fbpx Den internasjonale jordmordagen: – Det skal være trygt både å føde og bli født Hopp til hovedinnhold

Den internasjonale jordmordagen: – Det skal være trygt både å føde og bli født

Bildet viser innleggsforfatterne sammen

En firedobling av uassisterte fødsler bør få alarmer til å gå. Noe må gjøres, og det haster. 

Fødsler uten kvalifisert helsepersonell til stede planlegges over hele landet. Vi mener helseminister Jan Christian Vestre må tydeligere på banen og åpne øynene for hvorfor dette skjer. 

En av ti nordmenn under 39 år tror at uassistert hjemmefødsel er trygt. I mediene kan vi lese tragiske enkelthistorier om barn som aldri får leve opp etter hjemmefødsler med selverklærte hjelpere uten formell helsefaglig kompetanse. 

Såkalte «fødselsinfluensere» er blant de som har sett en kommersiell åpning når det offentlige bygges ned. Desinformasjon spres som ild i tørt gress i sosiale medier i alternative studiesirkler og i konsultasjoner gravide kvinner betaler titusener for. 

Enda er det ikke et stort antall som velger uassisterte hjemmefødsler, men det er en økende trend. De mer alternative tilbudene oppstår ikke i et vakuum, men som en konsekvens av en lengre nedprioritering av fødselsomsorgen. Når det kuttes og nedbemannes på fødeavdelingene, så ryker ting som omsorg, informasjon og nok tid til hver enkelt kvinne.

Flere har slått alarm

Rapporter og tilsyn viser generelt en negativ utvikling i fødetilbudet. Riksrevisjonen er blant de som har advarte myndighetene. I en kartlegging fra 2019 ble det slått alarm om landets fødetilbud. Situasjonen er blitt dårligere, ifølge den siste rapporten.

Den viser alvorlige bemanningsutfordringer i jordmortjenesten, manglende heltidskultur og økende sykefravær hos jordmødre. Knapp jordmorbemanning på fødeavdelinger har også ført til tragiske dødsfall av nyfødte i nyere tid.

Sykehusene får krass kritikk for å mangle planer for å dekke bemanningsbehovet i fødselsomsorgen. Kun 55 prosent jobber heltid som jordmor (Jordmorforbundets kartlegging mai 2025). Jordmorforbundets ferske tall viser dessuten at én av fire jordmødre ønsket høyere stillingsprosent ved ansettelse. Dette henger ikke på greip. Hvor er tiltakene for å rekruttere og beholde kompetansen?

Hvorfor har vi ikke råd til en verdig fødselsomsorg?

Fødetilbud, jordmorbemanning og innleie av jordmorvikarer er det første som rammes av kutt når sykehusene effektiviserer. Foretaksmodellen og refusjonsordningen gjør at fødselsomsorgen ikke gir nok inntjening til sykehusdriften. Det er skjebnesvangert for fødetilbud over hele landet. Norske kvinner har i lang tid protestert mot kraftige kutt og nedleggelser.

Direktørene og helseøkonomene ignorerer protester som fødebrølet og ser heller til bunnlinja. Det blir ekstra provoserende når det avdekkes at over 300 direktører i helseforetakene bevilger seg selv store lønnsøkninger. Faktisk tjener flere av de mer enn statsministeren. Fremfor å øke lederlønninger, så kunne vi holdt flere fødetilbud åpne. 

Konsekvensene er mange og alvorlige

I løpet av de 40 siste årene har antallet fødesteder i Norge blitt redusert fra rundt 160 til 44. Vi har færre fødeavdelinger enn flyplasser i Norge. Det er kun 44 igjen, men enda flere er nedleggingstruet.

Flere enn 300 norske kvinner føder hvert år ufrivillig før de når frem til kvalifisert fødselshjelp ifølge FHI. Det er langt flere enn de som velger å føde uassistert uten jordmor, men like farlig. Forskningen viser at lang reisevei i fødsel gir en økning i risiko for potensielt livstruende komplikasjoner for førstegangsfødende.

Kvinnene som rammes av transportfødsel har følt seg livredd og alene i en vanskelig situasjon ifølge forskning. Mange kjenner seg utrygge i lang tid etter fødselen, og noen av de vil ikke å ha flere barn. Konsekvensene er mange og alvorlige.

Særlig tre ting er viktige

Skal vi styrke fødetilbudet er særlig tre ting er viktige. For det første, stans nedleggelse av fødetilbudet og sørg for livsviktig følgetjeneste. Åpne og bevar flere jordmorstyrte fødetilbud i det offentlige.

For det andre, flere jordmødre må utdannes enn 120 årlig. Antallet må dobles om vi skal møte befolkningens behov for jordmortjenester. Og for det tredje, løs jordmorkrisen med utdanningsstillinger for jordmødre fullfinansiert over statsbudsjettet. Det mangler 250 jordmødre i foretak og 1000 i kommunene.

Den internasjonale jordmordagen

Den femte mai er den internasjonale jordmordagen. Vi vil derfor gratulere alle jordmødre.

Samtidig må vi også bruke anledningen til å påpeke sammenhengen mellom kutt i fødetilbudet, og økningen i antall transportfødsler, planlagte og uplanlagte fødsler hjemmefødsler uten jordmorhjelp. Det er et politisk ansvar å sørge for et verdig fødetilbud, og legge til rette så kvinner kan ta informerte og kunnskapsbaserte valg.

Det skal være trygt å føde i Norge.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse