fbpx Første sommer som sykepleier? Hold hodet over vannet Hopp til hovedinnhold

Første sommer som sykepleier? Hold hodet over vannet

NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen

Å være ny i sykepleieryrket er utfordrende. Å ha sine første sykepleiervakter på sommeren, samtidig som store deler av de faste ansatte har ferie, kan være brutalt, skriver forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen.

Om du er en av de rundt fire tusen nyutdannede sykepleierne i vår, så vet du nok akkurat hvorfor det kan beskrives som brutalt. Det er som å bli kastet ut på den dype delen av bassenget før du er helt sikker på at du er god nok til å svømme. Når hodet går under vann, er det lett å få panikk. Du kaver med armer og bein, svelger vann og føler deg desorientert.

Det er bare er noen uker siden vitnesmålutdelinga og avslutningsseremonien på skolen, men det virker som en hel evighet siden. En annen tid. Et annet liv. Første dagen med navneskiltet med «Sykepleier» som tittel på brystet er et vannskille i livet.

Alle vil deg vel

I løpet av de første ukene som nå har gått, har du nok møtt mange nye utfordringer. Men du har sikkert opplevd at du kan håndtere veldig mye. Kunnskapen du har med deg fra skolen og erfaringene fra praksisperiodene, er der. Du vet ikke alt, men du kan faktisk en hel del. Akkurat som at du ikke trenger å være norgesmester i svømming for å holde deg flytende, så trenger du ikke å kunne alt for å gjøre en god jobb som sykepleier.

Noen råd for å holde hodet over vannet:

Husk at alle vil deg vel. Alle rundt deg har også vært ny en gang og forstår hvordan du har det. Alle de dyktige og mer erfarne kollegene dine vil at du skal lykkes, at du skal bli en verdifull del av deres team og trives på jobb.

Be om råd. Du skal du ikke være redd for å be om hjelp eller råd. Dine kolleger vil faktisk sette pris på at du spør. Det er enklere å få tillit til deg når de vet at du kommer til å be om hjelp når du trenger det. Også svært erfarne sykepleiere ber om hjelp. Det er ingen som kan alt, eller vet alt best, uansett hvor lang erfaring en har.

Spør pasienten

Gi andre råd. Derfor vil du også oppleve at også dine kolleger vil be deg om råd. Det kan godt være at det enkelte ganger er du som har den mest oppdaterte kunnskapen. Du har nylig vært student og har garantert lest mer av den ferskeste forskningen og nyere faglitteratur. Ikke vær redd for å by på det du kan og på dine perspektiver.

Spør pasienten. Pasienter og pårørende er dine nærmeste samarbeidspartnere. De er eksperter på hvordan de har det og hva de selv ønsker. Mange har inngående detaljkunnskaper om egen sykdom. En del har brukt tid på å lese seg opp på egne diagnoser, vært interessert i å søke opp ny forskning og er informert om ulike behandlingsmåter.

Mange vet godt hvordan ulike prosedyrer skal gjøres. De har tross alt sett dem utført veldig mange ganger. Slike pasienter og pårørende kan være veldig verdifulle kilder til lærdom. De fleste vil være glad for at du ønsker å få innsikt i deres erfaringer og viser interesse for det de kan. Det du lærer fra pasienter, vil være enklere å huske i ettertid fordi personen blir en «knagg» i hukommelsen å henge kunnskapen på. Det er ingen skam å spørre pasienten om råd, tvert imot.

Ta vare på deg selv

Ta vare på deg selv. Vern om fritiden din. Mange arbeidssteder har ofte mange ledige vakter som skal fylles, spesielt om sommeren. Det er stor sannsynlighet for at du blir spurt om å ta ekstravakter i tillegg til de avtalte vaktene i turnusen din. Det kan du gjerne ta på deg, men husk at du har lov til å si nei.

Det er slitsomt å være ny på et arbeidssted, og det er slitsomt å være ny i yrket. Du trenger tid til å slappe av og gjøre andre ting. Verken pasientene, arbeidsplassen eller du selv tjener på at du blir utslitt.

Deleger bort oppgaver. Det vil være arbeidsdager der det virker som at det ikke er mulig å ta et eneste sekund pause, der du haster fra den ene oppgaven til den andre. Vakter der du alltid føler deg bakpå. Der lista med oppgaver bare vokser, selv om du jobber beinhardt.

Ikke drukne i oppgaver. Gi dem til noen andre. Det er ikke sikkert at alle andre på jobb har like mye å gjøre som deg, men det kan være vanskelig for dem å se hvor mye du faktisk har å gjøre om du ikke forteller dem det. Selv å gi bort små oppgaver kan være til hjelp for deg.

Ha det gøy

Spis lunsj og gå på do. Så lenge ingen er i livsfare, så bør du prioritere å ta deg tid til å spise lunsjen din og til å gå på do i løpet av vakta. Lavt blodsukker og full blære er ikke et godt utgangspunkt for å kunne gjøre en god jobb. Er det vanskelig så spør kollegaen din om hjelp, for eksempel til å svare på romalarmene fra dine pasienter.

Ha det gøy! Travle dager blir lettere når smilet sitter løst. Alvorlige og vanskelige situasjoner blir enklere å håndtere når du også gir rom for galgenhumor. Pasientene har det bedre og føler seg tryggere når stemningen er god. Og du vil glede deg til å gå på jobb.

Første sommer som sykepleier vil alltid være spesiell, både spesielt utfordrende og spesielt spennende. Erfaringene vil du ta med deg resten av yrkeslivet ditt.

Du kommer til å klare å holde hodet over vannet. Til neste år er det du som skal hjelpe noen andre til å lære å svømme.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse