fbpx 2020 er året for taktskifte Hopp til hovedinnhold

Fra forsett til faget i front

bildet viser Lill Sverresdatter Larsen

Har du nyttårsoppsummeringer og forsetter? Det har jeg. Norsk Sykepleierforbunds forsetter kommer fra Landsmøtet 2019.

Jeg skriver ikke lengre om hvem som er årets kjekkeste eller årets beste kyss, men jeg blir alltid ettertenksom rundt nyttårstider. Min familie deler et godt måltid på årets siste dag, men vi deler også hva vi er takknemlige for, og hva vi skal utfordre oss på eller få til i det nye året.

Oppsummering

Når jeg leser gjennom nyttårsoppsummeringene mine fra jeg var barn, så har jeg alltid beskrevet takknemlighet for familien. Også de siste års oppsummeringer har omhandlet takknemlighet for familietid, men også fjellturer (no surprise), festlige turer med vin, konsert og venner, Tromsø Internasjonale filmfestival, og tydeligvis også klær som jeg har vært fornøyd med (shallow after all). Jeg har vært takknemlig for folk som strekker i meg og strekker seg selv for å gi en håndsrekning. Jeg har skrevet om å være fornøyd med arbeid gjennomført, og for fravær av drama.

Hvert år har jeg ment jeg skal bli bedre til å skape mer tid til familie og venner, spise mindre godteri og drikke litt mindre alkohol, trene mer systematisk og bruke telefonen mindre i nærvær av andre.

Tilstedeværelse

Gode intensjoner så absolutt, men jeg liker salmiakkgodteri og en heftig italiener. Jeg er travel og trives også med det. Nå har jeg så lite tid med familie at jeg må skape tilstedeværelse der jeg er.

Tenk deg at Norsk Sykepleierforbund var en person. Hva ville hen være takknemlig for, og hva vil hen utfordre seg på i 2020?

Jeg er takknemlig for gode lønnsoppgjør, selv om det vi har oppnådd, er en dråpe i havet mot det mine medlemmer fortjener og det som er nødvendig for å rekruttere og beholde sykepleiere. Jeg er takknemlig for at landets politikere nå snakker om heltidsstillinger og bruker heltidsbarometeret i alle kommuner. Jeg liker å høre dagens regjering beskrive pasientens rolle i sentrum – og at de i den sammenhengen er så tydelig på nødvendig kompetanse og sykepleiers avanserte rolle i alle deler av tjenestene. Primærhelseteam viser at pasientens rolle vinner frem, og nært pasient og pårørende – i tillit – der har alltid sykepleieren stått.

2020 er sykepleieres og jordmødres år. Det betyr takknemlighet, refleksjon og feiring. Det betyr også mange krevende utfordringer som gjør at jeg må strekke meg litt lengre.

2020 er året for taktskifte.

Puste faget

‘You ain’t breathing, you gasping’ synger Kanye West. Jeg skal puste, og ikke gispe sykepleiefag. Jeg vet hva mine medlemmer er verdt. Vårt sykepleiefaglige perspektiv har betydning i alle arenaer hvor pasient, pårørende, sykepleie, helsetjenester og dermed samfunn diskuteres. Sammen med mine medlemmer skal jeg ut og klargjøre for andre hva sykepleiere er verdt. Jeg er klar til å møte motstand. Motstand skaper mestring. Norsk Sykepleierforbund har møtt motstand i årevis, eksempelvis likelønn, ledelse av eget fag, yrkesskadeerstatning, arbeidsmiljø og arbeidstid. Sykepleiere har kunnskap om å skape mestring hos andre. 2020 er året for å skape mestring også for oss selv. Det er en ny dag. Det er et nytt år. Det er sykepleiernes og jordmødrenes år. En ny start for å vise hvor fantastiske mine medlemmer er.

Som sykepleier og medlem lar jeg meg inspirere av Norsk Sykepleierforbund. Forsettet, å klargjøre hva sykepleiere er verdt, er mulig å etterleve. Som forbundsleder står jeg i front sammen med dere. 2020 er vårt år – gratulerer, gå på og grip muligheten!

Godt nytt år.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse