fbpx – Her fester 1200 sykepleiere! Hopp til hovedinnhold

– Her fester 1200 sykepleiere!

Bildet viser forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen under Sykepleierkongressen 2021.
FORVITRER: – Det er  ikke bare sykepleierne som forsvinner mellom fingrene våre, det er selve sykepleien – omsorgen som står i fare for å forvitre, skriver innleggsforfatteren. Foto: Kristin Agnethe Moen Henriksen / NSF

– Dette var overskriften en journalist valgte å bruke for å beskrive Sykepleierkongressen 2021. Han skulle vært der klokken 23:00 på selve «festkvelden», skriver forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen.

Dette er en kommentar. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning.

Hadde journalisten vært der, ville han sett spredte bordsettinger og få mennesker på dansegulvet. Han ville også sett sykepleiere med munnbind som gikk og la seg tidlig – ansvarlige som alltid. Og trøtte som få.

Journalisten skulle vært i salen under åpningen da jeg beskrev øyeblikkene som sykepleierne erfarer. Øyeblikkene som endrer liv. Omsorgs-Norge som våker over oss og om hvordan vi får det til – i lag.

Han burde merket seg sykepleieres verdiskaping som gjør at vi har en godt fungerende helsetjeneste, som igjen har direkte og særdeles positiv påvirkning på Norges økonomi. Om veven av omsorg og profesjonalitet som gjør Norge til det vi er. Rik på penger, men enda rikere på velferd. Rik på tillit til at vi – vi får det til!

Fortvilede sykepleiere

Vi som befolkning, må merke oss at fellesskapets helse- og omsorgstjeneste er truet. Det er ikke profesjonskamp, det er ikke interessepolitiske ytringer eller lønnskamp. Det er ikke syt. Det gjelder sykepleiere, men også leger, helsefagarbeidere og annet helsepersonell.

Jeg leste opp meldinger som jeg hadde fått i løpet av natten. Meldinger sendt, mens vi sov, fra folk som var på jobb. Meldinger fra fortvilede sykepleiere som beskrev konsekvensene for sine pasienter.

Her er en av dem: «Det er vikarer som gjør arbeid langt utover det de har kompetanse til. Jeg er den eneste igjen med universitetsutdanning. Fagpersonellet har sluttet. Det er ikke fasiliteter verken til de som jobber eller bor her. Det er møkkete, gammelt og slitt. Det gjøres ikke sykepleietiltak, og dokumenteres verken observasjoner, vurderinger eller evaluering av tiltak. Jeg får ikke sove. Jeg tenker konstant på de som bor der, som trenger hjelp. Temmelig syke eldre mennesker. Demens ja, men med mange alvorlige tilleggsdiagnoser. Alt handler om at det ikke er penger i kommunen. Men jeg kan ikke jobbe sånn her. Det er mitt ansvar, men jeg kan ikke ta ansvaret alene».

Sykepleiere trenger også håp

Sykepleierne – 126 000 av dem – har som sin jobb å lindre lidelse og skape håp i umulige situasjoner for pasient og pårørende. 126 000 håp. Nasjonens håp for beredskap og kvalitet i helsetjenestene, men også sykepleierne trenger håp.

Statsministeren fremviste kriseforståelse og beskrev behov for tiltak som sikrer beredskap og helsetjenestene over hele landet. Fordi, hver gang en sykepleier kjenner på byrden alene, så er det vi som samfunn som har sviktet.

Journalisten skulle vært i salen under tre dagers faglige foredrag som beskrev det kule, artige, skumle og meningsfulle i arbeidet som en sykepleier erfarer. Faglige foredrag som skaper sykepleiens utvikling, innovasjon og forbedringer i helsetjenestene.

Han skulle ha hørt foredrag fra lederne i helsetjenesten. 6000 av dem, som med kløkt, kompetanse og krum rygg har båret helsetjenestene gjennom pandemien. De som arbeider 70 timers uker som leder og i klinikken fordi de ikke får tak i sykepleiere – livsnødvendig kompetanse – til pasientene som de har ansvaret for.

De må være så slitne, hold ut

Journalisten skulle vært i salen under avslutningskonserten med Maria Mena. Hun som sang «Home for Christmas» og som så på sykepleierne med munnbind som hulkegråt. Forbundslederen også. Det var en sånn spenning i salen som ble utløst gjennom denne såre melodien og håpet om å finne hjem i jula. Hjem, forstått som trygghet, ro og hvile.

Jeg tenkte på mine pasienter som håpet på muligheten til å komme hjem i jula. Sykepleierne som bidrar så godt vi kan til å holde håpet levende og som gjør sykepleie som gjør håpet realistisk.

Jeg tenkte på sykepleierne som håper på muligheten til å være litt hjemme i jula. I trygghet, i ro og med mulighet til å hvile. Hjem i jula er så langt unna framtidsscenario for sykepleiere flest denne jula. Som Mena sa: «Dette var sterkt, de må være så slitne. Hold ut».

Gi oss håpets mulighet tilbake

Vi holder ut. Sykepleierne er der for deg – fortsatt. Men statsminister, helseminister, kommunalminister og regjering: Gi oss håpets mulighet tilbake i helsetjenestene.

Løsningen ligger i fellesskapet, i ordet «vi» og at relasjonene i trepartssamarbeidet holder. Løsningen ligger i handlinger som skaper håp.

Kraftfulle handlinger som sikrer vår felles helseforsikring: den offentlige helsetjenesten. Tiltak for å mobilisere, rekruttere og beholde fagfolk – nøkkelpersonell og støttepersonell på jobb.

Investering i utdanning, i arbeidsvilkår, arbeidsmiljø og helse. Investering i lønn som står i forhold til ansvar, belastning, risiko og kunnskapsnivå, og som kan trekke tilbake til jobb alle de sykepleierne som har sluttet.

Det er nemlig ikke bare sykepleierne som forsvinner mellom fingrene våre, det er selve sykepleien – omsorgen som står i fare for å forvitre.

Red.anm.: Artikkelen forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen refererer til ligger her (bak betalingsmur).

Les også:

Statsminister Støre til sykepleierne: – Det er en krevende situasjon

KORONAHILSEN: – Det er frustrasjon rundt dette, fordi det er ikke en akuttsituasjon, det er noe som har var i nesten to år. Det gjør inntrykk, sa statsminister Jonas Gahr Støre etter å ha møtt NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen onsdag. Foto: Ann-Kristin B. Helmers

Statsminister Jonas Gahr Støre (A) stilte på hastemøte med NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen rett før sykepleierkongressen åpnet på Gardermoen onsdag. Men han hadde ingen nye, konkrete lovnader å komme med.

Statsminister Jonas Gahr Støre tok seg tid til et hastemøte med forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen før han talte til sykepleierne under årets sykepleierkongress.

– Helsevesenet er ikke bunnsolid, uttalte NSF-lederen til Sykepleien for to uker siden. Hun ba da statsministeren om et hastemøte.

Dette skrev NSF-lederen i brevet hvor hun ba om et hastemøte:

Foto: Skjermdump av brev til statsministeren

I en drøy halvtime satt de i møte bak lukkede dører på sykepleierkongressen onsdag formiddag.

– Vi har hatt et åpent, ærlig og direkte møte om den krevende situasjonen sykepleiere står i i intensivarbeidet, oppsummerer statsministeren til Sykepleien etterpå.

– Det er krevende i sykehusene, men kanskje særlig ute i kommunene, som lett kan komme litt utenfor radaren, påpeker han, rett før han skal opp på scenen og holde tale til de 1200 sykepleierne som venter i salen, pluss alle digitale deltakere på årets sykepleierkongress. 

– Hovedbudskapet er kjent. Det er en kapasitet som er veldig strukket, sier han.

– Det er historier om hardtarbeidende sykepleiere som er slitne, som etterlyser tiltak, flere folk på jobb, som ser frem til en jul som skal bety tid med familien, tid til å hente krefter, men hvor usikkerheten sprer seg – det blir mye ekstravakter, innkallinger, stort ansvar, sier han.

– Det er frustrasjon rundt dette, fordi det ikke er en akuttsituasjon, det er noe som har vart i nesten to år. Det gjør inntrykk, sier Støre.

– Har du noe konkret å bøte på dette med?

– Vi har sittet med ansvaret i sju uker. Før det er det åtte år hvor det er tatt valg i forhold til sykehus og kommuner som vi nå må ta tak i og sette en ny kurs på. 

– Ingen hastetiltak?

– Det har kommet 700 millioner mer til sykehusene, vi trykker på overfor helseregionene for å kartlegge behovene og se om man kan gjøre avbøtende tiltak, det er det vi kan gjøre på kort sikt, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Han viser videre til økt bevilgning på to og en halv milliard til kommunene.

– Nå får kommunene en enda viktigere rolle i vaksineringen fremover. Kommunene skal kompenseres for utgiftene til dette, som også kan gi et pusterom på veien. Og så har vi en helsepersonellkommisjon som går i gang med å kartlegge hva vi trenger å gjøre for å rette opp i dette over tid. Det må ta noe mer tid.

– Det som haster aller mest nå, er tiltakene for å hindre presset inn i helsetjenestene, vaksinering, tiltak som ble annonsert i går. Og så skal vi følge opp tett med sykehusene for å jobbe for avlastning. Her er det flere ideer forbundslederen har kommet med, som jeg skal ta med tilbake – som innsatsteam, fleksible ordninger, vikarordninger som kan bøte på situasjonen.

Les også: – Jonas Gahr Støre: Dere er ryggraden

– Jeg tror virkelighetsforståelsen er ganske lik. Og så har vi ulike roller, det må vi også respektere. Jeg er veldig bekymret for at vi har en intensivkapasitet som har stått stille og som egentlig definerer veldig mye av hvordan vårt samfunn fungerer akkurat nå, under en pandemi, sier han.

– Har du noe du vil si til sykepleiere som ser at det kan bli en tøff arbeidsjul i år?

– Jeg vil si at vi har hørt budskapet og forstått det. Og så skal vi gjøre det vi kan for at julen skal bli håndterlig, at vi får tatt ned presset på helsetjenesten så godt vi kan, så folk kan få den hvilen de fortjener i jula.

Det er det han rekker å si før åpningsshowet på sykepleierkonferansen starter.

– Må ha nok folk med riktig kompetanse

Fra scenen sier han blant annet:

– Noe av det viktigste vi kan gjøre, er å sørge for at vi har nok folk med riktig kompetanse. Men jeg understreker: Vi har sittet i sju uker, men vi ser den utfordringen. Det er en knapphet. Vi må gjøre så godt vi kan i den akutte situasjonen, men vi må også legge en plan videre.

Les også: – Regn med meg

Han viser også til forrige gang han talte på sykepleierkongressen, da som nyslått helseminister i 2012. Den gang sa han at sykepleierne var ryggraden. Som statsminister ønsker han å gjenta akkurat de ordene:

– Sykepleierne er ryggraden i det norske helsevesenet. Det skal god rygg til for å bære gode dager. Men jammen skal det god rygg til for å bære tunge dager også. Vi er i tunge dager nå, sa han.

NSF-lederen: – Vi har vært tydelige på behovet

– Jeg er glad for at statsministeren vil møte oss. Det gir muligheten for en felles virkelighetsforståelse. Den virkelighetsforståelsen går ikke bare på at ansatte er slitne, men hvilke konsekvenser det kan ha for samfunnet og pasientene og pårørende, sier forbundslederen i NSF, Lill Sverresdatter Larsen.

– Vi har vært tydelig på behovet for riktig finansiering, som muliggjør tiltak for å beholde sykepleiere og annet helsepersonell både i sykehus og kommuner. Vi trenger en tydelig statsminister fremover, som kan sørge for både å redusere belastningen og for at folk blir stående i jobb. Det trengs langsiktige tiltak, men det må også gjøres noe raskt, sier hun.

I forrige uke ble det klart at regjeringen vil forlenge avtalen om vanlig lønn for pensjonerte jordmødre og sykepleiere i seks måneder:

Les mer: Pensjonist Margunn Omtvedt skal fortsatt få jobbe uten å tape på det

Høyeste antall innlagte siden april

NSF-lederen viser i brevet til Støre at en ny smittetopp setter helsevesenet under press. Samtidig fortsetter antall koronainnleggelser å stige.

Brevet ble sendt mandag 15. november, da 225 pasienter var innlagt på norske sykehus med covid-19. 

To uker etter er dette tallet steget til 246. Det er det høyeste antallet innlagte siden april.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.