fbpx Særaldersgrensen er viktig Hopp til hovedinnhold

Særaldersgrensen er viktig

Lill Sverresdatter Larsen, NSF-leder

Begrunnelsen for sykepleiernes særaldersgrense – belastninger i yrket – står fortsatt sterkt og er ikke på noen måte redusert de senere årene.

Norsk Sykepleierforbund (NSF) var forberedt på at det skulle komme et utvalg for å se på særaldersgrensene. Dette følger av Pensjonsavtalen fra 2018. Men først skal vi forhandle pensjonsløsning for dem som har særaldersgrense og er født i 1963 eller senere.

Dette forsøkte vi å forhandle, men vi klarte ikke å bli enige i 2020. Forhandlingsfrist denne gangen er 1. juli 2023.

Belastninger i yrket

Begrunnelsen for sykepleiernes særaldersgrense – belastninger i yrket – står fortsatt sterkt og er ikke på noen måte redusert de senere årene. Både pandemi, bemanningsutfordringer, sykefravær og pensjoneringsmønster bekrefter dette.

Sykepleiernes særaldersgrense ble strammet inn i 2000 gjennom en forskrift som krever turnusarbeid eller pasientkontakt i mer enn 50 prosent av stillingen for å ha krav på særaldersgrense.

Påstander om at særaldersgrensene er fastsatt i en annen tid og at dagens arbeidsliv gjør særaldersgrenser unødvendige, stemmer ikke. Dette vil NSF få anledning til å komme med innspill på i møtene som det nye utvalget skal ha.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse