlig erkjent av statsminister, regjering og politikere i kommunene.
Særaldersgrensen er viktig
Begrunnelsen for sykepleiernes særaldersgrense – belastninger i yrket – står fortsatt sterkt og er ikke på noen måte redusert de senere årene.
Eldreomsorgen er underernært
Den samme diagnosen som mange hjelpetrengende eldre får, kan settes på norsk eldreomsorg: underernæring, skriver Lill Sverresdatter Larsen, Mina Gerhardsen og Anita Vatland.
– Vi må bevare håpet
Jeg har først og frem et håp om at 2023 blir et år hvor verdien av omsorg løftes frem. Det mener jeg vi som samfunn behøver. Er du enig, spør forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen.
En tom stol rundt familiebordet gjør vondt
Der pleide han å sitte. Der, på akkurat den stolen. Akkurat inntil bordet på den siden. Der skulle han også sittet på julaften. Fast plass rundt familiebordet. Men nå er stolen tom.
Sykepleiermangelen skyldes ikke «lekkasje» til kosmetisk dermatologi
Grunnen til sykepleiermangelen er definitivt ikke fordi sykepleiere flykter over til den kosmetiske bransjen. Det er særdeles få som jobber i bransjen av våre 130 000 sykepleiere.
Forsvaret styrker sin beredskap. Vi må gjøre det samme
Det er utfordrende tider. I Norge, i Europa, lever vi nå med et bakteppe preget av krig, pandemi, klimakriser og mennesker på flukt. Vi er bekymret. Vil krigen eskalere? Hvor mange må miste sine liv eller bli drevet på flukt?
Alvorlig syke barn og familiene deres mangler et grunnleggende tilbud
– Rundt 7500 familier i Norge har alvorlig syke barn. De får ikke god nok hjelp i dag. Vi er ikke imot tilbud som barnehospice, men vi må starte med det grunnleggende først, skriver forbundslederen.
– Vi søker nye eventyr, men sykepleietjenesten bygger vi gjennom kunnskap
– I boka «Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant» så nekter Allan Karlsson å feire den runde dagen sin. Han vil heller ha nye eventyr, nye erfaringer og nye inputs utenfor sin egen sfære. En sånn jubilant er også NSF.
– Ta vare på din nyutdannede kollega
– Sykepleier, vær klar for å ta imot din nye, nyutdannede kollega. Det er også din oppgave å spille vedkommende god, skriver forbundslederen.
Gratulerer – det er 12. mai! Dagen for feiring!
Den internasjonale sykepleierdagen er dagen for feiring. Markering av Florence Nightingales fødselsdag. En markering av sykepleieres livsviktige kompetanse. Livsviktig for pasientene, men også for et samfunn det er mulig å leve gode liv i.
Solidaritet uten utløpsdato
– På arbeidernes dag er det ukrainske helsearbeidere jeg vil fremheve, applaudere og støtte, skriver forbundslederen.
– En urolig verden krever mer omsorg. Ta helsepersonellutdanning!
Nå trenger verden deg som vil ha en tøff og meningsfull jobb. Du som vil gjøre en forskjell og være med på å endre verden til noe bedre.
Minneord over æresmedlem Gunvor Instebø
Det var med vemod vi mottok budskapet om æresmedlem i Norsk Sykepleierforbund, Gunvor Instebø, sin bortgang. Hun var en engasjert dame som har hatt stor betydning for både sykepleierfaget og for vår organisasjon.
– Gratulerer med kvinnedagen og kvinnekampen
– Den kvinnekampen som akkurat nå føres for folk, helsetjenester og beredskap i Ukraina, gjør meg grenseløst stolt, skriver forbundslederen.
Sykdommen som fremdeles endrer liv
Hadde det ikke vært for diabetes, så hadde ikke jeg vært til. Nå endrer ikke diabetes slekters gang på samme måte som før, men krever likevel god faglig oppfølging for å sikre gode liv.
– Tenk om 2022 kunne vært året hvor vi brøt ut av vår tids Catch-22
– Kommer 2022 til å bli de mange paradoksenes år? Eller vil samfunnet og beslutningstakere klare å tenke klokt, være modige og bryte gamle, fastlåste mønstre, spør Lill Sverresdatter Larsen.
– Her fester 1200 sykepleiere!
– Dette var overskriften en journalist valgte å bruke for å beskrive Sykepleierkongressen 2021. Han skulle vært der klokken 23:00 på selve «festkvelden», skriver forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen.
– Bingo hvis kommunen din har gode sykepleiertjenester
– Bemanningsnorm vil styrke fagutviklingen, arbeidsmiljøet og gjøre det enklere å beholde sykepleiere som elsker yrket sitt, skriver forbundslederen.
– Er du sykepleier og skadet på jobb? Glem erstatning!
– Regelverket om yrkesskadeerstatning er utdatert, urettferdig og gjør stor forskjell på yrker som tradisjonelt er kvinnedominerte og mannsdominerte, skriver forbundslederen.
– Arbeider vi helhetlig for pasienter med psykiske lidelser?
– Fastlegen alene klarer ikke følge opp helsa til dem med alvorlig og sammensatt helsesvikt. Sykepleierne klarer det heller ikke alene. Men vi må også tvinge frem tid til å fortsatt kunne se, anerkjenne behov og gi omsorgsfull, helhetlig hjelp uansett diagnose.
Jordmormangel: – Vi er ferdig med å leke butikk i fødselsomsorgen
– Regjeringen har ignorert den varslede bemanningskrisen i fødselsomsorgen. Nå vakler flere sykehusavdelinger og fødeklinikker under en alvorlig bemanningskrise, skriver Schjelderup og Sverresdatter Larsen.
– Det skal være trygt å være på sykehjem
– Jeg har brukt vold mot pasienter på sykehjem. Jeg er ikke alene, skriver Lill Sverresdatter Larsen.
Antibiotikaresistens: – Det pågår en usynlig kamp
– Sykepleieren har en sentral rolle i kampen mot antibiotikaresistens. Det gjenspeiles ikke i handlingsplanene, skriver NSF-lederen.
– Det er gull verdt med ny standard for faglig oppdatering av sykepleiere
– Kompetanse er ferskvare, og alle sykepleiere trenger jevnlig faglig påfyll. Derfor støtter vi utarbeidelsen av en standard vi håper kan bli en nasjonal retningslinje, skriver forbundslederen.
– Sykepleiere er tusenkunstnere
– De fleste sykepleiere strekker seg langt utover sine definerte oppgaver for å gjøre både livet og dagen til sine pasienter og deres pårørende så god som mulig, skriver Lill Sverresdatter Larsen.
Helhetlig sykepleie innebærer å ta seksuelle behov på alvor
Vi vet ikke nok, vi har ikke tid og hva skal vi si? Er det ikke litt privat? Men mer privat enn urin, avføring, smerter og sår kan det vel egentlig ikke bli, spør Lill Sverresdatter Larsen.
– Det har vært et års surfing på monsterbølger
– 12. mars 2020, «de sterkeste og mest inngripende tiltakende vi har hatt i Norge i fredstid» – i det internasjonale sykepleier og jordmoråret. Aldri hadde vi tenkt at det var slik sykepleiernes kompetanse skulle bli synlig, skriver forbundslederen.
– Kampen om rett til arbeidstøy er også en likestillingskamp
– Klær skaper folk, sies det. Fravær av klær og sko kan skade folk. I alle fall er det tilfellet for titusenvis av arbeidstakere i helse- og omsorgssektoren. Det gjør det nødvendig å snakke om kvinner og klær på likestillingsdagen 8. mars, skriver forbundslederen.
– Et studium i samisk sykepleie har vært etterlengtet
– Det var en ekstra god grunn til å feire samenes nasjonaldag i år. For bare et par uker siden startet nemlig det første kullet på et desentralisert studium i samisk sykepleie, skriver Lill Sverresdatter Larsen.
– Vi forhandler med faget i front
– Det vil aldri passe å bli syk. Det vil aldri passe at sykepleiere streiker. Det vil aldri passe å ha en verdensomspennende pandemi. Men noen ganger er det likevel uunngåelig.
Sykepleier, ta din plass i offentligheten!
Sykepleierne har en nøkkelrolle i både helsetjenestene og i samfunnet. Våre vurderinger og meninger er av offentlig interesse, skriver Lill Sverresdatter Larsen.
– Heltid og bemanningsnorm nå!
– Sykepleiermangelen, i kombinasjon med svært utbredt bruk av deltid, er i ferd med å bli en stor kvalitetsutfordring i flere kommuner, skriver forbundslederen i NSF.
– Far skal ikke dø alene. Punktum!
– Å dø er en del av livet og de pårørende må involveres uavhengig av en pandemi eller ikke, skriver Lill Sverresdatter Larsen.
– Kompetansen betyr noe for pasientene
Det handler ikke bare om å finne stadig flere hender, det må også være kloke hoder som møter pasientene både ved sykehusene og ute i kommunene, skriver Lill Sverresdatter Larsen.
– Praktisering av frontfag må vurderes på nytt
– Frontfagsmodellen har tjent Norge godt i 60 år, men dagens situasjon viser alvorlig mangel på livsnødvendig kompetanse i offentlig sektor, skriver forbundslederen.
– Er det et realistisk mål å arbeide kunnskapsbasert?
– Sykepleierne må innarbeide arbeidsmåter der de «skanner» fag- og forskningslitteratur for å sikre pasientsikkerhet og kvalitet i tjenesten, skriver forbundslederen.
– Jeg vil ha et mer mangfoldig sykepleierforbund
Norsk Sykepleierforbund skal representere alle landets sykepleiere. Det mangfoldet samfunnet og sykepleieryrket rommer, må fremover speiles i enda større grad blant våre tillitsvalgte — i hvilke saker vi løfter og hvordan vi jobber, skriver Sverresdatter Larsen.
Fra koronakrise til hverdag: – Hvor går vi nå?
Jeg hører ofte på Eminems «Lose yourself» når jeg jogger. Teksten minner meg på mulighetene som må gripes. Koronakrisen gir utrygghet, men også muligheter. La oss «capture it» og benytte muligheten, skriver Lill Sverresdatter Larsen.
– Koronapandemien har synliggjort sykepleien som profesjon
Krisen har vist hvor viktige sykepleiere er for å sikre forsvarlige tjenester og beredskap, skriver Lill Sverresdatter Larsen.
Lønnsoppgjøret: – Når prinsippene blir viktigere enn fornuften
– Ser ikke NHO at verden og rammebetingelsene har endret seg de siste månedene, spør NSFs forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen.
– Jordmødre bør få mer ansvar for kvinners helse
Jordmødre får ikke brukt sin kompetanse optimalt fordi allmennlegene vil at alt skal gå gjennom deres finansieringsordning, skriver innleggsforfatterne.
Lønnsoppgjøret: – Kan vi snakke om balanse snart?
Det handler strengt tatt ikke om sykepleierne i det hele tatt, men om gjensidighet mellom privat næring og offentlige tjenester, skriver Lill Sverresdatter Larsen.
– Sykepleiere og superhelter, gratulerer med dagen!
I dag, 12. mai, markerer vi den internasjonale sykepleierdagen. Samfunnet har erkjent at vi trengs, og flere ser betydningen av kompetente sykepleiere, skriver forbundslederen i NSF.
Revidert nasjonalbudsjett: – Helsesystemene må rustes for den neste pandemien
Koronakrisen har vist at å redde liv og bidra til helse og livskvalitet er en investering for samfunnet. Det er på tide at det norske helsesystemet gis et kraftfullt løft, skriver Lill Sverresdatter Larsen.
– Alle trenger jordmor
Gratulerer med dagen – alle landets jordmødre! I dag er det Den internasjonale jordmordagen i det året WHO har utnevnt til å være sykepleiernes og jordmødrenes internasjonale år.
– Problematisk at sykepleiere ikke er representert i regjeringens koronakommisjon
Jeg forventer at regjeringen finner plass til en sykepleier i granskningskommisjonen. Vi har flere høyst relevante navn på blokka, skriver NSFs forbundsleder.
Uten sykepleierlederne stopper Helse-Norge opp
Korona-krisen viser at helsetjenesten er avhengig av gode sykepleierledere. De må sikre de nødvendige rammene for den jobben som nå skal gjøres.
En bauta i sykepleiefaget er død
Kjellaug Lerheim er død, 93 år gammel. Hun viet hele sitt profesjonelle liv til utviklingen av faget og etableringen av sykepleie som akademisk profesjon.
«Norge trenger flere barn!» sier Erna. Helsetjenestens svar er å innskrenke helsetilbud til kvinner
Vi skal føde barn, vi skal jobbe, og vi skal bidra til at Norge går rundt. Regjeringens vil ha økt satsing på kvinnehelse. Da må vi bygge opp helsetilbudet til kvinner for å tilby likeverdige helsetjenester.
Ikke ta marshmallowen, helseledere. Vent på en større belønning!
Hvordan kan det ha seg at topplederne ved landets sykehus ikke har oversikt over bemanningsbehov? spør Lill Sverresdatter Larsen.
Fra forsett til faget i front
Har du nyttårsoppsummeringer og forsetter? Det har jeg. Norsk Sykepleierforbunds forsetter kommer fra Landsmøtet 2019.
Likelønnsdagen: Samfunnet må anerkjenne sykepleieres kompetanse
Kompetanse har avgjørende betydning for at sykepleiere skal kunne gjøre jobben sin. Arbeidsgivere og politikere har hovedansvaret for å sikre lik lønn for arbeid av lik verdi, skriver Lill Sverresdatter Larsen.
Innlegg av Lill Sverresdatter Larsen som sykepleier og førsteamanuensis:
Barrierer mot etterlevelse av retningslinjer for helsepersonell i sykehus
Retningslinjer som ikke ble oppfattet som faglig velbegrunnet, logiske, relevante eller i samsvar med egne kliniske erfaringer eller følelser var vanskeligere å følge.
Innlegg av Lill Sverresdatter Larsen som påtroppende forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund:
Vi støtter Høies forslag om master i allmennsykepleie i sykehusene
Vi kan ikke se at en master i allmennsykepleie i sykehus vil komme i konflikt med de andre spesialutdanningene, skriver Lill Sverresdatter Larsen og Eli Gunhild By.
Innlegg av Lill Sverresdatter Larsen som påtroppende forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund:
Vi støtter Høies forslag om master i allmennsykepleie i sykehusene
Vi kan ikke se at en master i allmennsykepleie i sykehus vil komme i konflikt med de andre spesialutdanningene, skriver Lill Sverresdatter Larsen og Eli Gunhild By.
Innlegg av Lill Sverresdatter Larsen som førsteamanuensis og forbundsstyremedlem i NSF:
Innlegg av Lill Sverresdatter Larsen som ph.d.-student:
Med hvilken stemme skal vi snakke om dagens sykepleie?
Det ville vært underlig om Florence Nightingales etterfølgere skulle utføre de samme oppgavene på samme måte i dag som på hennes tid, skriver artikkelforfatterne.
Innlegg av Lill Sverresdatter Larsen som forbundsstyremedlem NSF:
Sykepleiefaget i front er en nødvendig retningsendring
Lill Sverresdatter Larsen håper å bli den nye forbundslederen i NSF. Hun er særlig opptatt av sykepleiefaglig ekspertise, medlemsengasjement og at NSF blir mer politisk fagtung i offentlige debatter.
Sykepleiere krever mer enn lønn og heltid!
Til politikere som i disse valgtider lover lønn og heltidsstillinger til sykepleiere: Det er en selvfølge, men vi krever mer. Av hensyn til deg, meg, våre barn og våre besteforeldre krever vi mer av dere som politikere. Vi krever at dere lar sykepleierne «blomstre», skriver Lill Sverresdatter Larsen.
Du er god nok i massevis!
La meg fortelle deg om Anny. Hun bodde i gangavstand for små føtter og hun vinket fra vinduet sitt helt til jeg kom meg hjem. Hun var alltid hjemme og hadde verdens tryggeste fang. Hun hadde angst, tvangshandlinger og forsøkte flere ganger å ta livet sitt. Jeg elsket henne.
Hva er sykepleie?
I dagens sykepleie ser vi en forskyvning fra det pasientnære arbeidet til mer organisatoriske oppgaver. Derfor trenger vi nye begreper for å beskrive faget.