fbpx Vi støtter Høies forslag om master i allmennsykepleie i sykehusene Hopp til hovedinnhold

Vi støtter Høies forslag om master i allmennsykepleie i sykehusene

AVSLÅR IKKE: Påtroppende NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen (til venstre) og avtroppende leder Eli Gunhild By vil ikke avslå et forslag til utredning av den nye utdanningen som er varslet i Nasjonal helse- og sykehusplan. Foto: Yngve Olsen og Nina Hernæs

Vi kan ikke se at en master i allmennsykepleie i sykehus vil komme i konflikt med de andre spesialutdanningene, skriver Lill Sverresdatter Larsen og Eli Gunhild By.

Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentenes holdning.

I en artikkel på sykepleien.no reagerer Ann-Chatrin Leonardsen på utspillet helseminister Bent Høie kom med 4. november, om tvilling-master på sykehus. Høie sa da at han  vil utrede behovet for en tvilling i sykehusene til masteren i  avansert allmennsykepleie, som han vil ha i kommunene.

Ønsker en slik utdanning velkommen

Vi vil på ingen måte avslå et forslag til utredning av den nye utdanningen som er varslet i Nasjonal helse- og sykehusplan. NSF har i flere innspill, også til kommende helse- og sykehusplan, fremmet behov for en slik utdanning – særlig knyttet til sengeposter og aktuelle poliklinikker.

Trenger høyere kompetanse

Pasientene som er i sengepost i dag, har også behov for sykepleiere med høyere kompetanse. Kort liggetid og komplekse situasjoner krever dette. Vi kan ikke se at en slik utdanning vil komme i konflikt med andre spesialutdanninger, men avgrensninger til de allerede etablerte utdanningene vil selvsagt bli et viktig tema i utredningen.

Andre må også få master

Vi krever også at de andre spesialsykepleiergruppene skal ha masterutdanning og en spesialistgodkjenning. Det er vi helt tydelige på. I tillegg gleder vi oss over at helseministeren vil arbeide for en egen masterutdanning for sykepleiere innen psykisk helse og rus.

Fordi pasientene trenger det.

Les også:

– Jeg kjenner ærefrykt, sier NSFs nye leder Lill Sverresdatter Larsen

ROLIG, MEN GLAD: Pulsen var lav da hun ventet på valgresultatet, forteller Lill Sverresdatter Larsen. Hun er glad, men mener at både hun selv og NSF hadde levd godt uansett utfall. Foto: Marit Fonn

Lill Sverresdatter Larsen kjente behov for endring i NSF. – Jeg fant ut at for å få det til, måtte jeg selv stille opp, sier den ferske lederen.

– Jeg kjenner ærefrykt. Det blir en stor og krevende jobb, sier Lill Sverresdatter Larsen, nyvalgt leder av Norsk Sykepleierforbund.

– Jeg er klar.

– Hvordan var pulsen i de to valgomgangene?

– Ganske rolig. Jeg vet det ville gått bra uansett. Og jeg er jo veldig glad i universitetet, der jeg jobber. Både jeg og NSF hadde levd svært godt med hvilket som helst resultat. Jeg har visst at jeg har hatt mange med meg i ønsket om en retningsendring.

– Som betyr?

– Fag i front.

Vil ha taktskifte når NSF er i mediene

– Mer konkret?

– Et taktskifte i måten vi presenterer oss på. Både i mediene som samfunnsaktør, og i andre debatter der det trengs et sykepleiefaglig perspektiv.

– Og hva med lønn, blir det mer av den?

– Som jeg sa til landsmøtet: Jeg er utålmodig. Det å kreve anstendig lønn og fornuftige arbeidsvilkår er et minimum.

– Noe spesielt du vil trekke frem?

– Det handler om å leve av, men vel så mye handler det om å leve med. Det handler blant annet om hvordan arbeidstiden er, så man kan utøve yrket. Ledelse, både formell og faglig, er også viktig for meg.

Les også: Her er det nye forbundsstyret

Blir pendler

Larsen bor i Tromsø og jobber som førsteamanuensis.

– Blir det flytting til sør?

– I første omgang skal jeg pendle.

Larsen har fire barn, to av dem har hun født selv. Den yngste, en datter på 13, går fortsatt på skole, forklarer hun.

Mannen hennes har også kontor både i Oslo og Tromsø.

– Jeg må få rose, innskyter hun:

– Stab, ledere, styret! Eli Gunhild By og hennes team har gjort en god jobb, og NSF er godt posisjonert før neste periode.

Erfaring
  • Lill Sverresdatter Larsen sitter i NSFs forbundsstyre og er nestleder i NSF Troms.
  • Hun jobber som førsteamanuensis ved sykepleierutdanningen ved UiT Norges arktiske universitet. Her er hennes doktorgradsavhandling: Demensomsorg i områder med samisk og norsk befolkning
  • Sykepleiererfaringen har hun mest fra Universitetssykehuset i Nord-Norge på ulike avdelinger, men flest år på hjerte-lunge-karkirurgi intermediær avdeling.

Har vært i NSFs ledelse i fire år

Lill Sverresdatter Larsen har selv sittet i forbundsstyret i fire år.

– Når visste du at du ville helt til topps?

– I løpet av den perioden, ikke da jeg begynte. Jeg kjente behov for endring. Og fant ut at for å få det til, måtte jeg selv stille opp, sier den ferske NSF-lederen.

Les hva Larsen selv skriver om hva som er viktigst for henne: Sykepleiefaget i front er en nødvendig retningsendring

By: Var forberedt på tap

Eli Gunhild By gratulerer sin arvtaker. Nå går hun av etter åtte år som leder.

– Jeg hadde et stort ønske om å fortsette. Nå ønsker jeg den nye lederen lykke til med en spennende jobb. Jeg håper hun vil dra organisasjonen i riktig retning.

– Er du skuffet?

– Ja, selvfølgelig. Men med seks kandidater, der det er drevet aktiv valgkamp, var jeg forberedt på at det ikke var sikkert det ville gå min vei.

Hun legger til:

– Jeg er utrolig stolt over jobben vi har gjort og det vi har fått til.

Hun viser til den helsepolitiske dagen, som var i forkant av landsmøtet:

– Der fikk vi anerkjennelse fra hele det politiske miljøet, beslutningstakere, parter i arbeidslivet. Bedre skussmål kunne vi ikke fått, sier Eli Gunhild By.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.