fbpx Hva ville du ha gjort om du ikke var redd? Hopp til hovedinnhold

Hva ville du ha gjort om du ikke var redd?

Bildet viser en tegning av Florence Nightingale.

Når jeg står i et dilemma, spør jeg meg selv: Hva ville jeg ha gjort om jeg ikke var redd? 

Mads Gilbert, den anerkjente legen og samfunnsdebattanten, uttalte nylig om krigen på Gaza: «Det du gjør nå, er det du ville ha gjort under Holocaust». 

Hans utsagn gir oss en viktig påminnelse om ansvar og menneskeverd, og om handlinger som definerer oss som mennesker og samfunn. Hva ville du ha gjort om du ikke var redd?

De som blir 

Det naturlige instinktet er å søke trygghet og komme seg i sikkerhet når en står i livstruende farer. 

I Norge kan vi tenke at det er Forsvarets sanitet som gjør jobben i krig. Sannheten er at i de fleste land, inkludert Norge, så er Forsvaret helt avhengig av landets sivile helsevesen. 

Derfor er det avgjørende at regjering og befolkning vet å anerkjenne helsepersonell i fredstid, slik at de forblir i førstelinjen om skudd og bomber smeller.

Helseinstitusjoner og helsepersonell under angrep 

I dag jobber flere av våre sykepleierkolleger under humanitære kriser. I Ukraina, Gaza, Syria, Sudan og andre kriger verden over. I krigens kaos blir helseinstitusjoner og helsepersonell mål for angrepene. 

Akuttmottak bombes, ambulanser med hardt skadde blir angrepet, og barselavdelinger med fødende kvinner og nyfødte barn rammes.

Pasienter får ikke tilgang til livsnødvendig behandling på grunn av kamphandlinger. Sykepleiere og leger risikerer sine liv inne på sykehusene.

Morten Rostrup fra Leger Uten Grenser fortalte nylig om pasienter som ble skutt i sykesengene.

WHO har dokumentert at 658 helsearbeidere ble drept, og at nesten 900 ble såret i angrep på sykehus og klinikker i Gaza og på Vestbredden fra krigens start i fjor høst til midten av februar i år. Disse angrepene er i klar strid med folkeretten, men likevel blir helsepersonell behandlet som legitime mål. Det er totalt uakseptabelt. 

Arven fra Florence Nightingale 

Nyhetsstrømmen oversvømmes av grusomme hendelser, og vi som samfunn kan føle oss maktesløse. Som sykepleiere bærer vi på en ekstrem humanitær sorg, og mange av oss kjenner på behov for mer handling.

Derfor arrangerer vi informasjon- og støttekampanjer, går med sørgebånd, skriver i avisene, holder appeller og går i tog med flammende fakler. Vi driver politisk påvirkningsarbeid for å sikre personell, medisinsk utstyr og mest av alt våpenhvile. Påvirkningsarbeid er nødvendig og viktig.

Noen av våre modige kolleger tar arven etter Florence Nightingale helt ut – og oppsøker aktivt krigssituasjoner. Jeg har en enorm respekt for dem som blir og det helsepersonellet som frivillig drar til farlige områder for å hjelpe.

Under Krimkrigen revolusjonerte Florence Nightingale sykepleien. Hun skaffet personell, medisinsk utstyr og utviklet statistikk som viste at hennes pleiemetoder forebygget infeksjoner og reduserte mortalitet betraktelig. Nightingale utviklet nye rutiner for behandling og pleie av skadde soldater på sykestuene. En grunnleggende mal for pleie som fortsatt er livsnødvendig 170 år etter.

I dag er det andre sykepleiere som gir verdighet til dem som kjemper for liv og menneskeverd – uansett hvor i verden de befinner seg. Florence Nightingales arv lever videre gjennom deres mot og dedikasjon.

Vi bærer alle et ansvar 

I krigens grusomme virkelighet står sykepleiere overfor hjerteskjærende valg. De kan se familien flykte, mens de selv blir igjen. De arbeider under ekstreme forhold med få ressurser og med livet som innsats. De vet også godt at den neste som kommer inn på båra, kan være en god venn eller et nært familiemedlem.

Jeg har en enorm respekt for sykepleiere i krig.

Vi bærer alle et ansvar for å støtte dem. Vi bærer alle et ansvar for å sørge for at deres innsats ikke blir glemt. Norsk Sykepleierforbund bærer et ansvar for å drive politisk påvirkningsarbeid som sikrer personell, medisinsk utstyr og mest av alt våpenhvile. Det vil jeg gjøre – selv om jeg er redd.

5 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Marit Busengdal

Pensjonist/ intensivspl
1 month 4 weeks siden

Jeg har jobbet i krig og katastrofeområder , i kortere / lengre tid over 25 år. Det har vært ulike utfordringer. Men alltid en glede å få jobbe slik. Det er utrolig hva man kan få til med enkle midler. Hjemme finnes det apparater for å måle "alt". Det er utrolig hvor langt en kommer med syn, hørsel og følelse.
Ved å reise på missions har jeg gitt av min kompetanse, men samtidig fått utrolig mye tilbake, som både mine pasienter og kollegaer har nydt godt av.

