fbpx Gratulerer – det er 12. mai! Dagen for feiring! Hopp til hovedinnhold

Gratulerer – det er 12. mai! Dagen for feiring!

NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen

Den internasjonale sykepleierdagen er dagen for feiring. Markering av Florence Nightingales fødselsdag. En markering av sykepleieres livsviktige kompetanse. Livsviktig for pasientene, men også for et samfunn det er mulig å leve gode liv i.

Dette er dagen vi skal manifestere «du er innmari bra». For vi sykepleiere får helsetjenestene til.

Dette er dagen da hele befolkningen bør applaudere verdien av sykepleiernes synlige og usynlige arbeid over hele landet.

Feiring i dag – handling alle andre dager

Dette er dagen for feiring, fine taler og fyndige ord. Alle andre dager i året er tid for handling.

Handling er helt nødvendig. Det er mer en nok av problemer som må tas tak i. NSF feirer 110 år i 2022. Vår tids kamp er å gjøre pleie, omsorg og etikk viktig og av verdi igjen. I kriser trengs verdier slik de er nedfelt i våre yrkesetiske retningslinjer enda mer.

LES OGSÅ: Florence Nightingale: – Jeg beundrer innsatsen, men ville ikke pleiet nær kontakt

Pandemi, nærhet til krig, etterslep av behandling, antibiotikaresistens, og en demografisk skremmende utvikling av befolkningens behov og ressurser avsatt til helsetjenestene. Vi sykepleiere vet alt om problemene. Vi vet alt om lidelsen som pasient og pårørende står i. Vi kjenner lidelsen som lukt, klam hud, skrik, eller verre – som stillhet og når vi ser fallet vi ikke klarer å avverge. Vi kjenner lidelsen, og noen pasientmøter blir med oss resten av livet.

Vi kjenner problemene

Vårt gnagende problem er at vi også kjenner til løsningene, men at vi er avhengige av andre med visjoner og myndighetsmakt til å handle stort.

Samfunnsøkonom Thorvald Grung Moe sa i et intervju med Samfunnsviterne nylig: «En sterk helsesektor skal også komme unge mennesker til gode. God helse bidrar til at flere kan delta i arbeidslivet, og stå lengre i jobb. Det er den neste generasjonen som danner framtidig skattegrunnlag. På den måten kan man si at helsesektoren er det mest produktive du kan investere i».

LES OGSÅ: – La jobben som sykepleier bli den festen du drømte om

Vi trenger en økt forståelse for at vårt arbeid som sykepleiere ikke bare er «nice to have». En hånd her og der. Et løft når det trengs. Vi trenger en samlende forståelse for at sykepleierne er avgjørende for fysisk og psykisk behandling, tilheling, mestring, og for å fremme helse.

Sykepleiere er nødvendig for verdiskapning

Sykepleiere i hele Norge er avgjørende for hvilke steder det er mulig å drive næring, bo og leve liv. Profesjonelt pleie- og omsorgsarbeid er vitenskapelig bevist som «hardcore» verdiskaping for samfunnet.

Men dagen i dag er ikke dagen for problemene. Dette er dagen for feiring.

Feiring med rød saft og flagg som når vi tar imot et nytt barn. Som når våre observasjoner fører til diagnose og behandling som betyr år med livskvalitet. Som når bandasjen skiftes og såret lukter friskt. Som når pulsen slår igjen.

Dette er dagen for feiring i takk til dem som har gått foran. Feiring. Løsninger som kommer fordi vi er sykepleiere og samfunnet trenger oss. Vi finner håp. Vi skaper mestring. Vi finner ut av det sammen. Sammen med pasient. Sammen med andre yrkesgrupper. Sammen med pårørende. Sammen med politikere, arbeidsgivere og næringsliv. Sykepleiere er sterkere sammen.

Gratulerer med dagen, sykepleiere og samfunn!
 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse