Verdens overdosedag 2024: Det er et nasjonalt ansvar å redde liv
Til tross for år med strategisk innsats og nullvisjon, og etter ti år med en nasjonal overdosestrategi, taper vi fortsatt mange liv til overdoser. Dette er uakseptabelt, og det krever handling – ikke bare ord.
I anledning Verdens overdosedag lørdag 31. august er det på sin plass å reflektere over Norges vedvarende høye antall overdosedødsfall.
Norsk Sykepleierforbund (NSF) har, sammen med faggruppa innen psykisk helse og rus (SPoR), levert høringssvar til de nye nasjonale rådene om overdoseforebyggende arbeid i kommunene. Vi er klare i vår tale: det er behov for en omfattende, målrettet og helhetlig innsats.
Helseminister Vestre lanserte strakstiltak for å redusere overdosedødsfall i sommer hvor han blant annet lovte:
- å gi lavterskeltilbud i flere byer mulighet til å søke på en ny tilskuddsordning
- å tilby nalokson til pasienter på vanedannende legemidler
- å sørge for at motgiften nalokson mot overdose er tilgjengelig
Mens den alt for forsinkede forebygging- og behandlingsreformen innen rusfeltet lar vente på seg, det går på helsa løs.
Nye utfordringer krever nye løsninger
Rusfeltet i Norge er i stadig endring. Nye rusmidler, endrede risikomønstre og miljøer gjør forebygging og skadereduksjon stadig mer utfordrende. Det er derfor avgjørende at nasjonale råd ikke bare er en omskrivning av tidligere strategier, men at de virkelig representerer et nytt og oppdatert rammeverk som tar høyde for dagens og fremtidens utfordringer.
Vi mener det er på høy tid at forebygging av overdoser ses som et ansvar for hele helsetjenesten. Dette arbeidet berører alle deler av helsevesenet, kommunale helsetjenester og spesialisthelsetjenester, skolehelsetjeneste, somatiske helsetjenester, fra lavterskel helsehjelp til akuttmedisinsk kjede, og alle må ta sitt ansvar på alvor.
Barn, unge og gravide er en sårbar gruppe
Vi ser med bekymring på at det fokuseres for lite på barn og unge i de nye nasjonale rådene. Dette er en gruppe både som står i en særlig sårbar situasjon som brukere og som pårørende. Vi savner også tydelige råd om gravide nettopp fordi en overdose vil kunne ha fatale følger for både mor og barn.
Kunnskap og kompetanse er nødvendig
Vi må stille oss spørsmålet: Gjør vi nok for å opplyse unge om tryggere bruk av rusmidler? Og har helsetjenesten den nødvendige kompetansen til å møte dagens rusutfordringer? Svaret er dessverre ofte nei. Sykepleiere og spesialsykepleiere med kompetanse innen rus og avhengighet er avgjørende for å redde liv, men også for å sikre at den nødvendige oppfølgingen finner sted etter en overdose.
Rutiner for å redusere risikoen for overdoser bør være en integrert del av kommunenes folkehelsearbeid. Dette inkluderer også tilgang til oppdatert kunnskap om rusmidler i omløp, rusmiddelanalysetjenester samt tilgjengelig brukerutstyr til injisering og inhalering i alle landets kommuner. Skadereduserende tiltak må bli en naturlig del av oppfølging og behandling, både i spesialisthelsetjeneste og i kommunal sektor.
Overdose er ikke bare en akutt situasjon
Ved overdose må førstehjelp, tilsyn i minst to timer og tilbud om videre oppfølging være en selvfølge. Brukerrom kan spille en avgjørende rolle her slik vi har sett med brukerrommet i Oslo som etter straks 20 år med drift fortsatt ikke har hatt ett eneste dødsfall.
Vi ønsker oss Brukerrom i flere store byer som Trondheim og Tromsø. Det må sikres at særlig unge som ankommer et akuttmottak med overdose, følges opp systematisk i ettertid for å hindre at det skjer igjen.
Pårørende blir ofte glemt
Pårørende til personer med rusutfordringer opplever allerede en enorm belastning. Etter et overdosedødsfall er det essensielt at de følges opp av kommunenes psykososiale kriseteam, eller andre med den nødvendige kompetansen. Pårørende trenger støtte, forståelse og hjelp – ikke stigmatisering.
Et helhetlig ansvar
Hensikten med overdoseforebyggende arbeid i kommunene er klar: antallet overdoser og dødsfall i Norge må ned. Dette krever en helhetlig tilnærming som favner hele helse- og sosialtjenesten. Vi må nå ut til alle grupper i samfunnet, fra unge og til eldre som kombinerer medikamenter og alkohol – fra barnevern til geriatri.
Vi står overfor en situasjon hvor risikoen for overdosedødsfall er økende, drevet av endringer, tilgang, rusmidler og bruksmønstre. Dette krever en styrket beredskap og et godt system for å forebygge livstruende situasjoner. Verdens overdosedag minner oss om det akutte behovet for handling. Nå må vi svare med de tiltak som trengs for å redde liv.
Sammen kan vi gjøre en forskjell. La oss bruke denne dagen til å sette søkelys på behovet for handling og forpliktelse. For vi har ingen å miste.
0 Kommentarer