Ragnhild Synnøve Frigstad

Sykepleier
1 month 3 weeks siden

Jeg kan ikke tie lenger når jeg til stadighet hører dere sier at sykehusene i Gaza angripes og pasientene skytes i sykehussengene. Krig er tragisk og jeg føler med de sivile i Gaza, men dere må ikke glemme hva som skjedde 7 oktober, og hvem som starter den krigen. De handligene som ble utført på sivile Israelere er så groteske at vi kan ikke sette oss inn i det, og de som har sitter som gisler hos Hamas og som mest sannsynlig ikke lenger lever, orker jeg ikke tenke på hvilen lidelse de har vært utsatt for. Tortur og voldtekt! Krigen blir ensidig dekket i Norge og media henter sin informasjon fra Hamas. Utrolig at en terror organisasjon skal bli vår informant, skremmende. Når det gjelder legene du referer til er de pro palestinske, de lite nøytrale. Jeg husker det i nyhetssendingene for en tid tilbake ble informert fra leger uten grenser at israeleren hadde bombet sykehuset, at taket holdt på å gå i hodet på de under operasjon… Sannheten er at der var Hamas egne bomber som var ment mot Israel, som traff sykehuset og drepe 500( tallet ble umiddelbart rapporter av Hamas, men det var før det kom fra at der var deres egen bombe). De gjør alt de kan for å svartlegge Israel. Dessverre ble det lite snakk om dette «bombeangrepet», når det kom fram at det var deres egen bombe som hadde drept 500 sivile. Når det gjelder kritikken av Israelerne som tar seg inn på sykehusene, så er det fordi de vet at Hamas bruker sykehuset til å gjemme seg og våpen. Det er funnet store mengder våpen, blant annet fødeavdelingen. Er ikke det verd kritikk i media? Men det hører vi ikke noe om. Det blir kritisert at de kledde seg i sivilt for å ta Hamas krigere på sykehuset, men hva med Hamas kriger som kler seg i sivilt med våpnene under klærne? Israel gjør alt de kan for å unngå at sivile skal dø, de brukte 14 dager før de angrep, og sendte ut flyvebrev om de måtte rømme sydover. I hvilken krig har det blitt gjort før? Og jeg undrer meg over at ikke Egypt blir presset i større grad til å åpne grensene, slik at de kan søke tilflukt der, det er jo brødrene deres til og med. Ville vi stengt ute danskene og svenskene? Hatet mot jødene i Midtøsten og nå i stor grad i resten av verden, er skremmende. Det er på vei til å bli et nytt Holocaust, bare på en annen måte. Araberne hater jødene, de eksistere ikke en gang på kartene deres. «From the river to det sea», ropes høyt i gatene, hva betyr det tro? Kanskje det en dag er vår tur til å oppleve det Israel står ovenfor. Jeg anbefaler dere å søke opp «Son of Hamas» på you tube. Han er sønn av Hamas grunnlegger, og han vet hva han snakker om. Jeg skulle ønske at mitt forbund kunne være mer politisk uavhengige og heller konsentrer seg om medlemmene. Jeg er nok inne den eneste som kjenner på denne frustrasjonen, men vi roper ikke like høyt som dere andre.
Mvh Ragnhild Synnøve Frigstad.

Unni Brodin Tandberg

Tidl. Sykepleier /helsesøster
1 month 3 weeks siden

Takk til Ragnhild Synnøve Frigstad for et flott innlegg ang, krigen Israel og Palestina .
Ja, det er grusomt med krig og alt som skjer der nede, det er det ingen tvil om. Det må legges mer press på Hamas som startet krigen og tok alle gislene fra det eneste demokratiske landet i Midtøsten . Hamas som er terroristorganisasjon har ett mål og det er å utslette Israel. Norge og andre land må være mer tydlige på å få gislene løslatt (levende og døde). Det er egentlig. Hamas som holder krigen gående

Kine Nilsen

Sykepleier
1 month 3 weeks siden

Ikke takk til Unni Brodin Tandberg og Ragnhild Synnøve Frigstad for innlegg som jeg ikke har ord for å beskrive på en måte som ikke blir sensurert. Israel utfører ett folkemord i Palestina. Det må legges ekstremt mye mer press på israel som er en apartheid stat, som okkuperer Palestina ulovlig i 75 år, har holdt 2,2 millioner mennesker innesperret på Gaza i 16 år. israel har i alle år fengslet og torturet barn. De tar daglig palestinske gissler og de har i dag over 7000 Palestinske gisler, derav barn. Alle disse blir torturert og flere er drept av tortur. Å kalle en ulovlig stat som begår et livestreamet folkemord er er skyldige i å bryte omtrent alle internasjonale lover ett demokrati er latterlig. Israel er en terror organisasjon som har som mål å utslette Palestina. Norge og andre land må være mer tydelige på å få alle de 2,2 millioner gislene på Gaza frigitt (deriblant 1,1 millioner barn). Det er bare israel som holder folkemordet gående.

Anna Antonsen

Sykepleier
1 month 3 weeks siden

Takk, holder med helt.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse